Bu Gün Allah İçin Ne Yaptık?
Saygıdeğer dostlar,Hepimizin bildiği Hz.Ömer (R.A) ’a ait çok güzel bir söz var ."Bugün Allah için ne yaptın?" Bu cümlenin çok derin manâları var.Bunu anlatmaya ne benim ilmim ne de gücüm yeter.
Lakin, anlamaya çalıştığım en basit mantığa bakmak istiyorum.Burada bizlere düşünün deniyor,muhasebe yapın deniyor.Sadece iaşe mücadelesi yapıp maddi boyutta kalmayın.Manevi değerlerinize sahip çıkın,özünüzü,eşinizi,çocuklarınızı,komşunuzu düşünün deniyor.
Dikkat edilirse Bugün namaz kıldın mı? ,oruç tuttun mu ? denmiyor.Çünki bütün bu ibadetler kendimiz içindir.Kendi kulluğumuz içindir. Bu gün Allah’ın hoşuna gidebilecek olan eylemlerden olan, bir yetim başı okşadın mı?,kursağından günlerdir bir lokma geçmeyen fakirlere yardım ettin mi? yedi mahalle ötede tek başına yaşayan annene ve babana sılai rahim yaptın mı? Topluma faydalı ilimle uğraştın mı? Vatanını içten ve dıştan istila etmeye çalışanlarla hakkıyla mücadele ettin mi? deniyor.
Eğer bunları yapmıyorsak O gün Allah için bir şey yapmış olurmuyuz? soralım nefsimize.Ama artık gündelik ve malayani işlerle uğraşmaktan başımızı alamaz olduk.Hal böyle iken her geçen gün biraz daha küçülüyor,küçüldükçe de kayboluyoruz.Nerede beş kıtada at koşturan neslin efrâdı ve şanlı evlâdı?Nerede yaptığı tüm imâretlerin dört köşesine kuşlar için bile yuva yapan düşünce? Caminin avlusundaki dibi delik taşa ihtiyacı olanlar için atılan akçeler ve onuda sadece ihtiyacı olanın aldığı zihniyet nerede? Yaşadığımız 21.asırla karşılaştıralım.
Dostlar ne olur bugün Allah için beş dakika düşünelim.Fazla değil beş dakika,bakalım düşünürken neler aklımıza gelecek.Neler yapmışız,neler yapamamışız.Şu Dünyaya neden gelmişiz?,amacımız ne?,yaşam denilen kesitin içinde neler olmalı.Yemek, içmek sadece bize özgü şeylermi,diğer varlıklardan bizi ayıran temel özelliğimiz ne? Akıl diye cevabı duyar gibi oldum.Akıl bizi eşrefi mahlukat eden en büyük özelliğimiz.Akılla neler yapılır,her akıllı insan eşrefi mahlukât mıdır? Esfelei sâfilin ne için var? tüm bu soruları ve düşünmediğimiz için oluşan sorunları biraz düşünelim.
Kendimize verdiğimiz cevap evetse sorun yok,Hayırsa Allah sonumuzu hayretsin...
Selam ve muhabbetlerimle
YORUMLAR
Bu sözü çok severim.
Onu ilk defa çocukluğumda bir akrabamızın evinde bez levha üzerine yazılı görmüştüm.çok hoşuma gitmişti.İnsanı düşündürmeye sevk ediyor.Sözü biliyordumda kimin söylediğini bilmiyordum sizden öğrenmiş oldum, teşekkürler.BEnce bu söz göz önünde bulunmalı ki; bir şeyler unutulmasın.Bu söz üzerine benimde bir yazım vardı.Siz gayet güzel dile getirmişsiniz faydalı bir yazı olmuş.Kutlarım