Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - einstein
yalnıztepe
yalnıztepe

Larousse lerden kurtulmak

Yorum

Larousse lerden kurtulmak

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

552

Okunma

Larousse lerden kurtulmak

Son günlerde evde büyük yer işgal eden ansiklopedilerin akibeti konusunda yazılar okuyoruz.

Biz zamanlar sadece kütüphanelerde olan Meydan laroslar şimdi alıcı olmaması nedeniyle sahafların bile almadığı ansiklopediler ,çöpe atılmak için hüzünle bekliyorlar.

1980 lerde gazetelerin başlattığı ansiklopedi furyası sayesinde her eve bir ansiklopedi girmişti.Ama sayfaları bile açılmadan süs eşyası niyetiyle saklandı ,korundu.Şimdi internet var.Her türlü bilgiye kolayca ulaşıyoruz.

Hatta o günlerde aldığmız ansiklopediler güncelliğini kaybetti.1990 ların başında Varşova paktı çöktü.Birçok yeni devletler kuruldu.Biyografik yazarların bir kısmı o gün için hayattayken ,aradan geçen zaman zarfında edebiyete intikal ettiler.

Her emek mutlaka kaşılığını görür.Bu ansiklopedilerin hazırlanmasında emeği geçen Hakkı Devrim’e BAMTELİ proğramıyla mesaj gelir.Hakkı Devrim;Meydan Larousse ,genel yayın müdürüydü.

Tayfun talipoğlu’nun yolu Konya’da sanırım bir ilçeye yolu düşer.Orada bir adam dikkat çeker.Ziraat bankasında hizmetli olarak görev yapması nedeniyle kendisinden beklenleyen bilgi donanımı içinde bulurlar.

Bu kadar bilgileri nasıl edindin sorusuna verdiği cevap ilğinç;"bankamız tarım kredisi veriyordu.Bende aldım bu krediden, ama bu parayla ansiklopedi aldım kendime" diye açıklar.

İlegal yolu seçmişti ama iyide yapmıştı.Bu yaptğını kimse eleştirmemişti.Keşke böyle bilgiye ulaşma isteği her insanda olsa.

Tabii Tayfun bey bu olayı Hakkı Devrim’e anlatır.O da emeğinin ziyan olmamasına sevinir.


Yine kitap sever bir arkadaşımın gezisinde yaşadığı kitaplar adına üzücü olaylara tanık oluşu var.Bir ilimizin kent dışında konteynırların boşaltığı yerde tesadüfen bulunur.Bir bakar ansikopediler,almak ister ama taşımak zordur.Hüzünle ansiklopedilerin ardından bakar,bakar.

Nasıl bu hale geldik?aslında kağıtla yazının,bilginin,okur arasında bir rabıta olması gerek.Bu olmayınca kolayca kitaplardan vazgeçiliyor.

Kitaplarımızdan bir gün vaz geçsek bile onların kıymetini bilecek kimselere verelim.

Yada bir uygulama başlasın bütün illerde;okumaktan vazgeçtiğimiz kitapları,mesela bir park,oraya bırakalım ihtiyacı olan alsın değerlendirsin.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Larousse lerden kurtulmak Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Larousse lerden kurtulmak yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Larousse lerden kurtulmak yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.