- 1394 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
Aşık Kutlu' dan ALMILA
Almıla araştırmacı, şair, yazar ve gazeteci dostum Hasan Şahmaranoğlu’nun (Âşık Kutlu) son kitabının adıdır. Kendisi 1935 Kilis doğumlu bir gönül adamı. Kilis’in yetiştirdiği çok sayıda kültür ve sanat adamlarından biridir.
Kütüphanemin en güzel eserlerinden biri sayacağım Almıla’yı belirli aralıklarla ve sindire sindire okudum. Arı, duru ve güzel bir Türkçe ile yazılmış, hayal dünyamızın sınırlarını zorlayan, unutulmuş duygularımızı yeniden güncelleyen, edebi ve sanatsal yönü çok derin bir kitap. Övgüler yağdıracağıma Almıla’daki güzelliklerden örnekler versem daha iyi olacak diye düşünüyorum.
İskit’lerin katunu Tomris önde duruyor,
Atsız Bey’e tarihin akışını soruyor.
Uvakoğlu Atsız Bey Selçuklu’nun Atsız’ı,
Karşıladı adaşı Çiftçioğlu Atsız’ı. (Atsız Bey, Sayfa-3)
Âşık Kutlu bu şiirinde üç ayrı Atsız’dan söz etmekte. Uvakoğlu Atsız Bey Selçuklunun Suriye kolu kurucusu, Harzemşah Padişahı Atsız Bey ve çağın son düşünürü Çiftçioğlu Nihal Atsız Bey…
Deyişler yayılır obaya doğru,
Ozan kopuzuna vurduğu zaman.
İçime yerleşir bir ince ağrı,
Almıla önümde durduğu zaman.
….
Bir çamçak kımız ver, esrisin başım,
Bir Türkmen oğluyum kırk altı yaşım,
Çağlar öncesine uçan bir kuşum,
Hayalin gönlümü sardığı zaman. (Almıla, sayfa-6)
Üstteki dörtlükler Âşık Kutlu’nun kitabına adını veren Almıla şiirinden alındı. Tanrı Dağlarından günümüze, günümüzden Orta Asya bozkırlarına uzanan nefis bir şiir. Kutlu’nun bütün şiirleri birbiriyle yarışmakta ama Almıla’nın estirdiği edebi duygu rüzgârı bir başka sardı ruhumu. Almıla’dan sonraki sayfalara aldığı Gökçen Kız (Sayfa-7), Güntülü, (Sayfa-8) Türkmen Kızı, (Sayfa-9) birbirinden nefis şiirler.
Bir mektup yolladım Kilis eline,
Dost eline mektup vardı mı ola?
Bir cevap sorarım güney yeline,
Dost eline mektup vardı mı ola? (Mektup, Sayfa-22)
Her şair zaman zaman memleket özlemi çekmekte ve bu özlemlerini şiirleriyle anlatmaktadır. Bu tür özlem şiirlerinin edebiyatımızda sayısız örnekleri var. Bu örneklerin hiç biri birbirini taklit değil, çok farklı şekillerde ifade edilmiş edebi gül desteleridir. Bazı şiirlerde yer adı geçmez ama şairi tanıyanlar okuyunca neresi olduğunu hemen anlarlar. Benim de Kilis için yazılmış on kadar hasret şiirim mevcut. Bunlardan Kilis Destanı bestelenmişti. Üstte ilk kıtasını aldığım şiir de âşık Kutlu’nun Kilis’e hasretini anlatan şiirlerinden birisi. Şiirin bütün dörtlükleri çok güzel. Ben içinde ‘’güney yeli’’ geçtiği için ilk dörtlüğünü aldım. Güney illerinde yaşayanlar bilirler. Özellikle yaz aylarında güneyden esen ve Arabistan çöllerinin sıcağını taşıyan güney rüzgârlarında Mecnun’un tozlarını aramış, yüzümü yakan sıcağının etkisiyle şaire özgü hayal âlemlerine dalmışımdır.
Almıla’da dostum Mustafa Ceylan’ın başlattığı Gülce yeni edebi akımın Buluşma kalıbına uygun Deli Ersegün (Sayfa-26, 27) başlıklı bir şiir de buldum. Tabi ki, Âşık Kutlu bu şiirini Gülce’den habersiz olarak yazmıştır. Bunun dışında gazeller ve tahmisler bol sayıda mevcut.
Âşık Kutlu’nun Almıla adını verdiği kitabında çok güzel taşlamalar da var. Bunlardan bir örnek sunuyorum.
Ey şair-i fakir, ey kuru kafa,
Afrika mı acep, neresi yurdun?
Kim söz verdi sana karıştın lafa?
Dönme dolap gibi döndün ve durdun. (Kuru Kafa, Sayfa-48)
Hasılı kelam kendisi şiirin sırrına ermiş, bu sırrı kalemine vermiş, sırların bir bölümünü de Almıla adlı kitabına sermiş, değerli bir gönül adamı, Kilis’in önde gelen kalemidir Âşık Kutlu (Hasan Şahmaranoğlu). Kütüphanesini Almıla ile zenginleştirmek isteyenler (05347165888) nolu telefondan şairimizle irtibata geçebilirler.
Âşık Kutlu’ya yeni kitaplarının beklentisi içinde selam ve saygılar sunuyorum.
Mehmet NACAR