MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

re
Süleymandan Esintiler
rejeton

Süleymandan Esintiler


Ýlk gençlik yýllarýmda;hayatý ve adem oðlunu anlamaya çalýþtýðým o yýllarda,insanlarý meyvelerle benzeþtirirdim.Özellikle þeftali ve cevizle.Ýki yüzlülüðü ve iyi insan-kötü insan ayýrýmýný bu þekilde anlar,açýklardým.Þöyle bir not buldum geçenlerde eski karalamalarýmý karýþtýrýrken:

’ Kýrýldýðýnýz için kýrdýðýnýz insanlar olur. Zira ruhunuzun,benliðinizin en ücra köþesine sakladýðýnýz,sakýndýðýnýz narin bir yanýnýza dokunuyorlardýr ýsrarla. Tüm feryatlarýnýza raðmen, üstelik bile isteye...

Kýrýldýðýnýz için,kýrarsýnýz.Çoðu zaman þaþkýnlýk içinde,karþý darbeyi can havliyle yaparsýnýz zaten.Bir refleks olarak;korunmak için yaparsýnýz...Yavrusunu koruyan bir anne gibi,baba gibi, rastgele çarpabilirsiniz o anda .’Dokunma! ’ demek için, ’Dokunnnnmaaaa..!’

Gerçekte sarýp sarmaladýðýnýz içinizdeki çocuktur;savunmasýz,korkak,en önemlisi silahsýz...Sizden bir parçadýr o.Sayýsýz kez baþýnýzý derde sokmuþtur .Bazen her dediðini deðilse de,bazýlarýný zorla yaþatýr size.Çaresiz kalýrsýnýz ama bir ebeveyn gibi korumacý bir ruhla seversiniz onu,çok seversiniz.
Sizi özelleþtiren,kiþiliðinize renk katan,ruhunuzun odalarýnda hesapsýzca saða sola koþturan,yaþamla aranýzdaki zincirin en güçlü halkasýdýr;sevgidir,neþedir,coþkudur o.Kimliðinizin en deðerli parçasýdýr.Öyle derinlerde bir yerlerde de olsa var olmasý gerekir.Aksi durumda Yahya Kemal’in dediði gibi:

’Ölmek deðildir ömrümüzün en fecî iþi,
Müþkül budur ki ölmeden evvel ölür kiþi.’

Yaþama sevincinizdir o;bir akýntýya yenilir gibi kapýlýrsýnýz bazen.

Size, sert tabiatlý insanlardan korkmadýðýmý söylemek istiyorum.Bilakis onlarýn içinde; yaþamaktan,bir çok þeyden korkan, yumuþacýk bakan bir çift göz olduðuna inanýrým.Teþbihte hata olmasýn ama ceviz ve þeftaliye benzeteceðim yine bu halleriyle insanlarý.Sert bir kabuk altýnda narin ’öz’ünü taþýyan cevizin sýradan kabuðuyla mütevazý görüntüsüne karþýlýk þeftali hiç güven vermemiþtir bana örneðin.Cevizin özünden,daha dayanýklý bir dokusu olmasýna raðmen kilitli bir sandýkta saklar adeta içindeki ’acý’ çekirdeðini.Ýnce bir zarýn altýndaki tatlý meyvesine tezat içindeki; sert ve acýdýr þeftalinin.Ýlginç olan budur.Bu kategorideki insanlar melek görüntüsü çizerler.Mütebessim,yumuþak baþlý,efendi görünümlü,giriþken,karizmatik,rahat,esprili ayný zamanda yüzeysel... olurlar.Bütün marifetleri göz önündedir,sergilenmiþtir korkusuzca.Öz güvenlidirler çünkü dayanýklý;katý ve acý bir iç dünyaya, sahiptirler.Etkilenirsiniz cazibesinden,taa ki çekirdeðine ulaþýncaya kadar.O vakit,sað gösterip sol vuran,güvenilmez biri olarak tanýmlarsýnýz onu çünkü davet edercesine sere serpe dolaþtýrdýðý güzelliðinin,yumuþaklýðýnýn gerçekliðine inanýp gitmiþsinizdir ona.Beklenmedik olanla karþýlaþýnca hayal kýrýklýðý yaþarsýnýz.Yine de kendisine aslýnda görünüþüne inat,katý ve acý/masýz olduðunu söylemeyin.Belki sert bir cümleyle sizi uyarmayacaktýr;bu,onun yöntemi deðildir ama baþýnýza çoraplar örebilir.

