- 1083 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ters,tuhaf ve hatta yanlış!
Amerika’da "Amishler" adlı bir dini grup vardır ve sayıları da çok fazla değildir.(200 bin kadar.)
Bunlar,iki renk elbise giymekte(siyah-beyaz),evlerinde yüz on voltu geçen buzdolabı,televizyon,bilgisayar ve telefon gibi ev araç ve gereçleri kullanmamaktadırlar.
Prof.Dr.Atilla Yayla," Demokrasiyi Koruma Kılavuzu" adlı kitabında bu listeyi detaylandırmakta ve ilginç bilgiler paylaşmaktadır:
Amishlerde yasak olan şeyler: Evlerde telefon,110 volt elektrik ile işleyen aletler;
Yasak olup,olmadığı belli olmayanlar: Dükkan telefonları,fotokopiler,elektrikli daktilolar;
Yasak olmayanlar: Cemaat telefonları,fenerler,12 volt piller,jeneratörler,elektrikli kasalar,hesap makinaları,dijital tartı aletleri gibi.
Ve bu "cemaatin" Amerikan Ulusal Eğitim Yasasıyla ilgili de uzun dönem sorunları olmuştur.Çocuklarını okula göndermek istememektedirler...
Amerikan Anayasa Mahkemesi 1972 yılında Amishlerle ilgili şöyle bir karar verir:
Amishlerin görüşünün çoğunluğun görüşlerine göre ters olmasının onların görüşünün yanlış olduğunu göstermediği,başkalarına tuhaf ve hatta yanlış görünen hayat tarzlarından dolayı da başkalarının haklarına müdahale etmediği sürece farklı olduğu için kınanıp,mahkum edilemeyeceğini söylemektedir.
Bunun üzerine Amish çocukları 8 yıllık zorunlu eğitim hariç diğer eğitim süreçlerinden "muaf" tutulmuşlardır!
Galiba Amerikan Anayasa Mahkemesinin 1972 tarihli kararı herkese "demokrasi" dersi verir mahiyettedir:
Bir görüş/hayat tarzı,çoğunluğun görüşlerine ters,tuhaf ve hatta yanlış gelse bile,başkalarının haklarına müdahale etmediği sürece onun "farklı" olduğu için kınanıp,mahkum edilemeyeceğini anlatmaktadır.
"Hukukun üstünlüğünün" hayat bulması da böyle bir şeydir sanırım.
Somut,reel ve elle tutulur,net,anlaşılır bir karar.
Ayrıca Birleşmiş Milletlerin,18 Aralık 1992 tarih ve 47/135 sayılı bildirisi de bu kararı doğrular mahiyettedir:
Madde 2-Ulusal veya etnik, dinsel veya dilsel azınlıklara mensup kişiler,özel veya kamusal yaşamda hiçbir müdahaleye veya hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan ve serbestçe kendi kültürlerini yaşama, kendi dinlerinde ibadet etme ve uygulamada bulunma ve kendi dillerini kullanma hakkına sahiptir.
.................................................
Tarihe not da düşmek gerek:
Bu karara imza atan ABD’nin 2003 baharında "Irak’ı işgal" eden yapısı ile 2013 yazında da Mısır’daki meşru ve halkın iradesini temsil eden hükümetin bir darbeyle devrilmesine seyirci kalması da hazin bir hikayedir.
Hatta,darbeye,"bu bir darbedir" diyememesi de düşündürücüdür.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.