- 752 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hep ilerleyen oğlum
HEP İLERLEYEN ÇOCUK
Merhaba Canım oğlum,
İlköğretim okurken liselere giriş sınavınız 3 aşamalıydı yani, ilköğretimin 2. Kademesi denen ortaokulda her sene bir sınava girerdiniz ve bu sınavlarda hep aşamalı olarak sorular sorarlardı şöyle ki, 6. sınıfta 80 soru , 7. Sınıfta 90 soru, 8. Sınıfta 100 soru. Ama her sene de 500 puan idi tam puan. 6. Sınıftaki başarının % 25 i, 7. Sınıftaki başarının % 35 i, 8.sınıftaki başarının ise % 40 ı eklenerek liseye giriş puanı hesaplanacaktı.
Canım oğlum,
Bu sınav bence sadece liseye giriş sınavı olmayıp, hayatta “yanlışları yapmayarak, yani tekrar etmeyerek nasıl yanlışları azaltacağınız konusunda size hayat dersleri vermekteydi. Bunu anlayan anladı. Bence bunu anlayanların içinde en önde sen vardın.
Canım oğlum,
6. sınıfta 80 sorunun sorulduğu sınavı daha dün gibi hatırlamaktayım. Sen sınavı deneme sınavı zannederek hızlı hızlı yaparak nasıl olsa hepsini yaparım diyerek , soruların kontrolünü bile yapmadan, sınavda sana verilen süreyi bile tam değerlendirmeyerek yarım saat önce sınavdan çıkarak tamamını yapabilecek haldeyken bizi, kendini ve öğretmenlerini hayal kırıklığına uğratarak 6 yanlış yapmıştın. Bu aynı zamanda sana büyük bir hayat dersi vermişti. Artık hızlı yaşamamayı, zamanı doğru kullanmak gerektiğini hiçbir işi herkesten önce yapacağım diye ukalalık yapmadan sana verilen zamanda yapmanın daha mantıklı olduğunu, anne ve babanın , öğretmenlerinin sana verdiği bilgilerin aslında boş bilgiler olmadığını, kendinle beraber çevrendeki insanları hayal kırıklığına uğratmanın hiç de iyi şey olmadığını işte o zaman anladın.. Bu sana 3 aşamalı hayat dersinin ilk aşaması olmuştu.
80 sorudan 6 yanlışla maratonun ilk aşamasını tamamladın .
Canım oğlum,
7. sınıfa geçerken, 6. Sınıftaki yanlışların sana unutulmayacak dersler oldu. Artık eski hatalarını yapmayacağını, hiç olmasa eski hatalarından ders aldığını anladın. Çalışmalarına devam ettin. Okuluna, dershanene, deneme sınavlarına daha dikkat ettin. Eski ukalalıklarının hepsini olmasa da çoğunu terk ettin. Deneme sınavlarına girdin. Bir hatan ise deneme sınavlarından sonra sadece yanlışlarına baktın. Yani yanlış yaptıklarının doğru cevabı nedir? Bunu hiç merak etmedin. Bu da hayatta bir hatadır ve insanlar yanlış yaptıklarını çok zaman kabul etmedikleri gibi, yanlışlarının doğrusunun ne olduğunu da merak etmez ve araştırmazlar. Çok zaman ben de çevremdeki insanlara yanlışlarının doğrusu nedir? Anlatırım ama inanmazlar. Dinlemezler. Halbuki yanlışların doğrusu ne bakılmalı. O zaman yanlışlar tekrar edilmez.
Sınavda sana verilen zamanı eskisi kadar olmasa da erken tamamladın ve tekrar kontrol etmedin cevaplarını ve bu da yanlışlarını görmene engel oldu.
Sen bu tutumla 7. Sınıfta sınava girdin. Deneme sınavında yaptığın yanlış soruların doğrusunun ne olduğuna bakmadığından bir soruda tereddüt ettin ve yanlışı tekrarladın ve sınav sonucunda o soruyu yanlış yaptığını anladın “ keşke deneme sınavlarında yanlış yaptığım soruların doğrusu neydi bakaydım” dedin. Bu da sana hayat dersi oldu. Ama eski yanlışlarından daha az yanlış yaptığından biraz teselli buldun ve en ilerde bitireceğin bir sınavı bir adım daha geride bitirdin.
Maratonun ikinci aşamasını 90 soruda sadece 1 yanlışla tamamlayarak daha az hata ile tamamladın .
