- 636 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
MERHUM VALİMİZ RECEP YAZICIOĞLUNUN BİZLERE VERDİĞİ KİŞİSEL GELİŞİM DERSLERİ
VALİNİN BİZLERE VERDİĞİ KİŞİSEL GELİŞİM DERSLERİ
Vali beyi yakından izlediğim 5 yıl ve dolaylı olarak izlediğim 20 yıl ve toplam 25 yıl boyunca , yani 1984 te Tokat Valisi olmasından 1989 da ayrılmasına kadar yakından , sonrasından bugüne kadar ise dolaylı izlediğim , yıllarda Valinin topluma, gençlere ve bürokrasiye bazı kişisel gelişim dersleri verdiğini anladım. Bunları kitabımın som bölümünde sizlerle paylaşmak bence çok faydalı olacak.
TOPLUMA VERDİĞİ KİŞİSEL GELİŞİM MESAJLARI
- Ne pahasına olursa olsun , insan gücü yettiği kadar gelecek nesillere eğitim görecekleri okullar, yurtlar , öğretmenlerin oturacağı lojmanlar yapmalıdır. her şeyi devletten beklemeden, bir kısmı devletten , bir kısmı halktan olmak üzere devlet millet işbirliği ile okullar yapmak , onları modern araç ve gereçlerle donatmak , gençlerimizi yetiştirecek aydın Atatürk ilkelerine bağlı öğretmenlerle eğitmek için maddi manevi her türlü imkanı köy şehir ayırımı yapmadan sağlamak lazım. İşte o zaman muasır medeniyet seviyesine çıkabiliriz.
- Çocuklarımız sağlık sorunları yaşadığı zaman hemen başvuracakları hastaneler, köylerde sağlık evleri ve ocakları , ebe ve hemşireler bulundurmak , çocuklarımızı doğumdan itibaren sakatlıklar ve hastalıklara karşı aşılamak zorundayız. Bunu anne, baba olarak toplumun ihmal etmemesi, köyüne , şehrine yapılacak sağlık tesislerine her türlü imkanı vermelidir halkımız .
- “Sağlam kafalar sağlam vücutlarda bulunur” Atatürk’ün sözü gereği hayat boyunca spor yapmalı , hiç olmazsa işimize yürüyerek gidip gelerek , temiz havada yürüyüşler yağarak çocuklarımızı da spora teşvik ederek onların eğitimli , sağlıklı ve spor yapan bireyler olmalarına azami çaba harcamalıyız.
- Olayları ve insanları kamuoyuna sunmak için çabalayan basına gereken değeri vererek , onları sık sık ziyaret ederek, işlerini kolaylaştırarak , yapılan işlerden toplumun daha rahat haber almasına katkı sağlamak gelişmiş insanın prensibi olmalıdır. Basından uzak kalan ve basını küçümsemek aslında kendimizi küçümsemektir.
- Edebiyat ve şiir sevmek , insanın bilgi ve kültürünün artmasına ve geçmişi iyi öğrenerek geleceğe umutla bakmamızı sağlar edebiyat ve şiir seven insanlar daha duygulu, bilgili ve olayları daha mantıklı yorumlayan insanlar olurlar.
- Bizler başkalarına kendimizi konuşarak ve yazarak anlatabiliriz. Güzel konuşmak karşımızdakini etkiler.Düşüncelerini yazılı ve sözlü anlatmasını bilen bir vatandaş , yönetici ve siyasi bunu iyi yapamayana nazaran bir adım önde olur. Gençlerimize de güzel konuşmasını , düşüncelerini yazılı olarak anlatmasını öğretmek zorundayız.
- İnsan bir kültür içinden gelir geçmişimizi iyi anlayarak , doğanın bize sunduğu cömert güzellikleri başkalarına da anlatma imkanı bulursak hem yeni dostluklar kurmanın hem , bunları paraya çevirerek tarih ve turizm zenginliklerimizin değerini daha iyi anlar, geleceğe umutla bakarız. İdareciler bulundukları yerin kültürel ve turizm potansiyelini iyi değerlendirmek zorundalar.
- Sağlıklı olmak sigara ve içki gibi kötü alışkanlıklardan uzak kalmak ya da bunları bilinçli ve başkalarına ve kendimiz fazla zarar vermeden kullanmasını öğrenmek hem bize saygınlık kazandıracak, hem de sağlığımızı ve başkalarının da sağlıklı yaşama hakkına saygı göstermenin sevincini yaşamamıza sebep olacaktır.
