- 822 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HİCRET’İ ANLAMAK
KAZIM ÖZTÜRK
ÖZTÜRKÇE
[email protected]
HİCRET’İ ANLAMAK
Hicret; terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek anlamındadır. Kişinin; herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması demektir. Ancak, hicret denilince ilk bakışta; bir yerin terk edilerek başka bir yere göç edilmesi olarak bilinir.
Genelde Müslüman olmayan bir ülkeden, Müslüman bir ülkeye gitmeyi, özel olarak Hz. Peygamberin ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade eder. Medine’ye göç eden Müslümanlara Muhacir, muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da; Ensar unvanı verilmiştir.
Hicret; kötü şeyleri terk etmek, Allah uğrunda başka bir yere göç etmek, Allah’ın yasakladığı kötülük ve günahları terk etmek, kötü şeylerden uzak durmak gibi anlamlara geldiği de belirtilir.
Hicret; geçmişte kalan bir şey değil, hala insanlık tarihini etkilemeye devam eden bir olay olarak özel bir zaman diliminin oluşmasına yol açmaktadır.
Kur’anda, “fi sebilillah” ifadeleri vardır. Anlamı; Allah yolunda demektir. Allah yolu, dünya kurulduğu andan itibaren kıyamete kadar süreceğine göre, kıyamete kadar hicret devam edecek demektir. Her insan, Allah yolunda olmaya ve kalmaya devam etmek zorundadır. Hiçbir insan, Allah’ın ilahi kurallarının dışında değildir ve olamaz da. Tabir yerindeyse, Allah’ın ilahi kanunları bizi çepeçevre kuşatmıştır. Ya bu dünyada onlara uygun davranır, hayatımızı düzene sokarız, ya da sonuç felaket olur! Kimsenin, “ben Allah’ın kuralını tanımıyorum, Allah’ı kabul etmiyorum” deme lüksüne sahip değildir. Bu sözü okuyan kardeşlerim, “hocam tarihte birçok inançsızlar gelmiş geçmiş sen neden söz ediyorsun?” Dediklerini veya diyeceklerini duyar gibiyim. Doğrudur; ama bakınız onlara akıbetleri ne olmuş? Şehirleri ne hale gelmiş? Eğer gerçekten de bu güne kadar öğrenemediyseniz, internete girin; “helak olan kavimler” e tıklayın size neler anlatacaklar açıkça görün.
Kur’anı Kerimdeki; “Allah yolunda hicret eden kimse, yeryüzünde gidecek birçok uygun yer ve imkan bulacaktır. Kim, Allah ve resulü uğrunda hicret ederek yurdundan çıkar da, sonra ölüm onu yolda yakalarsa, artık onun mükafatını vermek Allah’a aittir. Allah, daima günahları örtmektedir, engin rahmet sahibidir.” (Nisa/100) ayet, hicretin Müslümanlar için vazgeçilmez bir husus olduğunu belirtir.
Ancak konuyu derinlemesine incelediğimiz zaman şöyle bir sonuç çıkar karşımıza; hicretin tanımında; “Allah’ın yasakladığı kötülük ve günahları terk etmek, kötü şeylerden uzak durmak” deniyor. Demek ki, öncelikle kendi nefsimizle mücadele etmek, kötülüklerden arınmak için, şeytani vesveselere girmemek adına kendi kendimizle bir hesaplaşmaya girmek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Zaten en iyi ve en büyük cihad da bu değil mi? peygamberimiz öyle demiyor mu? “şimdi küçük savaştan, büyük savaşa gidiyoruz” diyerek, nefisle savaşmaya işaret ediyor. Nefisle savaş da kıyamete kadar sürecektir. Dağdaki velilikten, şehirdeki velilik daha üstündür.
Evet, bugün Muharrem ayı’nın birinci günü. Hem hicri yılbaşı ve hem de, acı tarihi olayların cereyan ettiği bir zaman dilimi. Aslında dünya tarihiyle başlatabiliriz ama asıl olarak İslam tarihinde, terör olaylarının varlığı, bizleri derin derin düşündürmelidir. Hz. Ömer’den itibaren bütün halifelerin şehit edilmesi, Hz. Hüseyin’in Muharrem ayında şehadeti ve hala İslam ülkelerinin kaynayan kazan gibi olması, hicret olgusunun her zaman diliminde var olşunu göstermektedir.
Hicrete kendimizi adadığımız zaman, gerçek anlamıyla Kur’anı anlayan, Peygamberimizi seven ve O’nun gibi yaşayan insanlar seviyesine yükselen değerli bir insan yapısına sahip olmuş olacağız! Şöyle de diyebiliriz; Kur’anı anladığımız, hayatımıza uyguladığımız, yürüyen Kur’an, canlı kur’an olduğumuz zaman, hicreti de anlamış oluruz. İşte o zaman; “temiz toplum, huzurlu insanlar, barışçı bir dünya, el ele veren bir evren”e sahip olmanın mutluluğunu yaşarız!
Peygamberimizin yaptıkları- peygamberlik görevi dışında- her insanın yapacağı şeyler değil mi? o da, etten, kemikten yaratılmış bir kul, bir insan değil miydi? Onun da-abese suresinde geçen- hataları olmadı mı? o yüce insan bir peygamber olduğu halde, yanına peygamber olmayan bir insan- Hz. Ebubekir-i alarak yoluna devam etmedi mi? bunlar bize bir şeyler anlatmalıdır. Peygamberimizin hayatını yalnızca hikaye okur gibi değil, ders almak için, en azından nefis mücadelemizi onun gibi yapmamız gerektiği gerçeğini ortaya çıkarmaktadır. Hicri yılbaşı; kendine çeki düzen veren, yarınını bugününden daha güzel yapmaya çalışan herkese mübarek olsun. (15 KASIM 2012)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.