- 1940 Okunma
- 28 Yorum
- 0 Beğeni
15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü…
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser tipi olmasına rağmen acaba bu ölümcül hastalık hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?
“Hekimden sorma çekenden sor demişler “
Ne kadar da doğru söylemişler. Mayıs 2006 ‘dan beri canım anneciğimin sonrasında, biricik anne yarımın yani teyzemin ve 14 Nisan 2010 yılından beri bizzat benim mücadele ettiğim bir düşmana karşı birleşmek ve erken teşhisle hayat kurtarmak için bir günün özelleştirilmesi açıkcası çok hoşuma gitti.
Anlatıldığı kadar kadar kolay yaşanmıyor acılar malesef ki !
Ama ne gariptir ki zamanla herşey geçiyor,
İyileşiyor,
Unutuluyor ‘ muş gibi geliyor insana…
Sadece sevdiklerimizin veya ünlü birilerinin başına gelince tanıdığımız garip bir şey bu “KANSER” hastalığı. Neredeyse her 8 kadından 2’sinde rastlanan ve bir kere tanıştığı kişiyi de öyle kolay kolay bırakmayan illet bir hastalık ama emin olun ki mutluluğa ve gülümsemeye karşı kırılgan bir yapısı var !
Kimi zaman duygu sömürüsü olarak görünen ve algılanan ama çoğu zaman kime musallat olduysa onu hayatta kalma testinden geçiren acımasız bir deneyim işte…
Şimdi sen bu satırları okuduktan hemen sonra bu güzel günü amacına ulaştırmak istiyorsan şayet !
Hiç durma “bende olmaz, bir rahatsızlığım yok ki “ deme ve bir genel cerrahi doktorunun kapısını çal…
Herşey çok basit evvela bir meme Ulrasonografi ve gerek görülürse bir Mamaografi tetkiki yaptıracaksın…
“UNUTMA !
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR …
Bu arada Tıbbi Medikal Onkoloji Profesörü sevgili Gökhan KANDEMİR’in Meme Kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlarını sizinle paylaşmak istedim:
Memede ele gelen her kitle kanserdir”
Yanlış. Memede elimize gelen her sertlik kansere işaret etmez. Bu kitlelerin büyük çoğunluğu iyi huylu çıkmaktadır. Memedeki her 10 kitleden 8’i iyi huyludur; yani kanser değildir. Özellikle ayın belli dönemlerinde ele gelen sertlikler, hassasiyet ya da ağrı olabilir. Bu duruma “fibrokistik meme değişiklikleri” denilmektedir. Bunlar normal değişikliklerdir. Menopozda olup hormon alanlarda da görülebilmektedir. Aylık meme muayenesi yapılarak bu değişiklikler kolaylıkla tanınabilir. Her kadın kendi meme yapısını tanıyabilmesi için düzenli olarak kendi kendine her iki memesini kontrol etmelidir.
“Ailemde meme kanseri yok, bende meme kanseri olmaz”
Yanlış. Bir kişinin ailesinde böyle bir vaka görülmemesi, kendisinde hiçbir zaman meme kanseri gelişmeyeceği anlamına gelmez. Kanser tanısı konulan kadınların %80’inden fazlasının ailelerinde kanser yoktur. Bununla birlikte; ailesinde özellikle birinci derece yakınları kanser olanlarda meme kanseri görülme riski daha fazladır.
“Ailemde meme kanseri var, kesinlikle ben meme kanseri olacağım”
Yanlış. Ailesinde meme kanseri hikayesi olması kişinin meme kanseri gelişme riskini arttırmakla beraber kesinlikle kanser olacağı anlamına da gelmez. Ancak böyle bir durumda mutlaka yakın takip yapılmalıdır. Bu konuda uzman doktorlar tarafından gerektiğinde bazı genetik testler de yapılarak risk değerlendirilmelidir.
“Meme kanseri 20-30’lu yaşlarda görülmez”
Yanlış. Meme kanserinin gelişme riskinin yaş ilerledikçe arttığı doğrudur; fakat meme kanseri sadece yaşlılarda görülen, gençlerde rastlanmayan bir hastalık değildir. Tanı konulanların ortalama yaşı 60 olmakla birlikte, 20’li yaşlarda da görülebilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri olanlarda hastalığın genç yaşlarda görülme riski daha fazladır.
“Kanser saç kaybına yol açar”
Yanlış. Kanserin kendisi hiç bir zaman saç kaybına yol açmaz. Tedavide kullanılan ilaçlar ve yöntemler nedeniyle saç dökülmesi görülebilir. Ancak meme kanseri tedavisinde giderek daha çok yaygınlaşan “akıllı ilaçlar” ile artık saç kaybı görülmemektedir.