- Hayatta edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizi başkalarına anlatmak , onlardan gelecek at sözlü ve yazılı taleplere ve ilgiye yaşça, mevkice büyükler olarak daha büyük heyecanla , sevinçle karşılık verirsek o gençlerin saygısını kazanırız ve onlarda senelerce sonra bile bizi unutmaz. Bizi ölümsüz yapan aslında gençlere olan ilgimiz, sevgimiz ve onlara ne verdiklerimiz belirler.
- Sadece konuşarak değil, beden dili ile de yarının gençlerine örnek olmalı büyükler ve idareciler.
- Kardeşliğe önem verirsek, arkadaşlarımızı dikkatli seçersek , insanlara da böyle hitap etmesini de öğrenirsek ve idareciler başka iller ve ilçelerle dostluklar , kardeşlikler kurarsa bu gençlere güzel örnek olur.
- Engelliler de bizler gibi insan, onları sevmek , değer vermek, özel günlerinde hatırlamak , çalışan ve çalışmak isteyen engellilere bu imkanı sağlamak lazım. Her insan bir engelli adayıdır. Hayatta her 100 kişiden 13 ü engellidir. Kafadan engelliler bu rakama dahil değildir. Anlayana…
GENÇLERE KİŞİSEL GELİŞİM DERSLERİ
-Eğitim her işin başıdır. Allah’ın ilk emri okudur. Peygamberim emri beşikten mezara kadar ilim öğreniniz dir. . Büyükler olarak sizlere okullar , yurtlar, eğitim kurumları yaptık. Okumak , öğrenmek , öğrendiklerini hayata uygulayarak kimseye muhtaç olmamak , tersine insanlığa hizmet etmekte sizlerin görevidir.
-Sağlıklı bir nesil olmanız için sizlere sağlık ocakları, sağlık evleri yaptık, hastalıklara karşı korunmanız işin aşılamanızı yaptık. Sağlıklı bireyler olarak yetişmek , eğitimli ve sağlıklı nesilleri devam ettirmek sizin göreviniz olmalıdır.
-Spor yapmak, Sağlıklı olmanın , sağlıklı yaşamanın ve mutlu olmanın en güzel yollarındandır. Sağlıklı olmak ve dinç kalmak için sizlerde yaşam boyu spor yapın dinç kalın. Sağlığınız ve toplum sağlığı için bu önemlidir.
- Yörenizde yazılı ve sözlü medyaya her zaman değer verin.Basın mensupları ile sağlıklı dostluklar kurmaya bakın ki , onlarda sizleri kamuoyuna başarılarınız ve sorunlarınızla sağlıklı olarak tanıtsın. Düşüncelerinizi yazarak anlatarak basınla paylaşmaktan çekinmeyin. Haddi aşmadan ve ölçülü olarak basınla ilişkiler insanların kamuoyunca doğru tanınmasını sağlar.
- Düşüncelerinizi yazılı ve sözlü anlatmak için edebiyatınızı ve dilinizi iyi bilmeniz gerekir. Bolca okumak şiir sevmek , insanın ruhunu dinlendirir ve bilgi sahibi olmasını sağlar.
- Gençler sadece derslerle kendilerini ev ve okul arasına hapsetmemeli. Güzel konuşmak ve yazmanın yollarını da öğrenmeliler. Edebiyat ve kompozisyon derslerinin neden var olduğunu Kişisel Gelişimin önemini benimsemiş insanlar çok iyi anlarlar.
- Kötü alışkanlıklardan korunmak hem beden hem ruh sağlığımıza güzel etkiler bırakır. İnsan içki ve sigara içse bile ölçüyü kaçırmadan ve başkalarına zarar vermeden ve adam gibi içmesini öğrenmeli ki toplumca saygılı insan olarak tanınsın.
-Sadece konuşmak, karşımızdaki insana etki bırakmaz. Aynı zamanda da beden dilimizle karşımızdaki insan etki etmemiz Kişisel Gelişimi önemsemiş insan için güzle bir imajdır.
- İnsanlar sadece mezar taşlarına adını yazdırmadan eğitimi tamamlayarak , ona buna boyun eğmeden dik durarak , işleri doğru yağan pısırık insan olmaktansa çalışarak doğru işler yapan , başkalarının izinden giden değil , izinden gidilen insan olmaya çalışmalıdır.
