BANA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Ü ANLATIR MISINIZ 41. BÖLÜM
Halide ve arkadaşları sınav maratonundan çıktıkları ilk hafta toplanmak için sözleştiler.Hepsi harıl harıl Atatürk ile ilgili bilgiler araştırıyor lardı. Şüphesiz bitmek tükenmek bilmeyen sevginin ürünüydü bu .
Murat neşeyle ...
" Bu harika ... Arkadaşlarımla paylaşmam lazım." diyerek bilgisayarından bulduğu bilgileri yazmaya başladı.
Müjdat ;her zamanki aceleciği üzerinde evden çıktı ve arkadadaşlarınla sözleştiği ...Kafe’ye doğru yürümeye başladı.
Zeynep ile Aysun’un evi yakın olduğu için önceden giderek masaları birleştirdiler.
Muhsin Öğretmen elinde kocaman çanta ile gelince gençler biraz merak biraz da sabırsızca bakınca
Muhsin Öğretmen
" Merhaba çocuklar; Bugün sizlere çok ilginç ve önemli konulardan söz edeceğim."
" Harikaa ..!!!"
Aysun:
" Hadi hemen başlayalım."
Gülmeye başladılar
" Bak Müjdat’ın sıcağına oturdun sen de dur acele etme."
Halide
" Çay ve pastalarımız geliyor; hem yer hem konumuzu anlatmaya başlarız."
Hepsi aynı anda...
" Çok iyi olurrrr !!!"
Muhsin Öğretmen:
" Konumuz Atatürk ve güzel sanatlarda yapılan yenilikler..."
" Evet."
" Yavrularım
Büyük Önder Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından, toplumsal dehasını bir kez daha göstererek Türk Ulusunun kültürel alanda da gelişiminin zorunlu olduğunu belirtmiş, kültür ve sanat alanında da pek çok yenilik getirmiştir. Türkiye’yi yüksek bir medeniyet seviyesine ulaşılması hedefini yakalayan Atatürk, sanata verdiği önemle modern Türk sanatlarının öncüsü ve mimarı olmuştur.
Bakınız ;daha Ankara’da otel, lokanta yokken o, Avrupa’ya resim, müzik eğitimi için insanlarını yolladı. Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun gibi kompozitörler Çallı İbrahim, Namık İsmail gibi ressamlar bunlardan bazılarıdır (Vedat Nedim Tör, 1923 Sanat ve Bilim Konferansı)
Atatürk, Türkiye’nin yeniden yapılanma döneminde, milli kültürü yansıtan bir sanat anlayışının oluşması adına önemli adımlar atmıştır. Sanatın Türk Milleti için önemini şu önemli sözleri ile ifade etmiştir:
"Güzel sanatlarda muvaffak olmak, bütün inkılaplarda başarıya ulaşmak demektir. Güzel sanatlarda muvaffak olamayan milletler ne yazık ki, medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla yer almaktan ilelebet mahrum kalacaklardır. "
Kim devam edecek ?"
Murat:
" Ben...Şunu eklemek istiyorum izninizle.
Atatürk sanat alanındaki atılımlarda öncelikli olarak mimariyi ele almıştır. Türkiye’nin modern bir mimarisinin olması için Almanya’dan şehir planlamacıları ve mimarlar getirtmiştir. Bu uzmanların yönlendirmeleri sonucu mimari alanda yeni bir yol çizilmesini sağlamıştır. Genel Kurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı binaları işte bu dönemin ilk ürünleridir."
Aysun:
" Arkadaşlar... Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milleti’nin sahip olduğu en görkemli yapının milli birlik ve beraberliğin merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olması gerektiğini belirtmiş ve TBMM binasının çağdaş ve estetik olması için gerekli tüm adımları atmıştır. Bu bina için yurtdışından özel mermerler dahi getirtilmiştir. Türk mimarlarına maddi ve manevi büyük destek vermiş, bu yolla özellikle milli mimarlık akımının ortaya çıkmasını sağlamıştır."
"Gerçekten bunlar önemli atılımlar ve yenilikler."
Müjdat:
" Mustafa Kemal Atatürk, Türk halkının güzel sanatların önemli kollarından resim ve heykeltıraşlıkta da ilerlemesi için brçok çalışmalar yapmıştır. Cumhuriyet döneminde tüm Türk ressamlarının, Cumhuriyet ve inkılapları resmetmelerini sağlayarak, milli birliğin sanat alanına yansıması hedefine ulaşmıştır.
Muhsin Öğretmen:
" Biliyor musunuz ?"
".....???"
"Bütün Türkiye’de heykel ve anıt dikilmesine başlanması da, onun getirdiği yeniliklerden biridir. Büyük Önder’in bu çalışmaları sonucu, Türkiye’de resim ve heykel sanatları önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir.
