Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
ed
edebiyatc
@edebiyatc

Tanrı Öldü, Allah Yaşıyor

22 Aralık 2012 Cumartesi
Yorum

Tanrı Öldü, Allah Yaşıyor

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

596

Okunma

Tanrı Öldü, Allah Yaşıyor

Aslıda tanrıyı Nietzsche öldürmedi. Tanrının öldüğünü ilan etme cesaretini gösterdi. Korkusuzca haykırdı. Akıllardaki ve gönüllerindekini dışa vurmuş olmalı ki kısa süre de yankı buldu. Tanrıyı öldürenler bu kadar çoğunlukta olmasaydı Nietzsche’nin veciz sözü bugün el üstünde tutulur muydu?

Bana kalırsa Tanrıyı önce Aristo, artından reform hareketleri uzantıları öldürdü. İstikrarlı ve sistemli bir öldürüş. Mükemmel bir planla tanrı tarihe gömülme operasyonları yapıldı. Sonuç başarılı. El birliğiyle kendi tanrısını öldüren Hıristiyanlık dünyası bugünü tanrısız yaşamaya alıştı. Ve alıştırıyorlar.

Bir papazın oğlu, annesiyle sorunları olan Nietzsche kalplerden uzak, sadece lafızlardan kalan, bağnaz, gerici, tutucu velhasıl insanlara zarar veren bir tanrıyı öldürmekte haklıydı. Ya da bağırmakta. Peki, elin adamı kendi tanrısıyla hesaplaşırken bize ne oldu da tanrının ölüşünü sahiplendik.

Hesaplarda bir karışıklık olduğu kesin. Bizim Allah’ımız, onların Tanrısına benzemediği halde nasıl neden bu kadar benzerlikler kuruldu da aynı sonuca varıldı.

Bu nasıl bir yanılgı ve yanılsama ki, tanrıdan bir kaçış hali var. Tanrı insana ne yaptı? Ne istedi de? Tanrıyla bir hesaplaşmaya gidildi de tanrının ölümü gerçekleşti. Tanrıyla sorunu olanlarının buna bir cevapları olmadığı aşikârdır. İnsanın özelliğidir çoğu kere neden sevdiğini ya da neden nefret ettiğini bilmez. Bu iki zıt duygu genelde miras kalır. Ve kayıtsız şartsız mirası sahiplenme vardır. Bilemem ruhu, genelde kitleler arasında hızlı yayılan bir hastalıktır. Kimin nasıl yakalandığı bilinmez. Bir farkındalık yoktur.

Haydi, deyelim ki Hıristiyanlık dünyası bunu miras aldı. Ama biz Allah’ımıza nasıl kıydık. İşte bizimde hesaplaşacağımız soru budur. Anlamsızlığa sürüklenen konun merkezi burada yatmaktadır. Yüreklerimizin kapısını nasıl oldu da Allah’a kapattık. Onunla ve Onsuz yaşamaz olduk. Yani arada kaldık. Bir yandan bir parçamız bir yandan söküp atmak istediğimiz zararlı bir uzuv. Bu iki çelişki hayatlarımızı gri bir hal almasına neden oldu.

Cevabını bulmamız gerekiyor Allah nerde, nasıl yaşıyor? Ve bizim Allah’la sorunumuzun ne olduğunu yüreğimizin toz ve küf tutan yönlerini karıştırarak bulmamız gerek. Paslanmaya yüz tutan yüreğimizin sahipsizliği bizi huzursuz ediyor. Yürek sahibini ararken, bizim arkamızı dönmemiz kendimize ihanetimizdir. İnsanın kendine ihaneti, hayatın renksiz, silik ve huzursuz geçmesi demektir. Ondandır ki bugün insanlık mutsuz ve çaresiz bir avaredir.

Tanrıları karıştırmadan cesur cevaplar bulma zamanı gelip geçiyor. Birilerin kendine miras kalan kan davasını bizim neden güttüğümüzü öğrenmemiz gerekiyor. Gözleri kör eden bu kan davası yüzünden hayatla, insanla, kâinatla velhasıl kendimizle bir türlü barışık yaşayamıyoruz. En önemlisi bir anlam yumağı oluşturamıyoruz.

Osman Tatlı

osmantatli@gmail.com

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Tanrı öldü, allah yaşıyor Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Tanrı öldü, allah yaşıyor yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Tanrı Öldü, Allah Yaşıyor yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.