- Kardeşlik arkadaşlıklara önem vermek lazım. “ Söyle arkadaşını senin kim olduğunu söyleyeyim” diyen atalarımız boşuna söylememişler. Güzel, doğru arkadaşlar seçen insanlar hep lider insanlar olurlar.
-Engellileri sevmek , bizlerin görevi olmalıdır. Engellilerin sorunlarıyla ilgilenmek , onları baştan savmadan her zaman iyi güzel şeylere ulaşmak bizim görevimiz olmalıdır.Engellileri sevmeyen ve onları baştan savan insanlarda hayır yoktur. Sevgili gençler bunu iyi anlayın.
BÜROKRASİYE VE YEREL YÖNETCİLERE DERSLER
- İz bırakmak isteyen yönetici eğitim sorunlarına önem vermeli hem çalışma arkadaşların hem de yönettiği insanların en güzle eğitimi alması için okullar , yurtlar yapmak , bürokrasinin görevi olmalıdır.
- Sağlıklı olmayan bir nesil, eğitimsiz bir nesil asla gelişemez. Bizler Avrupa ve gelişmiş ülkelerin bir parçası olmak istemekteysek eğitim ve sağlığa en çok değer veren insanlar hayatta başarılı olacak ve yönettikleri insanlar tarafından sevilecek ve başarılı olacaklardır.
- Sizler spor yaparak hem kendinizi hem de sizleri örnek alan yönetmekte olduğunuz insanların sağlıklı olmasını sağlayacaktır.
- Basına çalışmalarınızı kamuoyuna en güzel şekilde imkan sağlamalı, onlarla dostluk kurmalı , zamanla onları ziyarette etmelisiniz .Basınla çatışan yönetimler kısa vadede başarı sağlasalar da, uzun vadede unutulurlar.
- Sizlerde edebiyat şiir ve sanatla ilgilenmek , yörenizdeki yazar ve şairleri sevmek , desteklemek gibi faaliyetlerde bulunursanız , zaman gelir onlarda kalemleri ile sizlere destek olurlar.. Kalem erbabı hiçbir zaman kendisini seven yönetimleri unutmazlar.
- Konuşmalarınız etkili olmalı, zaman zaman fikirlerinizi yazılı genelgeler ve mesajlar olarak kamuoyuna güzel anlatırsanız toplum sizi yanlış anlamaz.
- Çevrenizin kültür ve turizmini tanıtmak e geliştirmek için her türlü tanıtım faaliyetlerinde bulunmak ve yörenizi tanıtmak sizlerin görevi olmalıdır.
- İçki ve sigaranın kötü sonuçlarını hakle ve gençlere anlatmak , ölçülü ve dengeli bir hayat aşılamak da yerel yöneticilerin görevi olmalıdır.
- Sadece başkalarını örnek almak değil çevrenizdeki gençlere de örnek olmak zorundasınız , güzel giymek , güzel yemek güzel görünmek başkalarını kısa vadede etkiler sizler fikir ve düşüncelerinizle gençleri etkilemeyi de düşünmeli ve yaşamalısınız .
- Beden dilinizi iyi kullanmak , karşınızdakini değer vererek dinlemek ve sözünüzde durmak sizlerin kamuoyunca doğru tanınmanızı sağlayacaktır.
- Yanınızda çalışan engellilere , yaşlılara ve düşkünlere onların onurunu kırmadan , çalışkan ve eğitimli olanlara eğitim seviyelerine göre iş imkanı ağlamak , onların çalışmadan maaş almalarından daha onurlu olduğunu anlayarak , onlara imkan sağlamak yerel yönetimlerin görevi olmalıdır.
- Sevgi ile saygı ile , karşısındaki insana değer vererek , onlara giderek , halkın içinde olarak , insanlarla el ele vererek gönül gönüle her türlü zorluğu aşarsınız. Sevgi ile bilgi ile aşılmayacak zorluk yoktur. Zor diye de bir şey yoktur aslında . Zor tembel insanın mezaretidir.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
tokattan araçla geçiyorum.karadenize ineceğim.bir dağ başında atıştırmak için küçük kır lokantasında durdum.içeri girdim.duvarda valinin resmi.dağ başındaki bir kır lokantasında niye resmi olur bir valinin.oraya gelmiş sohbet etmiş.toplumun içine girmiş.ölmemiş dedim kendi kendime ölmemiş..öbür tarafı düzeltmeye gitmiştir olsa olsa