BAYRAM HAYALİ
BAYRAM HAYALİ
Bir bayram sevinciyle daha karşı karşıyayız. Yuvanızdan, çevrenizden ve içinizden bu sevinç, bu coşku hiç eksilmesin.
Hep eski bayramlar anlatılır, özellikle yaşı biraz daha eski olanlar, ah nerede! diye başlayan cümleler, gözlerin dalıp gitmesi, hafif duygusal seremoniler derken hepimiz neredeyse içerisinde bulunduğumuz bayramlardan çıkar, elden kaçıp gidivermiş eski bayramların gelivermesini bekler dururuz. Bu yüzden ben size bu yazımda bir fantezi yapıp geçmiş değil, gelecek bayramları anlatacağım. Yaklaşık elli yıl sonrasının bayramları…
Cumhurbaşkanı bayram mesajını Afganistan, Başbakan Bosna, diğer siyasi parti liderleri de bulundukları Mısır, Ürdün, Yunanistan gibi ülkelerden verdiler. Artık bütün komşu ülkeler ve saydığımız bu ülkelere vizesiz geçişlerin sağlandığı üç-beş yıldır, ülkemiz liderleri dini bayramlarda, oralarda yaşayan Müslümanlarla birlikte oluyor, mesajlarını buralardan veriyorlardı. Bu ülkelerden de bayramlarda çeşitli liderler ülkemize geliyor, hatta sivil toplum kuruluşları karşılıklı hediyelerle kendi kültürlerinin tanıtımlarını yapıp, bir diğer ülke kardeşinin rızasını kazanıyorlardı. Bizim liderlerimiz hizmet alanlarında bir süredir sınırları genişletmişler, nerede bir sorun ile karşılaşırlarsa, iktidarın dikkatini bu yöne çekmek için uğraşmaktadırlar. Ülke olarak artık bu coğrafyada etkin ve söz sahibi bir durumdaydık ve zaman zaman komşular arasında gelişiveren ufak tefek sorunların hepsinde bizim devreye girmemiz, kalıcı dostluklara da zemin hazırlar olmuştu. Bizim devreye girmemizin yanında, komşu ülkelerin de izledikleri yapıcı tutumların da, sürece olumlu etkilerinden bahsetmemek olmazdı.
Uzak kimi ülkelerin artık bu coğrafyaya etkileri neredeyse hiç kalmamıştı. Aramızdaki sorunları bazen oralara çeşitli ziyaretler aşamasında dile getiren bazı liderlerin bile tutumları ayıplanmakta, halklar tarafından gerekli ikazlar, o liderlere yapılmaktaydı.
Ülke genelinde üniversite seçme sınavları ve üniversite harçları komple kalkmış olduğundan her öğrenci dilediği her üniversitede okuma imkanı bulmaktaydı, ancak bazı teknik ve kişisel becerinin önemli olduğu bölümlerde, üniversiteler kendi sınavlarını uygulayarak seçmeler yapmaktaydılar. Yüksek öğretim yirmi dört saate yayılmış, üniversiteler daha çok öğrenci alabilmek için, çeşitli ders saatleri ve yöntemlerle, adeta -sadece okumayın, işinizi, görevinizi yaparken de okuyabilirsiniz- mesajları vermekteydiler.
Ülke genelinde tekrar tıp eğitimleri tercih edilmeye başlamış; aile hekimliği, toplumun en sık yararlandığı kurumlardan olmuş, aile hekimleri neredeyse modellenerek, toplumun bilinçlendirilmesinde en etkin bir statüye kavuşmuştur. Rakamlara bakıldığında bir ferdin ortalama yılda beş kez aile hekimine gittiği, hastanelere ise sadece bir kez, o da aile hekiminin yönlendirmesi sonucu gittiği görülmektedir.
Sosyal güvenlik şemsiyesi o kadar açılmıştır ki, devlet tarafından sigortalanmayan hiçbir vatandaşımız kalmamıştır. Üstelik sigortalama işleri artık özel kuruluşlar tarafından yapılmakta, devlet sadece etkin bir şekilde bu kurumları denetlemekte ve muhtemel suiistimallerin önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Devlet; tarım alanında müthiş teşvikler ve destekler ile yerli tarımı adeta uçurmuş, yüzde yüz yerli tohumlardan elde edilen ürünlerimiz dünya pazarlarının en arananları olmuşlardır. Ayrıca yerel yönetimlerce ağaçlandırma çalışmaları desteklenerek, ülke çapında ağaç sayımız son beş yılda; yüzde dört yüz oranında artmıştır. Köylülere özel destek ve teşvikler geliştirilerek, köylerdeki yaşam kaliteleri ciddi şekilde geliştirilmiş, şehre olan göç neredeyse durma noktasına gerilemiştir.
