- 471 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Aksi Gayri
Aksi Gayri
TDK Güncel Türkçe Sözlük
Gayri: isim Başka kimse, başkası
Aksi:1. sıfat Ters, zıt, karşıt, olumsuz, menfi. Bu anlam üzerinden yazıyorum.
Cisimlerin aynada ters yansıdığını biliriz. Aynıdır ama aksidir, tersidir! Bu nedenle ambulansların önlerine tersten yazılır ki diğer araçtan okunuşu düz olsun...
Bir fikrin gayrisi ile karşıtı aynı anlama gelmez! Gayrisi o fikrin tamamen dışındadır aksi ya da karşıtı değildir. Karşıt fikirler ise aynadaki gibi birbirinin aynıdır ama yansımaları karşıt olduğundan tersi şeklindedir. Yani karşıt fikirlerin birinden diğerine gidilebilir. Ayna tutularak! Bunu neden söyledim, birbirine şiddetle karşı olan ve kıyasıya mücadele verenlerin yaptıklarına bakınız! Aslında aynı şeyleri yaparlar ama birbirlerinin tersidir. Gayri değildir! Sanki aynaya bakıp sağ ve sol değişikliğinden dolayı aynadaki kendi ters görüntüsüne kızan gibidirler.
Karşıt görüşlülerin aslında aynı noktada birleştiklerini söyleyebiliriz. Gayri görüşler için bu söylenemez. Şimdi karşı görüşlülerin yaptıklarına bakalım ve aynadaki görüntüleriyle, aynaya verdikleri görüntü arasındaki farkları değerlendirelim. Düşünce deneyi yapalım; sağ eline saat takmışsa aynadaki sol eline takmış gibi ona bakar. Yani birii sağcı diğeri solcu gibi olur! Aynadaki aksi kendinden yansır. Aslında aynadaki onun tersidir.
Bu durumu güncel olarak nasıl değerlendirebiliriz? Egemen olanlar ve zayıf düşenler açısından; eğer birbirlerinin karşıtı iseler aynı teraneyi okurlar! Gayri iseler durum farklı olur. Birbirine şiddetle ters olanlara bakın egemen olduklarında diğerinin aynını yapar! Bu aslında birbirlerine ayna olmalarındandır. Birine bak diğerini tersten oku, çöz.
Son tahlilde; birinin aksi olan, karşı olduğunun aynası olmaya mahkumdur! Karşı ola ola kendini o fikire karşı kodlar, ve aynadaki aksi olur, aynı olur. Ters görüntüsü olarak. Gayri olmak ise benim idealimdir. Hiç bir fikre karşı değilim eğer karşı olursam bu tersten o fikrin aynısı, aynası olmama sebep olur. Bu nedenle Allah’ın aynı yoktur, o bilinen algılanan her şeyin gayrıdır. Mevlana gibi yeni şeyler söylemek istenirse hiç bir fikre karşı olamayız. Gerek de yoktur. Köhne eski ve değerini yitirmiş fikirlere "Gayri" olduğumuzda harika oluruz. Fakat görüşlerimiz başka görüşlerin aynı ya da aksi olabilir ama bu genel şahsi göreceli yaklaşımımızın öz, özel olmasına mani değildir. Kendi özgün kişiliğiyle ortak fikirler içinde olabilir insan, "Gayr" olmak adına kendini zorlamak yerine akışa bırakmak gerek. Su akar yatağını bulur. Aksi ya da gayri şeklinde zorlamadığımızda kendimizi bulur, özümüze kavuşuruz.
Selametle,
Ahmet Bektaş
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.