MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

İğneleme
merol

İğneleme



ÝÐNELEME

Atalarýmýz ne güzel söylemiþler “ Ýðneyi kendine, çuvaldýzý ele batýr.” Diye. Günümüzde bu güzel atasözümüz empati ( duygudaþlýk ) ismi ile karþýmýza çýkmýþ ve erdemli bir insanda olmazsa olmaz bir özellik olarak literatürdeki haklý yerini almýþtýr.

Bir insanýn; iþi, aþý, baþý, yaþý ne olursa olsun her hangi bir insanla olan diyaloðunda bu altýn kurala dikkat etmesi o insaný karþýsýndaki insanýn nezdinde yücelttiði gibi, doðru karar almasýný da saðlar. Bana bir insan þu sözü söylese kýrýlýr mýyým diye düþünen insan baþka bir insaný kýracak bir sözü asla söylemez.Davranýþlarda da durum aynýdýr. Kendisini üzecek bir davranýþý karþýsýndaki insana uygulamayan insan karþsýndaki insaný üzmez. Böyle bir insan da muhataplarýnýn kalplerinde taht kurar.

Diðer ülkeleri bilmem ama, bizim ülkemizde makam ve mevki sahibi olan insanlarýn baþkalaþtýðýný görmekteyiz. Konum sahibi olanlarýn, parasý olanlarýn, etki ve yetkisi olan pek çok insanýn yakalandýðý kibir hastalýðý o insanlarý hem Allah yanýnda ve hem de insanalrýn yanýnda deðersizleþtirmektedir. Ama bu deðersizleþmeyi ne var ki sahip olduklarýný kaybedinceye kadar asla anlamamaktadýrlar. Atalarýmýzýn “ Mahkeme kadýya külk deðildir” sözü herkes tarafýndan bilirniz ama ne yazýk ki bu güzel sözün gereði olarak makam ve mevkileri hep kendi mülkleri gibi zannetmektedirler.

Bir Arap atasözü “ Kiþi oturduðu makamý þereflendirir. Oturduðu makam ile þereflenen insan þetefsizdir.” Þeklindedir. Sahip olduðu geçici makamlarýn verdiði yetkileri, kendisi için istemediði bir þekilde baþkalarý için uygulayan insanlarý Allah’a havale etmekten baþka elinde yetkisi olmayan insanlarýn yapacaklarý bir þey de maalesef yoktur. Ama bilinsin ki asýl sorumluluk, o tür insanlarý önemli makamlara getirenlerdir.

Abdurrahim KARAKOÇ Merhumun bir beyit þiiri ile yazýmý noktalýyor, okuyanlara selam ve dualarýmý iletiyorum.” Mektup yazdým Hasan’a. Ha Hasan’a ha sana.”

Mustafa Erol
Eðitimci-Yazar-Þair

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.