“Mamografiden alacağım radyasyon meme kanserine neden olabilir”
Yanlış. Mamografi kanserin yayılmasına neden olmamaktadır; aksine erken teşhisini sağlayarak, hastalığın bölgelere yerlere yayılmadan tedavi edilme şansını sağlamaktadır. Kanser tedavisinde erken teşhis esastır. Hastalığın diğer organlara ilerlemeden tedavi edilmesi başarı şansını artırır. Mamografi çekilmesi de meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlar. Yıllık olarak yapılması ile aşırı radyasyon alınmaz. Ayrıca mamografi çekimi sırasında memeye uygulanan sıkıştırma işlemi de kanser gelişmesine yol açmaz.
“Meme kanseri bulaşıcıdır”
Yanlış. Hiçbir kanser bulaşıcı değildir. Bir ailenin birçok bireyinde kanser görülmesi bu yanlış düşünceye sebep oluyor olabilir. Kişi kanser hastalığını başka bir kimseye bulaştıramaz. Ancak rahim ağzı (serviks), karaciğer kanseri gibi bazı kanserlerin nedenleri arasında virüsler vardır.
“Koltuk altı koku gidericiler meme kanserine yol açar.”
Yanlış: Yapılan çalışmalarda şimdiye kadar koltuk altı ter ve koku gidericiler ile meme kanseri gelişim riski arasında bir ilişki bulunmamıştır. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarına göre de bu konuda yeterli bir kanıt yoktur.
“Meme kanseri sadece kadınlarda görülür, erkeklerde görülmez.”
Yanlış. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Yaşamları boyunca her 8-10 kadından birinde meme kanseri görülür ve yaş ilerledikçe gelişme riski artar. Erkeklerde meme kanseri nadir de olsa görülmektedir. Yaklaşık olarak her 100 meme kanserinin 1’i erkeklerde görülür. Kadınlardaki belirti ve bulgular ile aynı olmakla beraber; bu konunun farkında olunmaması nedeni ile erkeklerde meme kanseri genellikle ileri evrede tanı konulmaktadır.
Bir kere daha söylemekte fayda var !
“ MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİŞ HAYAT KURTARIR “
Sağlıcakla...
SNKY...
.
YORUMLAR
(( Seçil Nimet ))
Hiç küsemedim ki kendime...
Kıyamam be gülümmmm...
bende senin bu çılgın hallerini seviyrummmmmmmm...
Seçil'im; aslında bu notumu sana dün bırakmayı çok istedim ama, başıma sıkça gelen bir teknik sorundan dolayı siteye giriş yapamadım. Bu durumda ne diyoruz: Geç olsun, güç olmasın.
Böylesi hayati önem taşıyan ve ne yazık ki gündemde hep aktuel olan bir konu hakkında yazdığın, ayrıntılı ve konuya yalnızca dışarıdan değil, çekirdeğinden bakan bilgilendirme paylaşımın için seni gönülden kutlarım.
Bir de dileğim var: İsterim ki, yurdumun her köşesinde, bu devletin her bireyi, sağlık olanaklarından yeterince yararlanabilsinler ki, teşhis gerçekten erken yapılabilsin.
Seni bu duyarlı paylaşım için, seçki kurulunu da bu konuda duyarsız kalmadıkları için ayrı ayrı tebrik ederim.
Geçmiş olsun, geçecek, öyle de oldu...
(( Seçil Nimet ))
Evet seçki kuruluna minnettar kaldım...
ve bu güzel yorumların sahipleri beni yalnız bırakmadılar ya!
Ne diyeyim...
Sevgiler... :)
(( Seçil Nimet ))
Sevgi her daim olsun Nar'ım...
Sevgimle sana çokca hem... :)
Geçen gün "Kansersiz Yaşam Derneği" başkanı T.V.de konuktu. Hoş sohbetini keyifle dinledim. Kendisi 8 yıldır çeşitli kanser türlerinde tedavi görmüş. Şimdi de 2 kanser türü varmış kendisinde. Bu konuda "savaş" kelimesinin kullanılmamasını öneriyor. Neden %50 ihtimalle (galibiyet-mağlubiyet) başlayalım ki? dedi. Savaşmak yerine ağırlamak gibi düşünmek gerekir dedi. Çok mantıklı geldi bana bu. Paylaşayım istedim.
...
Size de çok geçmiş olsun.
Yazınız çok doğru yönlendirmeler içeriyor.
Teşekkür ediyor, kutluyorum.
(( Seçil Nimet ))
Sevgili Selin güzel bir tespit bence de...
Ben de nedense hep mücadele diyorum yada düşman...
Sağlıkla olsun herşey sağlıcakla...
Ve elbet sevgiyle... :)
Teşekkürler yorumuna...