Sevgili oğlum,
Sınavlardan ders alarak çalışmalara devam ettin. Artık deneme sınavlarında yanlış yaptığın soruların doğru cevabı nedir? Onlara da bakarak deneme sınavlarına devam ettin. Bu da senin hayattan ve sınavlardan , denemelerden en yüksek verimi almanı sağladı. Denemelere en arkada kaldığın zamanlarda bile bunun sadece deneme olduğunu ve asıl işin gerçek sınavda olduğunu bilerek hiç üzülmeden , çalışmalarına devam ettin. Bizlerde seni bu konuda destekledik.
Bu sefer eski hatalarını tekrar etmeyerek, sınavda sana verilen süreyi de tam kullanarak zaman planlamasının ne kadar önemli olduğunu, sınavda sorulara ne kadar doğru cevap vermenin yanında sana verilen işi zamanında yapmanın ne kadar önemli olduğunu anladın ve sınavdan çıkınca yüzün gülüyordu.
100 sorudan sıfır hata ile sınavı tamamladın . Bu da başarılarının yavaşça ileri doğru gitti.
Canım oğlum ,
İşte sınavlar bunun için yapılıyor okulda. Sadece yüksek not almakla kalmayarak , aynı zamanda sosyal ilişkilerini geliştirerek, hayatta kısıtlı olan zamanını verimli kullanarak başarıyı yakalamak, sadece nota odaklanmaktan daha iyidir.
Canım oğlum,
Öyle Üniversite tamamlayan insanlara rastlamıştım ki, 85 not aldım diye övünmesine rağmen ona buna sataşmaktan , onun bunu bıktırmaktan ve sosyal ilişkilerinde sıfır başarılı olmuş insanın alacağı 85 diploma notu neye yarar? Bunu kendisine de söylemiştim. Okulda başarıyı sadece notta gören ama iletişim kuramayan ve hayatta nerede hata yaptığının üzerinde durmadan , özür dilemesini bilmeden , kendisinde hiç hata görmeden insan okulda 100 diploma notu ile mezun olsa neye yarar?
Canım oğlum,
İnsanlar, öğrendikleri bilgileri hayatta uygulamayacaklarsa, sadece karne veya diploma notlarında not olarak süs olarak kalacağını zannediyorlarsa, hayata atıldıkları zaman çok zorlanacaklar muhakkak. Diploma notu yüksek ama hayatta sosyal insan olma notu 0 olan çok insan gördüm işte
Canım oğlum,
Eski hatalarını tekrar etmediğini gördüğüm zaman senin vatana ve millete faydalı olacağına dair inançlarım ve sana olan güvenim, sevgim, umutlarım karda başını kaldırarak “ başıma kar yağdırsanız da ben gene karın altından başımı kaldırarak hayata güvenle bakarım, hayata kar altından başımı uzatarak gülümsemek bile güzel “ diye mesaj veren kardelen çiçeklerine benzetmekteyim seni.
Canım oğlum,
Hatalarımızı tekrar etmemek için arada sırada hayatta durarak geriye bakıp nerede nasıl hatalar yaptığımızın üzerinde düşünerek yarınlara daha az hatasız bakmamız hem bizi hem de gelecek nesillerimizi olumlu etkiler. Ama insanlarımız hep kendi hatalarından çok başkalarının hatalarına odaklandıklarından, kendilerine bu hatalarını söyleyenlere bile kızarlar. Hatta kendi yaptıkları zaman hata olarak görmezler de aynı davranışı sevmedikleri insanlarda gördükleri zaman hazine bulmuş insanlar gibi onu ortaya çıkarmaktan memnun kalırlar. Bunun adı bencillik ve en büyük hastalıklarımızdan . Bu kötü huyu bu sınavlarda olduğu gibi senin yaşamaman benim sana olan umutlarımı artırmakta işte.
Canım oğlum,
Sınavda aşama aşama hatasız sınavlara doğru adım adım gitmen gelişmeni göstermekte ve kişisel gelişimin amacı da geçmiş hatalarımızdan ders alarak geleceğe umutla bakmamıza sebep olacak. Çocuklar anne ve babalarının sadece güzel yönlerine değil onların hatalarına da bakarak bu hataları tekrar etmeyerek anne ve babalarından ileri olur ve kendileri ile yola çıkanlardan bile ilerde olurlar. Hatalarını hata olarak görmeyenlerde hem ilerleyemez hem de hata yapa yapa hatalarının doğru olduğuna inanmaya başlarlar ve bu da ömür boyu böyle devam eder çok zaman
Başarılarının ömür boyu devamını diler gözlerinden öperim sevgili oğlum. Sınavda aldığın 1.liğini tebrik ederim.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.