DENETİM GÜNLÜĞÜ-TAKVİM
TAKVİM
Aksaray Ağaçören ilçesinin bir köyünde iki gündür teftiş ve denetleme yapıyoruz. Köy gelişmiş bir köy. Meyve sebze üretimi iy, olan bir köy. Önceden gurup başkanı müfettiş sayısı ve yeterliliğine göre hangi müfettişin hangi öğretmenlerle çalışması gerekeceği planlanıyor. Müfettişler, teftişini yapacağı öğretmenlerle sınıfa girmeden ön görüşmede bulunup, teftiş zamanı içinde hangi saat kendisinin sınıfa geleceği birlikte planlanıyordu. Ben Türkçe öğretmenleri ile üçüncü sınıf öğretmenlerinin teftişini yapıyordum.
Program gereğince 3/A sınıfının Hayat Bilgisi dersine girdim. bir saat öğretmenin dersini dinleyip izledim. Notlarımı aldım. İkinci ders sınıfın verimliliğini ölçmem gerekiyordu. Öncelikle okuma ve yazma sorunu olup olmadığını ölçtüm. Bir paragraf yazdırıp, seviyeye uygun noktalama ve yazım kurlarını uygulanışını gördüm. Bir kaç öğrenciye random yolu ile sesli okuma yaptırdım. Anlattırdım. Ana fikir buldurdum. Öğretmenliğimi unutmuyordum. On dokuz sene her kademede öğretmenlik yapmıştım.
Öğretmen vasattı. Deneyimi azdı. Kendini geliştirmiyordu. ben öğretmeni motive etmek için hep olaya olumlu yönden bakıyordum. Yapıcı eleştirilerde bulunuyordum. Üç ay önce yaptığım rehberlikte birlikte kararlaştırdığımız "Yakından uzağa, bilinenden bilinmeyene, somuttan soyuta" gibi ilkeleri uygulamamış, uygulayamıyordu. Öğretmeni masasına oturtmuştum. Ben ayaktaydım. Ben soruyu sorduğumda öğretmen öğrencilere eliyle koluyla fısıltıyla cevapları suflör yapıyordu. Olsun diyordum. Kopya da bir öğrenme şekli. Hayat Bilgisinden geçen ders öğretmenin işlediği zaman kavramının kazanılmadığını düşündüm. Öğrencilere duvarda asılı olan yapraklı takvimi gösterdim.
-Çocuklar bu nedir? Diye sordum. Takvim olduğunu söylediler. İkinci soruyu pragmatik yaklaşımla sordum.
-Bu takvim ne işe yarar?
Ayağa fırlayıp cevap vermeye çalışan öğrenciye söz verdim. Öğrenci,
-Sabah okula gelince, öğretmenin yaprağını koparmasına yarar.
Dedi. Öğretmenle birlikte gülüştük. Ders sonrası öğretim ilkelerine göre öncelikli olarak sınıftaki araçların işlevlerinin tanıtılması gerektiği üzerinde karar aldık. Teftiş tebliğine de; "Öğretmenlerin öğretim ilkelerine göre çalışmalarını yürütmesi için gayret göstermeleri." şeklinde bir tebliğ yazdık.
YORUMLAR
meslek hayatında böyle ilginç olaylara rastlamak mümkündür.
unutulmayan bu anının yazıyla anlatımı ve ders veren yaklaşımı güzeldi.
tebrikler üstadım.