Perim...
öpüyorum kanatlarından
Rabbim esirgesin ve korusun seni, geçmiş olsun..
çok şey var yazacak
fakat tebriğimi bırakıyorum sevgimle hem de kocaman
yazacaklarımı ise
yine söğütler altındaki o şirin pastanede konuşalım istiyorum
dua ile...
(( Seçil Nimet ))
Canım en kısa zamanda...
Ama hala bana geçmiş olsuna geleceksiniz yahuuuuuu!
:)
(( Seçil Nimet ))
Canım en kısa zamanda...
Ama hala bana geçmiş olsuna geleceksiniz yahuuuuuu!
:)
nur içinde yatsın rahmetli anneannem de meme kanserinden ölmüştü...erken teşhis evet önemlidir...senelik rutin kontroller mutlaka yapılmalıdır....yalnız bu illet hastalık artık öyle yaygın ki; en ufak bi rahatsızlığımda şahsen ben doktora gitmeye bile korkarım...hoş korkunun ecele faydası yok biliyorum ama dönem dönem bu konuyla ilgili buhranlar da atlatmışımdır...özellikle kardeş yarısı amcaoğlu'nu çok genç yaşında mide kanserinden hayata gözlerini yumup, yitirdiğimizde...ve yine öyle illet birşey ki; en çok iş işten geçtiği zaman kendini gösteriyor...yani bütünüyle vücuda yayıldıktan sonra veya çıktığı bölgeye yeterince zarar verip sonra yayılmaya başladığında belirtileri de başlıyor...
o nedenle senelik kontroller önemlidir...özellikle ailesinde bu hastalığı olanların gerekirse senede iki kereye mahsus kontrolleri yapılmalıdır...
Duyarlı yüreğinden öperim seni cane...
(( Seçil Nimet ))
Ah canpare...
Mevlam hepimize sağlık versin...
Dert vermesin inşaallah !
Çok zor çok...
Ama en zoru sen acılarını, duman içindeki bir odaya pencere açarcasına anlattığında duygu sömürüsü olarak görülmesidir...
Bu konuya duygu sömürü olarak bakanın insanlığından şüphe ederim...
Sen çevrende yaşamışsın sakın ihmal etme güzelliğim e mi?
Sevgimle... :)
Seni seviyorum yaaaa!
Gule
öpüyorum seni çook!..
Genellikle sağlık alanında sıkça yapılan yanlışları yapıyoruz çoğumuz
Sonra, sonra
Hep bir sonra ki günlere bırakılan randevular
Kendi hayatımızın kıymetini bilmemiz ve kendimiz için bir şeyler yapmak istiyor isek bu neden bugün olmasın?
Teşekkürler bizi bu konuda aydınlatan değerli yüreğe
Çok geçmiş olsun sizin nezdiniz de ki tüm hastalara Rabbim acil şifalar versin
Sevgi ve sağlıcakla
(( Seçil Nimet ))
HAdi hemen tetkik yaptırmak için doktor kapısına...
Teşekkürler GÜNDAŞ'ım... :)
2 3 gün önceydi söke kent konseyi bir konferans düzenlemiş çok derin açıklayıcı soru cevap şeklinde slaytlarla bilgilendirildi ben 47 yaşındayım kendi kontrollerimi yapıyorum ama aslında yine de gitmek lazım kanserli memelerden örnek izledim biri vardı ki bakamadım çok kötüydü en ilerlemiş haliydi sanırım broşürdeki bilgiler fotoğ can yakıyor Allah ım bu rahatsızlığı çekenlere sabır ve şifa versin ve hepimizi korusun
teşekkürler
(( Seçil Nimet ))
Sevgili Dikçe durumun hassasiyetine binaen doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum...
Ne mutlu !
Sevgimle... :)
(( Seçil Nimet ))
Ve bu yolda sana rastladığım için Mevlama şükrediyorumgüzelliğim...
Sevgim daim biliyorsun değil mi?
Seviyorum seni...
Öncelikle büyük geçmiş olsun.Rabbim bir daha böylesi sınavlarla yaşam testine tabi tutmasın. Verdiğin aydınlatıcı , hayat kurtarıcı bilgiler için çok teşekkür ederim Seçil Hanım.
Kesinlikle tavsiyene uyup gideceğim.
Yerine çok yakışmış bir paylaşım. Sağol arkadaşım..Selam ve en içten sevgilerimle.
Şükran AY tarafından 10/16/2012 10:10:41 AM zamanında düzenlenmiştir.
(( Seçil Nimet ))
Bu paylaşımın fazla edebi bir değeri yok lakin hayat kurtarıcı mıdır?
Çoğu zaman ...
Sevgimle...