Türk Milleti’nin sanatsal geçmişine de sahip çıkan Atatürk, 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açarak, Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemin sanatsal ürünlerini aynı çatı altında biraraya getirmiştir."
(Muhsin Öğretmen,Çantasından bir sürü broşür ve resim çıkararak masanın üstüne koydu.)
"Bakınız bu resimler dikkarinizi çekecek."
" Aaaaa !
"Atatürk sanatçılarla birlikte."
" T.B.M.M Binası."
" Konservatuarın resmi."
" Çok güzellll."
Halide:
"Atatürk Osmanlı’dan kalma Sanayi-i Nefise’yi imar ettirerek Güzel Sanatlar haline getirmiştir. Ayrıca daha önce söz ettiğimiz gibi burada yetişen birçok sanatçıyı kendilerini geliştirmeleri için Avrupa’nın sanat merkezlerine ve resim, heykel , mimarlık bölümlerinden çok sayıda öğrenci Almanya, Avusturya ve Fransa’ya gönderilmiştir."
"Müjdat:
" Arkadaşlar ; Mustafa Kemal Atatürk’ün bir anısını okumak istiyorum. "
"Dinliyoruz."
"Tamam ."
"Ata’nın sanatçıya verdiği büyük değeri gösteren bir olay şöyledir: Daha devlet tiyatrosu kurulmamışken, İstanbul’daki şehir tiyatrosu sanatçıları Ankara’ya gelerek o zamanki Türk ocağında temsiller verir. Atatürk de bu temsillerin birinde bulunur ve sanatçıları Çankaya’ya davet ederek ağırlar. Hepsini ayrı ayrı över ve tebrik eder. Ayrılma vakti gelince, Reşit Galip sanatçılara, Atatürk’ün elini öperek veda etmelerini söylediğinde, Ata’nın cevabı şu olur:
"Hayır! sanatkar el öpmez, sanatkarın eli öpülür."
Muhsin Öğretmen:
" Çocuklar Mustafa Kemal Atatürk şiir ve edebiyatın dışında müzik konusu ile de yakından ilgilenmiştir. Şarkı ve türkü dinlemeyi sever, söylenen şarkı ve türkülere kendiside eşlik ederdi. Bu eserlerin söz yazarları, bestecileri ve yorumcuları ile yakından ilgilenmiş, sanatla uğraşan insanlara saygı duyulması gerektiğini şu sözlerle ifade etmiştir, “Hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim.”
Rumeli türkülerine de ayrı bir ilgisi olan Büyük Önder Atatürk, oynanan halk oyunlarına bazen iştirak eder, özellikle “Zeybek” oynamayı çok severdi. Sofya Askeri Ataşesi olduğu yıllarda, çok sesli müziği yakından tanıma fırsatı bulmuş, klasik müzik ve operanın ülkemizde gelişimi için bazı çalışmalarda bulunmuştur.
Zeynep:
" Evet gerçekten öyle ;Türk müziği Mustafa Kemal Atatürk’ün fazlasıyla önem verdiği bir sanat kolu olmuştur.Bu çok ilginçtir ; İlk Türk operasının hazırlanması için ünlü müzisyen Adnan Saygun’u görevlendiren Atatürk, Cemal Reşit Rey’e de ilk konservatuarı kurdurmuştur. Türk müziğinin, akademik alt yapısının da güçlü olması gerektiğine inanmış ve eğitim amacıyla genç Türk müzisyenlerini yurt dışına göndermiştir. Bu müzisyenler, geri dönüşlerinde Türkiye’ye dağılarak Türk müziğinin ve dolayısıyla Türk sanatının kalkınmasını sağlamışlardır.
Atatürk bir konuşmasında şöyle demiştir:
"Milletimizin güzel sanatlar sevgisini her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek inkişaf ettirmek milli ülkümüzdür."
Halide:
"Atatürk sanat ile ilgili düşüncelerini Çankaya Köşkü’nde sanatçılarla yaptığı sohbetlerde dile getirdiği gibi, Meclis kürsüsünden de halka hitaben dile getirmiştir. Sanatın tarifini ise şu şekilde yapmıştır, “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”
Atatürk, sanatkârlara büyük değer vermiş, onların yaptıkları işlerin öneminin büyüklüğünü ise şu sözlerle açıklamıştır, “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.”
Zeynep:
"Mustafa Kemal Atatürk Bir milletin çağdaş bir seviyeye ulaşmasında, güzel sanatların da önemli bir rolü olduğu üzerinde durmuş , “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” diyerek, milletlerin oluşmasında ve ileriye gitmesinde güzel sanatların büyük önemi ve etkisi olduğuna dikkat çekmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin Türk kültürü olduğuna inanan Atatürk’e göre, “Güzel sanatlarda başarı, bütün inkılapların başarılı olduğunun en kesin delili”dir."demiştir.
