Doğayı Sevelim, Koruyalım!
Doğa, tehlike çanlarını artık daha da hızla çalıyor. Çocuklarımızın hayatları tehdit edilirken bu duruma sessiz kalmak mümkün mü?
Bugünlerde tüm dünya ülkeleri olarak atmosfere bıraktığımız karbon izimizden kurtulmakla meşgulüz. Hal böyleyken bir sonraki nesle mesaj vermenin tam zamanı! Gelin, minik yaramazlara eğlenceli ve basit yollarla yeşil bir dünya için nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğretelim.
AYAKLARIMIZ ÇOK MUTLU!
Bir yerden bir yere arabayla gitmek yerine yürümek, hem ufaklıklar, hem de yeşil bir dünya için çok iyi. Gün içinde çocuğunuzla yapacağınız kısa mesafeli bir yürüyüş onu, sağlıklı bir alışkanlığa teşvik etmek için yeterli olacak. Tek dikkat etmeniz gereken çok fazla oyalanmamak. Yürüyüşün tadını artırmak için ufaklığın sevdiği bir oyuncağını ya da yolda gördüğünüz yapraklar, ufak taşlar gibi doğanın hazinelerini toplamak için bir bez torba yanınıza alabilirsiniz.
BİTKİLERLE BÜYÜYORUZ
Evde meyve-sebze yetiştirmeye ne dersiniz? Böylelikle minikler doğayla yakından tanışma fırsatını yakalayabilir. Doğada olup bitenleri en güzel gözlemleyerek öğrenebilirler. Hemen ’Ama bizim bahçemiz yok ki!’ demeyin, bahçenizin olması şart değil.
Balkonunuz ne güne duruyor? Balkonunuzdaki saksılarda yetiştireceğiniz maydanozlar, domatesler ve biberler sofranıza tazelik getirmekle kalmayacak; ufaklıklara doğanın rengârenk canlı bir organizma olduğunu da öğretecek.
AKILLI HAREKETLER BUNLAR!
Televizyon, DVD, müzik seti gibi elektronik eşyaları uzaktan kumandasından değil, ana açma-kapama düğmesinden kapatın. İnanın bu basit hareketle zararlı pek çok gazın atmosfere salınımını engellemiş olacaksınız. Yeşil bir dünya için işte bu kadar küçük bir alışkanlık değişikliği bile mucizeler yaratabilir.
Çocuğunuzun bu alışkanlığı edinmesi için bu gibi elektronik eşyaların nasıl açılıp kapatıldığını, örneğin çizgi filmini seyrettikten sonra uygulamalı olarak gösterebilirsiniz. Diş fırçalarken ya da el yıkarken suyu gereksiz yere akıtmamak çocuğunuza öğretmeniz gereken diğer akıllı hareketlerden biri. Unutmayın, çocuklar rol modellerinin davranışlarını taklit eder ve siz, onun rol modelisiniz. Siz ne yaparsanız o da yapacaktır.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÖĞRENİYORUZ
Her minik meraklıdır. İşte bu yüzden onların ilgisini doğayı korumak için yapabileceklere yöneltmek hiç de zor değil. Ona bezden bir torba verin ve bırakın teneke kutuları, şişeleri, plastikleri toplasın. O toplarken siz de bir yandan bu nesneleri neden topladığınızı açıklayın.
Her birinin ayrı ayrı geri dönüşüm kutularına atılması gerektiğini de anlayabileceği bir dille anlatın. Evinizde bu gibi farklı materyalleri ayrı depolayacağınız birer atık kutusu edinin. Atıkları boşaltırken bırakın sizinki bu görevi yerine getirsin. Onunla birlikte geri dönüşüm kutularına atık kutularınızdaki eşyaları atın. Emin olun bu, ona hem oyun gibi gelecek, hem de ömür boyu devam ettireceği bir alışkanlık kazandıracak.
HAYVANLARI SEVİYORUZ
Evde evcil hayvan beslemek için herkesin imkânı olmayabilir ama hayvan barınakları ne güne duruyor! Hafta sonları çevrenizdeki hayvan barınaklarından birine giderek bir hayvan edinebilirsiniz. Belli aralıklarla düzenli yapacağınız ziyaretler ve yardımlarla çocuğunuz bir evcil hayvana sahip olabilir. Evcil hayvan bir çocuğa sorumluluk duygusunu öğretmenin en güzel yoludur. Beslenmesi, bakılması derken her türlü ihtiyacıyla minik yaramazınızla beraber ilgilenmeyi unutmayın.
OYUNCAKLARIMIZI PAYLAŞIYORUZ
Çocuğumuza aldığımız oyuncakların çoğunu kendimiz için alıyoruz. Ardından bir bakmışız evde bir oyuncak dağı oluşuvermiş. İşte şimdi bundan kurtulmanın tam zamanı! Gelin, bu gereksiz ve hiç kimseye faydası olmayan durumdan kurtulalım ve doğru bir hareket yapalım.
İlk iş olarak sevimli ufaklığın yaşına uygun olmayan oyuncakları toplayın. Ardından ihtiyaç duyabileceklerle ya da herhangi bir sivil toplum kuruluşuyla paylaşın. Yeni bir oyuncak almak yerine oyuncak takası da yapabilirsiniz. Böylelikle lüzumsuz tüketimin önüne geçerek çok büyük bir zincirin halkalarından birini kırabilirsiniz.
Yararlandığım Kaynaklar:
www.bitkiselhaber.com
Mother & Baby Dergisi
20.08.2012