Şükran AY
Edebi değeri olmaz olur mu bitanem.Anlatım dilindeki duruluk, netlik, konuyu izah edişindeki ustalık, ... örneklerle destelenmesi hepsi muhteşemdi. Nitelikli yazını ve başarını tekrar tebrik ederim.
Selam, sevgi ve dua ile.
(( Seçil Nimet ))
Şükran hanım çok tatlısınız ...
Teşekkürler... :)
Bu önemli bilgiler içeren yazının güne gelmesi, birçok kişinin okuması adına çok önemli, tekrar kutluyorum değerli kardeşim, selam ve sevgiler.
(( Seçil Nimet ))
Amaç sadece varsa eğer bilmek bu düşmanın varlığını...
Sevgimle....
“ MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİŞ HAYAT KURTARIR “
çok çok doğru,ki,bizzat yaşayarak gördüm böyle olduğunu...
15 ekim 2008'de oldum ameliyatımı,tam 4 yıl olmuş...
ve,ilk öğrendiğimde her şey oldu bitti,hemen ölüp gidecem sandım!..
ve şimdi bi' kez daha anlıyorum ki,hakikaten erken teşhis hayat kurtarıyor...
ki,benimkisi çok çok erken teşhis idi - ameliyat sonrasında kemoterapiye bile gerek kalmadı,
şimdi kontroller devam...
herkese benim de tavsiyem,
kontrollerini aksatmadan yaptırmaları,bu konuda bilinçlenmeleri ve varsa da bi' durum daha başından,sinsi sinsi yerleşmesine izin vermeden - kanser illetini - vücutlarından bir an evvel def etmenin yoluna bakmalarıdır...
adaşıma bi' kez daha teşekkürler - bu konunun önemini vurguladığı için -
ve çok geçmişler olsun...
severek : ) selamlarımla...
(( Seçil Nimet ))
MEvlam bugünümüzden geri koymasın inşaallah ADAŞ'ım...
Sevgimle... :)
Sevgili Seçil'e, bu çok önemli bilgisi için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Neden azdır, kısacası ülkemizdeki hatta dünyada yaşayan bütün kadınlar meme kanseri denilen illetten korktukları için veya benim başıma gelmez diye kendisinden emin oldukları için, bir türlü doktor yolunu bilmezler.
Eğer böyle bir sorunları varsa da doktorlar da, onların evlerinin yolunu bilmez! İş işten geçince de her şey hüsranla biter.
Oysa tıp bu kadar ilerlemişken bu korkular niçin ?
Artık kanser tedavileri neredeyse, diş tedavileri kadar kolaylaşmışken neden ve nereye kaçıp saklanıyor insanlar ?
Önemli olan gerçekten de erken teşhiş ve birbirini uyarmak değil midir ?
Yazın için Tebrik ve Teşekkür ederim.
Evet maalesef 20'li yaşlarda bile meme kanseri gürülebiliyormuş. İşte bu yüzden hiç olmazsa yılda bir kez doktor kontrolünden geçmeli bayanlar. Aynı şekilde rahim kanseri oranıda çok arttı bayanlarda. Sağlık gitti mi gelmiyor, en büyük hazine, bu serveti kaybetmeden değerini bilmeli
Bu güzel bilgi verici yazı için teşekkür ediyorum Seçil.
Sevgiler
Zümra Zen
Tebrik ve teşekkürlerimi gönderiyorum seçki kuruluna ve Seçil'ime
(( Seçil Nimet ))
Evveeeeeeet !!!
En kısa zamanda... :)
Bilgilendiren paylaşımınıza teşekkürler değerli yazarım, selam ve saygılar.
(( Seçil Nimet ))
Ama tetkikleri ihmal etmeyin... :)
Kadın değilim ama hayatımda iz bırakmış bir şey bu konu...
Saygıdeğer "Seçil Nimet" duyarlı yüreğine binlerce selam olsun.
Bu paylaşım bile belki yüzlerce insana bir ışık olacak hayat adına....
Çok söz söyleyemiyorum.Kelimelerim tıkandı dilimde.....
Teşekkürler bu anlamlı paylaşım için...
Saygıdeğer yazarım, en derin sonsuz saygılarımla.....
(( Seçil Nimet ))
Sanırım bu konu üzerine bazı çalışmalarım olacak artık...
GArip bir durum bu, anlatılmaz,
yaşanılması dilenmez sadece acıyı içinde saklayan bir durum işte...
Tek isteğim herkes doktora koşsun ve bedeninde bir düşman olup olmadığını öğrensin ve hatta varsa mutlu olsun haberdar olduğu için...
Sevgiler Dilek Yıldızı...
(( Seçil Nimet ))
HAdi bu hafta hemen tetkikler yapılsın... :)