Ceviz, sert kabuðu ve dalýndayken gördüðümüz yeþil,vasat görüntüsüyle fazla cazibesi olmayan,en önemlisi yüzeysel olanýn deðerini bilemeyeceði bir meyvedir.Ayrýdýr dünyasý,derindedir gerçeði. ’Ýçli’dir deriz, tanýmlarken çoðunlukla. Kendini saklamak için genellikle sevimsiz bir intiba verir.Bu dünyadan bihaber görüntüsünü sevmezsiniz.Anlaþýlamayacaðýndan ve ezileceðinden korkar çünkü,bilir hassas olduðunu,saklar kendini.Dýþýndaki cesaretin kaynaðýdýr içindeki korku.Ýçindeki hazinesine inat,oldukça dayanýklýdýr kabuðu.Özüne ulaþtýðýnýzda þeftalideki hayal kýrýklýðýnýn aksine bir sürpriz bekler sizi.Tüm eksilerini kabuðunda teþhir ederek tercih hakkýný elinize verir baþýndan.Bu yönüyle takdire þayandýr kendileri.

Bir ayrýntýdýr:Bu düzende bir yere gelenler þeftalilerdir.Cevizler yalnýzca laf arasýnda dürüstlüðüyle övülür.Her ikisi de pazarda satýlmak için yerlerini aldýðýnda þeftali cevizden yüzde bin, daha ucuzdur;bu da ironik bir durumdur,anlayana.

Herhangi birinin üstünlüðünü savunmak için deðil,özümüzü herkesten sakladýðýmýzý ve her birimizin ayný zamanda zýt özelliklerle donanýmlý olduðumuzu vurgulamak için dile getirdim bu pek de tekin olmayan benzetmeyi.Tek mesele,dýþtan algýlanan yanýmýzýn yanýltýcý olduðunu her insanda bir kez daha anladýktan sonra aklýmýza takýlan ’iyi insan,kötü insan ’tanýmlamasý.

Ýyi ya da kötü insan yoktur bence.Ýyi ya da kötü iliþkiler vardýr.Herkes dýþýndan kendine benzeyeni daha çok sever ,diðeri için daha çok dýþlayýcý tavýr takýnýr..Ayný olanlar,birlikte vakit geçirmekten hoþlanýrlar.Þeftali þeftalinin,ceviz cevizin halinden anlar ne de olsa.Pisikiyatristlere göre,ayrý olanlar,birbirlerine eksikliklerini,yanlýþlýklarýný hatýrlattýklarý için nefret de ederler ayný zamanda.Örneðin þeftali içinde sakladýðý tatsýzlýðý ve katýlýðý cevizde -aþikar- görünce büyük tepkiler verebilir.

Farklý olanlar ,hem birbirlerine düþman olabilirler,hem de gizlice farklý cephelerindeki güçlerine hayranlýk duyabilirler.Ýnsan ayný zamanda kendine benzemeyenle, içindeki eksik olaný tamamlama arayýþý içindedir çünkü .Ceviz ve þeftalinin daha çok gönül ve güçlü çýkar iliþkileri yaþamalarý mümkündür,merak ve faydacý yaklaþýmlar...zemin oluþturur birlikteliklerine.Sonra öze ulaþýrlar þaþkýnlýk ve yanýlmýþlýk içinde..!

Olgunluk ve sevgiyle sürdürülebilir her þey.Asýl mesele birinin yüzeysel olduðu kavramlara diðerinin derin bakmasýdýr.Birbirlerini bir yandan kýnarken diðer yandan iliþkilerini sürdürme gereði sosyal bir varlýk olmanýn zorunluluðu olarak dayatýlýnca rol çalarlar birbirlerinden.Tabiri caizse at izi,it izine karýþýr o zaman.Biz hem iyi,hem kötüyüzdür,böyle bir durumda...’

Peki,siz hangisisiniz?
Ýnceliðiniz içinizde mi,dýþýnýzda mý?
Kabuða mý odaklanýrsýnýz,çekirdeðe mi,insanlarý deðerlendirirken?
Ezilmekten mi korkarsýnýz,aþikar olmaktan mý?
Karþýlaþtýðým labirentlerden geçerken sýnadýðým bir formül bu;bir oyun bu sadece.
Siz hiç böyle düþündünüz mü?


../ 2/2004
rejeton

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.