Kültür, spor alanlarında ailelere ve gençlere özel destekleme projeleri ile ailedeki her ferdin bir kültürel eğilimi olmasının yanında mutlaka yeteneğine göre de en az bir spor dalıyla meşgul olması sağlanmıştır.
Alkol tüketimi tamamen sıfırlanma noktasına getirilmiş, herhangi bir yasaklama olmamasına karşın; toplumun alkol bağımlılığına karşı verdiği mücadele tıpkı bir süre önce obeziteye karşı verdiği mücadelede olduğu gibi inanılmaz derecede başarı sağlamıştır. Hatta obezite ve alkolün pençesinde kalan bir çok batılı ülke, bilim adamlarını ülkemize göndererek, çalışmalar yapmalarını ve bizi örnek almalarını istemişlerdir.
Alkol tüketiminin azalmasının en önemli sonucu, trafik kazalarında görülen azalma olmuştur. Ülke çapında can kayıplı bir kazaya, ancak üç yılda bir rastlanırken, hasarlı kaza sayısı da yılda en fazla on civarına gerilemiştir.
Ülke genelinde kamu tarafından işletilen huzurevleri tamamen kaldırılmış, ancak ailesi olmayan yaşlı kişiler için devlet destekli özel kuruluşlarca işletilen rehabilitasyon merkezleri, örnek uygulamalar ile bu vatandaşlarımıza hizmet verir olmuşlardır. Özürlü ve yaşlıların olduğu ailelere özel destekler sağlanmış, aileler bu konuda yalnızlığa itilmekten ve gereksiz zahmetlerden önemli ölçüde kurtarılmışlardır.
Uluslar arası hiçbir kuruluşa borcumuz bulunmadığı gibi, en az yirmi ülkeye verdiğimiz borç ve hibeler bulunmaktadır. Geçenlerde borç verdiğimiz beş ülkenin borçları, geliştirilen iyi niyet çerçevesinde hükümetimizce silinmiş ayrıca bu beş ülkeden, eğitim ve sağlık alanında ülkemizde yapacakları her harcamadan vergi alınmaması kararlaştırılmıştır.
Bütün komşu ülkeler gözünde yurdumuz örnek olmaya bütün hızıyla devam etmekte, teknolojik alanda, sanayileşme ve imarlaşma alanında yaptığımız çalışmalarla özel teşebbüslerimiz önemli markalar oluşturmakta, dostlar arasında güvenilirliğimiz açık ara önde bulunurken, refahımız da komşularımıza da faydası olacak şekilde ilerlemektedir. Komşu ülkelerin çocukları gerek yüksek öğretimleri için, gerekse çalışmak için ülkemizi tercih etmekte, ülkemiz bir cazibe merkezi olarak yükselmeye devam etmektedir.
Ülke genelinde her inanç sahibi kendi dini eğilimlerinin gereğini rahatlıkla yapma şansına sahipken, kendi dini bayramlarını da, din büyüklerinin katıldığı törenlerle kutlayabilmekte; ülke çapında geliştirilen hoşgörü rüzgarı, tüm serinliği ve sevecenliğiyle devam etmektedir.
Yine bir bayramsevinci içerisindeyiz. Aileler evlerde toplanmış, küçükler cıvıl cıvıl ve ilerisinden ümitliyken, yaşlılar da ise derin bir onur ve bahtiyarlık yüzlerinden okunmaktadır. Artık geçmişin özlemleri yanında, geleceğe dair beklentiler de aile sohbetlerinin vazgeçilmezleri arasındadır
İnsanlar hayalleriyle yaşarlar. Başarmak için hayal etmekten başlamalıyız. Bu bayram, böylesi bayramların, en azından hayal edildiği bayramlardan olsun. Hep büyük işleri başarmış milletimiz; hem de hep gözü yaşlı gördüğümüz coğrafyamız bunu hak etmiyor mu sizce?
Bayramınızı kutluyor, sizin her zaman en iyiyi hak ettiğinizi düşünüyorum.
Erdal ÇİL
cerdal [email protected]
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.