- 1610 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Kaiser Wilhelm Köşkü
WILHELM KÖŞKÜ-HEREKE
ALMAN ÇEŞMESİ- SULTANAHMET
BOĞA HEYKELİ- KADIKÖY/ALTIYOL
Bismark; Avusturya, Danimarka ve Fransa’yı alt ederek 1871 yılında alman birliğini kurmayı başardı. Alman milliyetçisi olduğu kadar denge politikaları izleyen güçlü bir siyaset adamıydı. 1890 da siyasetten uzaklaştırılmasıyla Alman milliyetçiliği biraz daha hızlanır.
1861 de Prusya kıralı olan 64 yaşındaki I.Wilhelm; birliğin kurulduğu 1871 den 1888 de ölene kadar Alman İmparatorluğunun Kaizeri oldu. Ardından oğlu Friederick 99 gün Kayserlik yapar ve ölür.
Birinci Wilhelm’in torunu II. Wilhelm 1888 de Kayzer olur. 1918 yılında Hollanda’ya sürgüne gönderilene kadar Türk müttefiki ve aşırı milliyetçi politikasını sürdürür.
Alman ve İtalyan birliklerinin zamanımızdan 150 yıl kadar önce kurulduğu ve bu birliklerin kuruluşunda, siyasi yetenekler yanında milliyetçilik akımlarının da büyük oranda destek sağladığı anlaşılıyor. Hatta bu iki devletin milliyetçiliği iki büyük dünya savaşı arasında zirve yapar, aşırıya kaçar ve milletlerine acı verir duruma gelir.
Geçen gün Hereke sahilinde Kocaeli üniversitesi sosyal tesislerinde bir arkadaş öğlen yemeği ısmarladı. Meğer Wilhelm köşkünün bahçesiymiş orası.
Alman birliği kurulur kurulmaz almanlar, başta ingilizler olmak üzere diğer sömürgeci avrupalılarla yarışa girerler. Pek aleni olmasa da hasta imparatorluk Osmanlı ilgi alanlarındadır. Zaten Osmanlı denize düşmüş, sarılacak yılan aramaktadır.
1871 yılında İstanbul’dan başlayan ve Bağdat-Mekke’ye kadar uzanması hayal edilen demiryolu projesine başlanır. İşe almanlar girişir.
Yani diyeceğim 2 ayrı Kayser vardır tarihimize dahil olmuş. Bunlar baba torundur ve ikisinin de adı Wilhelm’dir.
Devam edelim.
Demiryolu inşaatını görmek üzere Kayzer Wilhelm 1884 yılında bölgeye gelecektir. Bu itibarlı imparator dosta, bölgede alelacele bir konaklama yeri yapımına başlanır. Yıldız sarayında parçalar hazırlanır, Hereke ipek/halı fabrikasının bahçesinde deniz kıyısına dikilir. Tamamı ahşap yani ağaç malzemeden geçme – geçirme usulü yapılır ve çivi falan kullanılmaz. Mimarı İtalya’dan getirilmiştir. Bu belkide ilk prefabrik köşktür.
Kayzer II.Wilhelm 3 kez İstanbul’u ziyaret etmiş, ama başka hiçbir ülkeye ziyarette bulunmamıştır derler. Bu ziyaretlerin birisinin anısına Osmanlı(İslam) ve batı (Hıristiyan) mimarisini birleştiren bir çeşme yaptırmaya karar verir. Bütün parçalarını Almanya’da hazırlatır ve gemilerle getirerek 1901 yılında İstanbul/Sultanahmet’e diktiriverir bu ilginç çeşmeyi. Bu da yetmez, Sultan Abdülhamit’in sarayının çevresini baştan aşağı düzenletir adamlarına.
Alman-Osmanlı dostluğu sağlamdır. Ta Alman birliğinin kuruluşundan beri aksamaz.
1905 de İran’da anayasa devrimi ve 1906 da Rus Çarlığı’nda anayasa devrimi olmuş, etkileri Osmanlı topraklarına yayılmıştır.
1908 de Osmanlıda da II.Meşrutiyet devrimi yapılmış, siyaset ve toplum kökten değişime başlamıştır. İttihat-Tarakki iktidar olmuştur. Osmanlı-Alman dostluğu güçlenerek devam etmektedir.
Devletlerin kıran kırana savaşında Osmanlı ile Alman omuz omuzadır. Savaşın bütün hızıyla devam ettiği sıralarda, 1917 yılında Kayzer II.Wilhelm, efsaneleşmiş bir boğa heykelini İstanbul’daki müttefiki Enver Paşa’ya gönderir. İnce mesajlarla dolu bir boğa heykelidir bu.
İo,nehir tanrısı İnahos’un kızıdır. İo’dan hoşlanan tanrılar tanrısı Zeus, onu eşi Hera’dan gizlemek amacıyla bulutlar arkasına saklar. Ancak Hera şüphelenip oraya gitmeye kalkar. Bunun üzerine Zeus kendisini bulut görünümlü bir boğa, sevgilisi İo’yu ise bir ineğe çevirir. Aldanmayan Hera, ineği hediye olarak eşinden ister. Zeus, ineğe dönüştürdüğü sevgilisini gizler ve koruması için Argos adlı canavara emanet eder. Ancak Zeus, zaman geçmeden canavar Argos’tan şüphelenir ve onu kıskanır. Hermes’i yollayıp Argos’u öldürtür. Çaresiz kalan Zeus, öyle hiddetlenir ki, boynuzunu yere saplar ve karadeniz’e kadar kocaman bir yarık açar. Sonradan buraya öküz geçiti anlamına gelen Bosphorus adı verilir. Kaçıp bu geçitten yani İstanbul boğazından geçen İo, Prometheus ile karşılaşır. Kafkasya’da zincirlenmiş olan Prometheus, İo’ya gelecekte insan haline kavuşacağını ve onun soyundan Herakles’in geleceğini haber verir. İo oradan Mısır’a geçer ve Zeus tarafından tekrar insana dönüştürülür.
Kayzer II. Wilhelm “çok güçlüyüm, bilesiniz, gücüm size dosttur, veya dikkat edin, oyarım” gibi mesajlar da vermiş olabilir bu efsane boğa heykeli ile. Demek istediğim şimdi Kadıköy Altı yoldaki bu boğa heykeli, 1918 yenilgisi ve ardından İttihat-Terakki’nin dağılması ile önemsenmemiş, zaman zaman sürgün yemişse de,unutulmamalıdır ki değerli bir semboldür.
İşte böyle..!
Kayzer Wilhelm köşkünde yenen yemek hazımsızlık yaptı bize, böyle kabuslar görmemize sebep oldu.
*büyükharman”
Kaiser Wilhelm Köşkü Yazısına Yorum Yap
"Kaiser Wilhelm Köşkü" başlıklı yazı ile ilgili düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.