MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

AŞK NEDİR
Sonradan

AŞK NEDİR


AÞK NEDÝR?



Aþk, evrenin muhteþem bir güzellik ve düzen içinde yaratýldýðý zamandan beri var oldu. Ýlk insanla birlikte insanlar arasýndaki en renkli, en zevkli, en zengin bir duygu çaðlayanýdýr aþk.
Sevginin, en yoðun ve en coþkun bir þelâle gibi çaðlamasýný anlatan aþk, insanlarý birbirine baðlayan, birbirine yaklaþtýran bir sihir, bir efsun âdeta. Ýnsanlarý neredeyse gözü kapalý cezbeden bu sýrlar yumaðý, çok tatlýdýr, çok güzeldir, çok þirindir, çok keyif vericidir...

Ancak her aþkýn önünde nice tuzaklar, nice zorluklar ve nice engeller vardýr. Onlarý aþmak; yürek, cesaret, akýl, mantýk, bilgi, hüner, sabýr, azim ve hepsinden önemlisi bir yöntem ister. Bu erdemleri taþýmaz ve yöntemini uygulamazsanýz, sevdanýz yarým, aþkýnýz sonuçsuz, yuvanýz mutsuz olur.

Ýþte “Ömür Boyu Aþk”, her duygunun örselendiði ve baþkalaþtýðý bir dünyada; sevgiye ve aþka nitelik ve kimlik kazandýrmak için vardýr.

Sevgi ve aþk, Allah’ýn, “tüm yaratýklarý seven ve onlar tarafindan çok sevilen” anlamýndaki “Vedud” isminin bir tecellisidir, bir yansýmasýdýr. O, varlýklarý sevdi ve sevgiyi yarattý. Sevgi olmasaydý, hayat olmazdý. Çünkü, her þey birbirine yabancýlaþýr, her þey birbirinden uzaklaþýrdý.

Aþkýn o kadar çok çeþidi var ki, para aþkýndan tutun, dünya aþkýna, Peygamber aþkýndan Allah aþkýna kadar birçok çeþidi vardýr.

Benim iþlediðim aþk, evlilikle saðlamlaþan, sürekli bir mutluluðu hedef alan, her türlü engeli aþma azmi taþýyan ve ömür boyu sürecek bir aþk.

Benim kast ettiðim kesinlikle, gelip geçici hevesler, günübirlik zevkler, en küçük bir engelde tükenen sevdalar deðil.

Bizim aþkýmýz, sýradan bir kadýn-erkek iliþkisi ya da flört deðil. Hedefinde, evlilikle hayatý birleþtirme bulunmayan, sonu acý ve gözyaþýyla biten geçici hevesler hiç deðil.

Ne yazýk ki, flört dönemi, insanlarýn en fazla yalan söylediði, kendisini farklý tanýttýðý ve karþýsýndakini yanlýþ tanýdýðý bir dönemdir. Taraflar hem kendi kusurlarýný alabildiðince gizlemeye çalýþýr, hem de sevdiðinin kusurlarýný görmez. Muhatabýný üzmemek için hoþlanmadýðý þeylerden hoþlanmýþ gözükür. Sevdiðinin her eksik ve kusurunu te’vil eder, onlara iyi yorumlar getirir. Taraflar sanki yüzlerine birer maske takýnmýþlar, gerçek yüzlerini gizleyip, karþýsýndakinin hoþlanacaðýný sandýðý bir kiþilik sergilemiþlerdir.

Evlenince bu maskeler çýkar. Amaç sevdiðine kavuþmak olduðu için artýk amaca ulaþýlmýþ, zahmete katlanmaya gerek kalmamýþtýr. Taraflar gerçek kiþiliklerini sergilemeye baþlar.

Sevenlerin odaklandýðý nokta cismanî güzellik ise, sonuç daha da vahimdir. Çünkü, aþkýn yöneleceði asýl adres; cisim deðil, kalp ve ruhtur. Asýl cazibe ve güzellik, duygusallýkta ve ruhsallýktadýr. Sevgiyi nefis adýna cisme yöneltenin, arzusunun aksiyle tokat yemesi normaldir. Bu yüzden asýl güzelliði keþfedemeyenlerin evlilikleri her geçen gün sýradanlaþýr ve mutsuzlukla sonuçlanýr. Gerçi böyle bir evliliði kurtarmak da imkânsýz deðildir. Zaten benim “Ömür Boyu Aþk”taki çabam da buna yöneliktir.

Ben evlenince aþk biter, diyenlerden deðilim. Aksine evlilikle aþkýn daha da kökleþeceðine inanýyorum. Aþký bitiren evlilik deðil, bizim mutlu bir evliliði yürütmeyi bilmeyiþimiz. Aþk kolay baþarýlabilecek bir olay deðil. Biz hep bencilce yaklaþýyoruz. Oysa aþk ayný zamanda, özveridir, katlanmaktýr, çile çekmektir. Aþk, þefkatla beslenen, sabýrla ve azimle yürütülecek uzun bir maratondur. Bu koþuyu göze alamayan aþký keþfedemez.

