Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
çimdik
çimdik
@cimdik

GÖBEK ADI SELMA...-3-

29 Haziran 2012 Cuma
Yorum

GÖBEK ADI SELMA...-3-

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1086

Okunma

GÖBEK ADI SELMA...-3-




Okullar tatil olur olmaz soluğu köyde alırmış Selma.Orada rızkını,günlük yaşamını.hayatla zorlu mücadelesini sürdüren ailesine yardımcı olmak için can atarmış.

Tüm ev halkının bahçe,bağ ve hayvan bakımlarıyla haşır neşir oluşunu görüp, o da bir şeylerin ucundan gücü yettiğnce tutmak istermiş.

Anne baba ve diğer aile büyükleri harman zamanı ekin kaldırmak için tınazlarla,düvenlerle boğuşup,günlerce gece gündüz orada kalırlarmış.Selma ise eşeğin sırtında yiyecek içecek taşırmış harman yerine.Bağdan bir koşu üzümleri alıp kalburla tınazların gölgesinde soluklanan sevdiklerine yetiştirirmiş.O arada düveni kaptığı gibi sürmeye başlarmış.

Garip ama bir de sabahları erkenden evin avlusuna koşar, sürüye giden hayvanların pisliğini bir avuç samanla aldığı gibi avlu duvarına yapıştırırmış.Günlük ve kışlık yakacakta kullanılırmış tezek.
Bu telaş bittikten sonra tüm avluya su serpiştirip kocaman ot süpürgeyle boydan ayağı avluyu temizlermiş.Zira az sonra erkenden camiye giden dedesi gelecektir...

Dede avludan içeri adım attığında kolunun altına Selma,yı kıstırıp sıkıca sarılırmış.Benim kara kızım diye...Sonra yavaş yavaş kilere giderlermiş.Uzun ve bol büzgülü elbisesinin eteğine ya ekin yada beş on yumurtayı doldururmuş dede.Mükafat zamanıdır.Hadi git tükana istediğini al dermiş.Ama o en çok hayvanların avlu çitine süründüklerinde takılan yünleri toplamayı ve avlu kapısının yan kovuğuna sıkıştırmaya can atarmış.

Çünkü, bir kaç güne bir süslü katırı ile gelen çerçiden o yünlerini verip alış veriş yaparmış.Hele ki az yanık kırık leblebinin ve rengarek halka şekerlerin tadına doyamazmış...

Bu koşuşturmalar için hiç bir zorunluluğu yoktu Selma,nın.Tamamen kendi iç güdüsüyle paylaşıyordu evdekilerle yaşamın merhalelerini.Ve mutlu huzurlu uyuyordu.Gece yatmadan gün içinde yapabildiklerini,yarın canı gibi sevdikleri için neler yapabileceğini planlarken dalıyordu derin uykusuna...

Hiç mızıkçılıktan,bana ne cilikten ve vurdum duymazlıktan nasibini almamıştı.Her akşam yemeğe tüm ev halkı yer sofrasının etrafında toplanırken sofraya hep taze su getirirmiş köyün soğukluğu ile ün salmış cami çeşmesinden.

Dede sofadan seslenirmiş hadi Selman suyumuzu yetiştir..şuraya tükürüyorum kurumadan gel diye.Yaydan fırlar gibi onlara su yetiştirmek için koşarmış.Hem öyle şimdiki gibi kimseyi umursamadan çarpa yıka gidemezmiş yoldan .Onunda bir adabı varmış...


ÇİMDİK 29.06.2012



DEVAM EDECEK...

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Göbek adı selma...-3- Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Göbek adı selma...-3- yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
GÖBEK ADI SELMA...-3- yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
GÜLDESTE
GÜLDESTE, @guldeste
3.7.2012 22:59:54
ÇOK GÜZEL BEN ABONESİ OLDUM İNAN KALEMİN HEP YAZSIN SEVGİLİ ÇİMDİK SEVGİLERİMLE
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.