- 539 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Genç Şairlerimizden İdris Çağlar ile söyleşimiz...
GENÇ ŞAİR İDRİS ÇAĞLAR “ EDEBSİZLİĞİN BAŞLADIĞI YERDE EDEBİYAT BİTER” DEDİ
SORU-Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okullarda okudunuz ve nerelerde çalıştınız bugüne kadar?
İDRİS ÇAĞLAR- 1984 yılında paluda doğdum. Yazıkonak da ilk ve ortaokulu, Korgeneral Hulisi Sayında liseyi ve Fırat Üniversitesinde ise beden eğitimi ve spor öğretmenliğini okudum. 4 yıl beden eğitimine öğrenci hazırladım. Daha sonra emniyet teşkilatında göreve başladım. Görevime şarkta devam ediyorum.
SORU- Yazma merakınız nereden geliyor? Bugüne kadar hangi eserler ortaya çıkardınız? Bu kıtapların konusu ne?
İDRİS ÇAĞLAR- Yazma merakım ilkokul 5. Sınıfat bir arkadaşımın sınıfta bir şiir okuması ile başladı. Okuduğu şiir çok hoşuma gitmişti, ben neden yazmayayım dedim ve Benim Hayatım adındaki ilk şiirimle şairler kervanına katıldım. 2 tane şiir kitabım var 1.sini 2007 de 2.sini de 2010 da çıkarttım. Konusu: Aşk, ayrılık, hazret, özlem, gurbet v.s
SORU- Aileniz bu konuda size yardımcı oldu mu? Destekledi mi?
İDRİS ÇAĞLAR- Ailemin pek destek olduğunu söyleyemem, Hatta günün birinde Annem:’’ Oğlum şiire verdiğin önemi derslerine vermiş olsa idin tıpı kazanırdın.’’ demişti. Annemin o sözü bana ilham oldu. Bana mı Kalmış adlı şiirimi yazdım.
SORU- Yazarlıkta Örnek aldığınız yazarlar kimler ve neden sizi etkiler hangi konularda sizi etkiler?
İDRİS ÇAĞLAR- Birçok şairden etkilendiğimi söyleyebilirim. Necip Fazıl, Cemal Süreyya, Abdurrahim Karakoç, Sezai Karakoç, Ahmet Haşim, Cahit Sıtkı ve Nazım Payam’ı sayabilirim. Aslında beni etkileyen birçok konu oldu. Örneğin; Sezai Karakoç’un Mona Rozasından, Necip Fazılın, Çile’sinden Ve Abdurrahim Karakoçun Yemin’inden bir çoğumuz etkilenmişizdir. Tabi örnekleri çoğaltabiliriz…
SORU-Günümüzde gençler bir iki siir yazınca hemen şiir kitabı cıkarmak ıster. Yahya Kemal Bile hayatında kitap çıkarmamış. Bunu neye yorumlarsınız ?
İDRİS ÇAĞLAR- Elbette ki kendimizi Yahya Kemallerle, Necip Fazıllarla, Mehmed Akiflerle kıyaslayamayız. Böyle bir kıyaslama Üstadlarımıza saygısızlık olur. Günümüzde şiir seven ve şiir yazan sayısı o kadar azaldı kı artık 10-15 tane şiir yazıp da kitap çıkarmak isteyenleri anlayışla karşılıyoruz. Sebebi deminde ifade ettiğim gibi şiir severlerin azlığıdır. Elbette ki Her şiir yazan şair değildir. Şiirin ve şair olmanın kuralları vardır. Örneğin şiirlerde nahoş kavramlar kullanan, edep dairesinin dışına çıkanlar oluyor. O tarz insanların yazdıklarını şiir olarak kabul etmek yanlış olur. Ki Üstad Mehmed Akifin:’’ Edepsizliğin başladığı yerde edebiyat biter.’’ Sözü yukarıda ifade ettiğim cümleleri teyit etmek için yeterlidir diye düşünüyorum…
SORU- İlham kaynaklarınız nelerdır genelde?
İDRSİ ÇAĞLAR- Bu sorunuza açık yüreklilikle cevap vermem gerekirse En güzel şiirlerimin ilham kaynağı eşimdir diyebilirim. Kara Gözlerin, Despinam ve Siyah Gözlerin adlı şiirlerimi eşimi tanıdıktan sonra yazdım…
Aslında şiir üstüne konuşulacak çok şey var. Hepsini bir kerede konuşmak mümkün olmaz. Fakat son olarak şunu söyleyebilirim. Şiir bizim önemli değerlerimizden biridir, Değerimiz olan şiirimize hep birlikte sahip çıkalım…
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.