Her nimet bir külfet ister. Hiçbir þey bedelsiz deðildir. Aþkýn ve sevginin de bir bedeli var. Ödeyeceksiniz, katlanacaksýnýz, gerekirse çekeceksiniz. Ama, hep bir gün yepyeni bir dünyayý keþfetme umuduyla koþacaksýnýz. Ufukta mutluluðu göremeyen, o umut ve gayretle sabredemeyen aþký yakalayamaz.

Bana göre, kazandýklarýmýz içinde aþkýn bedeli en az ve en ucuz olandýr. Bir yabancý dil öðrenmek için gecesini gündüzüne katan insanlar, bunun onda biri kadar birbirini anlamaya ve sevmeye gayret etseler dünya cennete döner.

Aslýnda sevgi ve aþk, bütün insanlarýn yaratýlýþýna Allah tarafýndan yerleþtirilmiþ. Her insan, sevdiðine veya eþine karþý coþkun bir sevgi hisseder baþlangýçta. Ama bir müddet sonra engeller ve sorunlar cenderesinde öyle bir bunalýr ki, sevmeye mecali kalmaz.

Aç, borçlu, hasta, bitkin, umutsuz, yaþama sevincini kaybetmiþ bir kimse aþký ve sevgiyi sürdürebilir mi? Sorunlar varsa, aile yuvasý çatýrdamaya baþlar. Eþler bir yere kadar sabreder, daha sonra birbirlerini yanlýþ anlamaya ve olumsuz tavýrlar sergilemeye baþlar.

Ben diyorum ki, sorunlarý el birliðiyle aþarsanýz, aþký yeniden keþfedersiniz. Bu yüzden kitabýmda, aþkla doðrudan ilgili görünmeyen, ama bana göre aþký çok yakýndan etkileyen sorunlara da çözüm önerileri sunuyorum.

“Beni, yine, yeniden sev”

“Yaðmurun sesine bak, aþka davet ediyor” diye baþlar eski bir þarký. Bunun gibi nice çaðrýya uyup aþkýn sihirli dünyasýna girer çoðu insan. Varlýðýn en güzel, en gizemli ve en büyülü duygusu olan sevgi ve aþkýn çoþkun sularýna kapýlanlar, sonlarýnýn ne olacaðýný kestiremezler bir türlü. Aþkýn cazibesine gözü kapalý dalmýþlardýr çünkü.

Âþýklarýn kimi azgýn dalgalarla boðuþur, kimi bir Titanik gibi buzdaðlarýna çarpar, kimi boðulup okyanusun derinliklerinde kaybolur; pek azý da esenlikle sahile çýkar. Kýyýya çýkmak iyidir, hoþtur; ama el ele tutuþup birlikte aþk denizine atladýðýnýz sevgili yanýnýzda deðilse, çektiðiniz acýlarý içinize sindirebilir misiniz?

Bir sevdaya tutulmak ve onu yaþamaktan daha zor olan tüm engelleri aþýp onu sürdürebilmektir. Önemli olan, aþkýn nasýl olmasý deðil, nasýl sürdürüleceðidir.

Buna inandýðým için, aþka þimdiye kadar yaklaþýlan tarzdan çok farklý bir bakýþ açýsý getiriyorum. Herkesin beraber olduðu eþine, yeniden âþýk olmasýný, sýradanlýðý aþka çevirmesini öneriyorum. Þöyle diyorum, aþk kadar güzel cümlelerle bir kanaviçe gibi süslediðim kitabýmda:

“Ýnanýyorsanýz, güçlüsünüz. Aþkýnýzý ve sevdanýzý, hiçbir dert engellemesin. Ýsterseniz, baþarýrsýnýz. Coþkunuzu ve mutluluðunuzu, hiçbir sýkýntý gölgelemesin. Sorunlarýnýzý çözmek sanýldýðý kadar zor deðil. Sizi ve eþinizi, yollarý sevgi çiçekleriyle süslenmiþ aþk sarayýna doðru koþmaya çaðýrýyorum. Göz kamaþtýrýcý renk cümbüþü size arkadaþlýk edecek. Bu uzun yolda koþarken biraz zahmet çekeceksiniz, yorulacaksýnýz belki. Ama, sevgiyi ve aþký yeniden keþfedeceksiniz.”

Aile içi iliþkilerde geleneksel bakýþlarý sorgulayýp “erkek egemen” anlayýþý eleþtiriyorum. Eþlere “sevginin önündeki engellerle” savaþmayý öneriyorum. Sizleri, gönüllerinizdeki küllenen aþk ateþini tekrar alevlendirmeye çaðýrýyorum:

“Özlemiyle yandýðýnýz sevgiliye kavuþtuktan sonra bile aþký bütün güzelliðiyle ömür boyu yaþayabilirsiniz. Rengârenk saadet çiçekleriyle bezenmiþ aþk sarayý, ulaþýlamayacak kadar uzaklarda deðil, sizin içinizdedir. Evlenince söndüðünü sandýðýnýz aþk ateþini alevlendirmek ve mutluluk þatosunu aydýnlatmak için size ve eþinize bir kývýlcým yetebilir. Eþiniz sevgiliniz, eviniz cennetiniz, aþkýnýz ömür boyu olabilir. Deneyin. Ýnanýrsanýz, baþarýrsýnýz...
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.