MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

VE İNSAN ALDANDI - II
tülay yıldırım ede

VE İNSAN ALDANDI - II



Muhammed’in duruþu, bütün cihana bir örneklikti

Vahyi müdafaasý, takdire þayan nitelikteydi

Onun izinden giden, kurtuluþa erenlerden oldu

“Hak”ký reddeden ise, kendi karanlýðýnda boðuldu






Þüphe yok ki, Biz seni hak ile rahmetimizin müjdecisi ve azabýmýzýn habercisi olarak gönderdik. Sen, o cehennemliklerden sorumlu deðilsin. (Bakara, 2/119)



Ey þanlý Resul! Rabbinden sana indirileni teblið et! Eðer bunu yapmazsan O’nun peygamberlik görevini yapmamýþ olursun. Allah seni insanlardan korur. Doðrusu Allah, kâfirler toplumunu doðru yola iletmez. (Maide, 5/67)



Musa ile Firavun, çetin bir mücadele içinde idi

Biri hakkýn elçisi, diðeri þeytanýn kölesiydi

Mu’cizât firavunu, “Allah” a yöneltmeye yetmedi

Kendisi ile halký, musanýn tebliðine yenildi




Onlar: "Allah insanlara hiçbir þey göndermemiþtir" demekle, Allah’ý gereði gibi tanýyamadýlar. De ki: Musa’nýn insanlara aydýnlýk ve hidayet olmak üzere getirdiði, sizin parça parça kâðýtlara çevirdiðiniz, bir kýsmýný belli ettiðiniz, birçoðunu gizlediðiniz; sizinle babalarýnýzýn, sayesinde bilmediðiniz birçok þeyleri öðrendiðiniz Kitab’ý kim gönderdi? (Onlara karþý sen) "Allah" de. Sonra onlarý býrak, boþ laflara dalarak oyalansýnlar. (Enam, 6/91)



Meryem’in oðlu Ýsa, dünyaya mucizelerle geldi

Doðumuyla beraber, Rûhu’l-Kudüs ile desteklendi

Ýsrailoðullarý, vahyini inkarda gecikmedi

Kalpleri mühürlendi, onlar doðruluktan münezzehti




Celâlim hakký için Musa’ya o kitabý verdik, arkasýndan birtakým peygamberler de gönderdik, hele Meryem oðlu Ýsa’ya apaçýk mucizeler verdik, onu Rûhu’l-Kudüs ile de destekledik. Size nefislerinizin hoþlanmayacaðý bir emirle gelen her peygambere kafa mý tutacaksýnýz? Kibrinize dokunduðu için onlarýn bir kýsmýna yalan diyecek, bir kýsmýný da öldürecek misiniz? (Bakara, 2/87)



Davut’a bahþedilen, hükümdar olarak hükmetmekti

Zebur ile beraber, zýrh yapma melekesi verildi

Calut ile ordusu, nefsine yenik düþenlerdendi

Davut galip gelendi, Calut ise ölümü seçendi




Calut ve ordusuna karþý savaþ meydanýna çýktýklarý zaman da þöyle dediler: "Ey Rabbimiz! Üzerlerimize sabýr dök, ayaklarýmýzý sabit tut ve kâfirler topluluðuna karþý bize yardým et!" (Bakar, 2/250)



Derken, Allah’ýn izniyle onlarý tamamen bozdular. Davud, Calut’u öldürdü ve Allah, kendisine hükümdarlýk ve hikmet (peygamberlik) verdi ve ona dilediði þeylerden de öðretti. Eðer Allah’ýn, insanlarý birbirleriyle savmasý olmasaydý, yeryüzü mutlaka bozulur giderdi. Fakat Allah, bütün âlemlere karþý büyük bir lütuf sahibidir. (Bakar, 2/251)



Yusuf’un imtihaný, kardeþlerine ve nefsineydi

Ne Züleyha’ya karþý, ne de kardeþlerine yenildi

O “Rahman” a sýðýndý, “Allah” ýn ipine sarýlandý

Diðerlerinin suçu, nefs-i arzularýna kanmaktý




Andolsun ki, Yusuf ve kardeþleri kýssasýnda soranlara ibret alacak âyetler vardýr. (Yusuf, 12/7)



Derken, evinde bulunduðu haným, onun nefsinden murad alýp yararlanmak istedi. Kapýlarý kilitledi ve "Haydi beri gel!" dedi. Yusuf: "Allah’a sýðýnýrým! Muhakkak ki, o (kocan), benim efendim, bana çok güzel baktý. Doðrusu zalimler hiç iflah olmazlar" dedi. (Yusuf, 12/23)



O haným, ona gerçekten niyeti bozmuþtu. Eðer Rabbinin burhanýný görmese idi. Yusuf da ona özenip gitmiþti. Aslýnda ondan fuhþu ve fenalýðý uzak tutalým diye böyle olmuþtu. Çünkü o bizim ihlasa erdirilmiþ kullarýmýzdan biriydi. (Yusuf, 12/24)



Allah islam ol dedi, Ýbrahim teslimiyet gösterdi

O hanif bir Mümin’di, koþulsuz “Rab” be secde ederdi

“Rahman”ý tanýyandý, ne yahudi ne hýristiyandý

Putlara savaþ açtý, beytin inþasý “Rab” be ulaþtý




Rabbi ona, "Ýslâm ol!" emrini verince, o "Ben âlemlerin Rabbine teslim oldum." dedi. (Bakara, 2/131)



Ýbrahim, ne yahudi idi, ne hýristiyandý: ancak, O hanif (muvahhid) bir müslümandý, müþriklerden de deðildi. (Ali Ýmran, 3/67)



Biz ta o zaman bu Beyt’i, insanlar için bir sevap kazanma ve bir güven yeri kýldýk. Siz de Makam-ý Ýbrahim’den kendinize bir namazgah edinin. Ayrýca Ýbrahim ile Ýsmail’e þöyle ahid verdik: "Beytimi, hem tavaf edenler için, hem ibadete kapananlar için, hem de rükû ve secde edenler için
tertemiz tutun!" (Bakara, 2/125)


TÜLAY YILDIRIM EDE
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.