- 540 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
İnanç Savaş
İnanç Savaş
İnanç konusu kapsamlı olduğu için bahsi geçecek olan kelimelerin sözlük anlamlarını yazıyorum. Başka anlamlar çıkmaması için.
Güncel Türkçe Sözlük:
Ateist; sıfat, felsefe Tanrıtanımaz.
Agnostik;1. sıfat, felsefe Bilinemezci.
Zındık; sıfat Tanrı’ya ve ahirete inanmayan (kimse).
Mümin;1. sıfat İnanan, inançlı, imanlı, mutekit.Münafık; 1. sıfat Arabozan
2. Dinî kurallara inanmadığı hâlde inanmış gibi görünen.
Ateistler, insanları yaratan ve onları Cennet ile ödüllendirip, Cehennem ile korkutarak kendisine itaat ve ibadet ettiren bir varlığın olmadığı kanati edinmiş olanlardır. Bu kanaati gerçekten içsel ve samimi ise zaten kendisini bağlar, başka kimseyi bağlamaz! Başkalarına bu kanaatini bir yolla dayatmıyor ise...İslam akaidinde bu kişilere "Harp halinde olmayan kafir" denir ve ilişilmez!
Agnostikler, insanları ceza ile korkutup mükafat ile itaat ve ibadet ettirmek isteyen bir varlığın aslen var veya yok olduğu ispatlanamaz şeklinde kanaat edinmiş olanlardır. Bu kişiler zaten inanana veya inanmayana karşı olamazlar çünkü kanaatleri "İspatı yok" şeklindedir. Bu kişilere de İslam akaidine göre savaşmadığı sürece ilişilmez.
Zındıklardan kişilik sorunu olan bir grup, kendi inançsızlığından emin olmadığı için de olabilir; inançsızlıklarını topluma emreder! Bu uğurda savaş verir! Toplumsal desteği genelde alamazlar ve büsbütün çileden çıkarlar! Mutsuz ve azınlıktır, devamlı şikayet halindedirler. Bunların hali ortada zaten...
Müminler, bir dine samimi olarak inanan ve inandığı esasları kendi iç aleminde yorumlamış, hazmetmiş, kabullenmiş, ölçüp tartmış olan kişilerdir. Dilleriyle ikrar ettiklerini kalpleriyle tasdik etmişlerdir.Bu kişiler Yunus, Mevlana gibi inandıklarını tebliğ ederler ama asla insanları kabule zorlamazlar! "Ne olursan ol, gel" diyerek din ve mezhep kavgalarına da girmezler. İnanç kavgası da vermezler. Toplumsal hiç bir kavgada taraf olmazlar! Onlar "İnsan" tarafındadırlar.
Münafıklar, bu sınıfta olanlar kendilerini içinde yaşadıkları toplumun kabul ettiği din üzerinden tanımlarlar! Dindarlıklarını fazlaca ön plana çıkarırlar! Böylece din alanından hem menfaat elde ederler hem de muhtemel bir dışlanmayı kendilerince önlemiş olurlar. Bu kişiler genelde dinin egemen olduğu veya dini menfaatin kolay sağlanabildiği toplumlarda çoğunlukla çıkarlar! Ateistler, agnostikler ve mümin kapsamında olanlar bu gruba girmez! Münafık çerçeve bir kavramdır, şahsa direk yüklenebilir değildir. Çerçeve olarak bilinir ki sakınılsın. İslam literatüründe bu kişiler insanların en aşağı seviyesindedir!
Savaşlar:
Tarihsel süreç incelenirse en kanlı savaşların menfaat, yağma, ganimet için "Din" bahane edilerek yapıldığı görülür. Eski ilkel zamanda bile çoğunluk böyle. Haçlı Seferleri ve "Cihat" maksatlı savaşlar... Genel olarak iki ayrı dinin savaşı ön plana çıksa da aynı din içersinde mezhep savaşları da az değil. Orta Doğu’da hepsi görüldü... Küdüs önemli bir yer. Mezhep savaşları bazı toplumlarda hala devam ediyor!
Dinsizlerin din ile savaşmasının dahi arkasında menfaat vardır "Din" üzerinden menfaat kovalanır! Dinsiz Roma İmparatorluğunun hükümdarı Sezar, henüz Hıristiyanlık ortada bile yok iken vergi vermeyi reddeden dindarlarla savaşmış!
Sezar’ın ülkesinde cebinde üzerinde Sezar kabartması bulunan parayla ticaretlerini yapıp vergi ödemek istemeyenler, kurtarıcı Mesih ilan ettikleri Hz. İsa’ya gelirler. Kendilerinin dindar olduğunu Roma İmparatorluğunun ise dinsiz olduğunu söyleyip, vergi ödemeyi reddetmek ve bunu da bir peygamberin sözüyle meşrulaştırmak isterler. Hz. İsa onlara kullandıkları bir metal para üzerindeki Sezar resmini göstererek meşhur sözünü söyler;
“Öyleyse Sezar’ın hakkını Sezar’a, Tanrı’nın hakkını Tanrı’ya verin”.
Dinsiz ideolojik toplumlarda yaşanan din kavgalarının çoğunda dini inançların ideoloji ile çatışması vardır! İdeoloji aslında dine karşı olmasa bile dindarların dini esasları ideoloji içersine sokmak istemesi ve buna karşı önlem olarak gelişen bir din mücadelesi... Dindarların kendi inançlarından doğan üstünlük ve ayrıcalığının ideolojiye uygun gelmemesi durumu. Bu durumda egemen olan ideoloji dine karşı tavır alıyor. Karşılıklı savunma mekanizması işliyor.
Son tahlilde; günümüzdeki çıkar savaşları geri kalmış toplumlarda din ve mezhep üzerinden yapılıyor! Egemenlerin dış müdahale bahanesi bile din ve mezhep kavgasının körüklenmesiyle oluşan kaos. Tüm savaşların arkasında menfaat saklı.Ön plana ne konursa konsun arka planda güç, sermaye ve çıkar vardır. Egemenlerin satranç tahtasında piyon olanlar kaybetmeye mahkumdur.
Selametle;
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.