Muhsin Öğretmen:
"Atatürk, 1 Mart 1923’te TBMM’de yaptığı bir konuşmada güzel sanatlara ilişkin görüşlerini açıklarken, “Vatanın önemli merkezlerinde modern kitaplıklar, müzeler, konservatuarlar, güzel sanat sergileri kurmak” gerektiğini ve amacını ortaya koymuştur."
Müjdat:
"Öğretmenim biz Mustafa Kemal Atatürk’ü her anlatışımızda onu yeniden keşfediyoruz."
"Doğru."
" Bakalım daha neler öğreneceğiz ?"
" Evet ...bence de."
Murat:
" Arkadaşlar, konumuza bundan sonraki buluşmamızda devam edeceğiz."
Aysun
"Mustafa Kemal Atatürk’ün en güzel sözlerinden biri bu kez benden."
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
"Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur."
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
NEŞE KIZILYAR
SEVGİLERİMLE
YORUMLAR
Ne kadar güzel bir sözle bitirmişler...
Böyle bir sözü söylerse bizim Atamız söyler.
Bir süredir siteye uğrayamamıştım. Bu yazı serisinin bazı bölümlerini kaçırdığım endişesindeydim ama gördüğüm o ki, ben olmayınca yeni bölüm de eklenmemiş...
Teşekkürler Neşe Bacım...
GÜLDESTE
GÜLDESTE
Değerli Arkadaşım.
41 kere Maşallah..41. Bölüm olmuş...Kutlarım. Bu günkü yazıda en güzel söz yine Atatürkten gelmiş: ''Sanatçı el öpmez, sanatçının eli öpülür''
Selam ve sevgilerimle.
GÜLDESTE
Can kardeşim;Atanın ülke geleceğinde ,attığı her adımda bir ukte var ,bir anlam var bilinir .Bu Ülkenin yapıloanmasında emeğini inkar edenler bu Ülkenin asil evlatlarının vebalinden kurtulamazlar .Atanın anısına hürmeten bir değerinide ben ekliyeyim..herhalde !! ''İnsanlarda bir takım ince, yüksek ve asil duygular vardır ki insan onlarla yaşar. İşte o ince, yüksek, derin ve asil duyguları en çok duyabilen ve diğer insanlara duyurabilen şairdir.''buyurmuşlardır.. sevgilerle cann..
GÜLDESTE
öncelikle verdiğin emeğe saygı duyuyorum
yüreğin ve kalemin her dem var olsun sevgili arkadaşım
kutlarım
sevgilerimle
GÜLDESTE
hocam büyük düşündükleri için bütün dünyaya adını deha olarak duyurmayı başarmıştır yurdu yeni baştan her şeyiyle yeniden imar etmiştir onun içindirki biz onu ne kadar anlatsak ne kadar sevsekte yinede az olacağı kanısındayım siz değerli hocalarımız sayesinde daha detaylı tanımaya muaffak oluyoruz emeğinize kaleminize sağlık saygılarımla selamlar
GÜLDESTE
GÜLDESTE
Sanata değer vermek, toplum içinde düşünen ve becerisi yüksek bireyleri teşvik eden bir yaklaşımdır. Bakmak ve görmek arasındaki ufku geliştirir, sabit fikirli insanların sayısı azalır...
Güzel bir paylaşımdı.Tebrik ederim Can Kardeşim, gönül dolusu selam ve sevgilerimle...
GÜLDESTE
Evet bu günlerde en çok anlatılması gereken bir konu Atatürk'ü anlatmak, dahili ve harici düşmanların gözüne soka soka, o varlığınız hep yaşasın değerli kaleminizle beraber sevgili kardeşim, yazılarınızı okurken yeni yeni şeyleri haz alarak öğreniyorum.Sevgilerimle
GÜLDESTE
akıcı bir dille ne güzel yazmışsınız diyorum ki keşke olank olsada bu emeğinin tamamını bir kıtap altında ölümsüzleştımek ne güzel olur
emeğin var olsun saygı ve selamlarımla
GÜLDESTE
dersimiz: BÜYÜK ATATÜRK
Öğretmen: GÜLDESTE............ sınıfta çıt yok.... çünkü konuya çok hakim... öyle güzel anlatıyorki.... soru sormaya lüzum kalmıyor....benim en sevdiğim dizi.... sevgiler
GÜLDESTE
canım ablam soluksuz okudum yüreğinize saglık kaleminiz daim olsun
saygılarımla öptüm ellerinizden