- 475 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Karabağ Turan
Karabağ Turan
Acıları, üzüntüleri, üzerimize karabasan gibi çullanan ekonomik sıkıntıları birbiriyle harmanlayan zamanı hatta sevinç dolu, mutluluk dolu dakikalarımızı; bitirmekle meşgul olduğumuz işimizi ve beynimizi çimdikleyen güncel olayları bir tarafa koyup kısa bir film izlemeye ne dersiniz. Iğdırlılar Platformundan gelen bir elektronik posta ile haberdar olduğum bir film bu.
Azim ve kararlılık insanoğlunun beslenebileceği en kudretli kaynaktır. Film dünyasında oldukça yüklü paraların harcandığı aşikârken öğrenci harçlıklarından biriktirilerek film yapılması neyin göstergesi olabilir.
Karslı bir memur ailenin çocuğu olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümü 1. Sınıf öğrencisi Gökalp Yemen liderliğinde üç beş kafadar öğrencinin bir araya gelerek bir sevda uğruna ortaya koydukları takdire şayan bu eserin sayfalar dolusu makaleden, dilden dile anlatıla gelen hikâyelerden daha tesirli ve olayların canlı tanıklarının anlatımı kadar etkili olacağı kanaatindeyim.
Adı Karabağ Turan olan on sekiz dakikalık bu kısa filmde Karabağ’da uygulanan soykırıma dikkat çekiliyor. Ayrıca Ermenilerin cesedinden bile korktukları ‘‘ Şehit olursam üzülmeyin. Vatan sağ olsun.’’ Diyerek 19 Haziran 2010 tarihinde mayınlı araziyi geçip tek başına Ermeni karakolunu basarak 40 Ermeni askerini öldürüp sabaha kadar çarpıştıktan sonra cephaneliği patlatıp 158 Ermeni askerinin daha ölümüne yol açtıktan sonra şehit olan ve Azerbaycan’ın Milli Kahraman’ı kabul edilen Mübariz İbrahimov’un hayatından kesitler de yer alıyor.
Güneydoğu konulu film ve dizi yapmaktan elleri başlarına değmeyen Türk sinema yapımcıları bu tür konuları anlatan film ve diziler yapmazken üniversite öğrencilerinin harçlıklarından birikimle çevirdikleri bu filmden alacağımız dersler var.
Yine filmde öğrencilerin rol alması gelecek için ümit vadeden güzellikler. Yapımcılığını Günel Babayeva’nın üslendiği filmin senaryosu Gökalp Yemen, Günel Babayeva, Nizayi Səlimbəyli ve Maral Hüseynli’den. Filmde başrolleri Sitkiye Devgüm, Şems Çetin, Nigar Umudlu, Egemen Türk oynamışlar. Kırım’dan Kerkük’ten, Kıbrıs’tan, Türkmenistan’dan Azerbaycan’dan, Türkiye’den oyuncular var.
Bu kısa film çalışması Türk dünyası gençlerinin Turana doğru attıkları emin bir adımdır. Gerisi gelmelidir. Türk dünyasının kültürü, töresi; acıları, sevinçleri birbiriyle sarılmalı, zalimlerin zulmüne karşı ortak direnç noktaları oluşturulmalıdır.
Çin’den korkmanın, Yunan’a hoş görünmenin, Ermeni’ye dalkavukluk yapmanın Türk’e faydası olmamıştır olamaz da. Gözümüzü oyan her karganın boynu koparılmadıkça Türk’te birlik, Türk’te dirlik, Türk’te refah olmayacaktır.
Gençlerimizin çevirdikleri bu filmi aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz.
www.youtube.com/watch?v=LB9SyGKmZgY&feature=youtu.be
vimeo.com/43678108
Osman Öcal
YORUMLAR
"Güneydoğu konulu film ve dizi yapmaktan elleri başlarına değmeyen Türk sinema yapımcıları bu tür konuları anlatan film ve diziler yapmazken üniversite öğrencilerinin harçlıklarından birikimle çevirdikleri bu filmden alacağımız dersler var." tespitinize can-ı gönülden katılıyorum değerli üstadım.
Selam ve saygı ile.