MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

SƏGGİ BOYU SƏS(18)
M.ƏRĞƏVAN

SƏGGİ BOYU SƏS(18)





...Aydýn beyim. Səggi önünde;

kurdla, Dedekorkud kopuzu!

Humayla, gam sevdasý!

günebakan kadar.

Alma aðacýnýn dibinde de;

kýrk kýzlar!

kýrk sazlar!

kýrk kýsraqlar!

Sargýnca bir can gibi, gider. Ýndi pýnar suyunun mavi kutsallýðýnda aþkýmýz balýklaþýr. Gel, yaþamsuyundan içelim. Balýk benzer, arý sulara sarýnalým gildircesine. SU baþlangýcda vardý. Sonradan göy, gümüþü ay, alca güneþ, maviþin hava, kutsu alevle yanaþý diþi toprakda gýr, aðaç budaklarýnda sayýsýz alma.

SU, ölümsüzdür.

su yaþanacakdýr.

Su`dan sonrada heç bir canlý olmayacakdýr. Ödden sonra. Bu üzden öd daþýyýr, Kurdla Su anlamýný. Kurdla Su , göy Tanrýnýn üzünü görmüþ dedi; Dedemkorkud.

Kurdla Su, güzgü!

Kurdla Su, arýlýk!

Kurdla Su, yaþanacak!

Kurdla Su`dan önce arýlýk olmamýþ!

Kurdla Su`dan sonra da arýlýk olmayacak!

Kurdla Su, yakþýlýkla pisliyi ayýran en parlak sýnýrdýr. Kurdla Su`ya ölüm gelmez dedi; Dedemkorkud. Su, büsbütün pislikleri yuyub aradan aparar. Yalýngýgla dünyanýn her on damlasýndan yeddisi Su, üçü Kurd. Kurdla Su`dan yaradýldý soyumuz dedi; Nenem Humay. Biz,

Göktürk Yanýtlarý`ndan

Altay Öykülarý`ndan!

Manas Destaný`ndan!

Kutadgubilig`den!

Öyrendik dedi; Korkudla Humay böylə, böylə. Bizde duyduk, gördük böyle anladýk binlerce ildir diye ulus düþüncesine çevrildi, Kurdla Su.


Böylece;

Kurdla Su`yu kutsal bildik!

Kurdla Su`yu sevdik!

Kurdla Su`yu saydýk!

Kurdla Su`yu koruduk!

Kurdla Su, öykülarýmýzýn can verinden akarak onlarý ölmez kýldý. Dedem Kamanla Nenem Kaman sudaki kötülüyü, yalnýz pýcakkeser dedi. Bu yüzden alçak gözleri kovmak içinkurþum tökenin, könlü arý, içi güzel, gönül gözü açýkdýr. O güzel kiþiyle-kadýn suyu ortasýndan dördekesdi, Kurd gibi.


Ýndi aradýðýn ses; benden sana, senden bana, Kurdla Su gibi. Sevincimiz devirir kederi, içimizden. Dileyimize kavuþuruk. Ýkilikden ayrýlýbda içden-içe buluþuruk. Ölümdən can kurtarýb ölümsüzleþirik. Saðaldýkça saðlýkca yetginleþirik. Su geçidinde esgini soyunub, yenisini geyinirik Kurd gibi. Çünkü; yerle göyün kurdlarýyýk, biz. Su benzer, yerden-yere boylanacak kurdlarýmýz.

Her elde!

Her obada!

Her bölgede!

Her ölkede!

yurdlaþýr, kurdlaþýr, korkudlaþýr soylarýmýz. Bizde kurd soyu gibi çimelim.


Ancak bilelim ki; yaþamda da erkeyi aslan, kadýnýda koyun söylemiþ kara allahçýlar. Sen aslan, ben de koyun olmadýkda, göy tanrýcasýna anlaþýrýk. Koyun yardýmsýz bir varlýk olarak, öz adaklýðýyla aslanlarý yaþatmýþdýr. Aslan aç iken, koyuna acýmasýz yanaþmýþdýr. Artýk zaman gösterir ki; yalýngýgdüþüncgsi koyunluðla, aslanlýðý səggi önünde oynadýr. Bilelim ki;
yalýngýg görüþü aslanlarý maymun etdi!
Uzaylarda uçak sürdü!
Uzun süreli imparatorlar kurdu!
Atomlar yaratdý!
Ancak kurdu köle kýlamadýlar. Göy tanrý kuþgusalýndaaslanla koyun deyil, kurddur kurtuluþçu. Biz;

uluslaþýrýk!

Yurdaþlaþýrýrk!

Gidaþlaþýrýrk!

bizliyimizde. Sapdýrýcý görüþlerden arýnmak,kurddan bayramlýkdýr aþkýmýza. Türk adlý bir ulusun düþünceönderi olmuþdur, kurd. Bu aþký, bu özgürlüyü bugünkü kurdla zencirlenmiþ Türk bilebilir. Kurd, karanlýkgecelerin sönmeyecek dan ulduzudur. Odurki; düþüncemizde kurd mayaklanýr. Biz ayrýlmazýk Kurdla Su gibi.


Aç gönül gözlerini. Sez görünmezliyimi. Cinsellik köleliyi sona varsýn içimizde. Gönüller sevinç bulsun sevgimizden. Bütün utanacaklar utansýn özünden. Bir örnek alsýn bizden. Buken güvenimle baðýþlayýram kadýnlýðýmý sana;

Biz soluðuna!

Biz aþkýna!

Biz sesine!

Biz yarýnlarýna!

kuþak doðalýmkurdcasýna. Kurdcasýna seviþmek için indi;



bu su,
bu çimerlik.

Kimse yok,
ikimizden baþka.



Burda,
burdaki aþka,
kollarým sargýn.


Hey ben,
hey gibi,
dalðýn-dalðýn.


Hey sen,
kýzðýn kýzðýn,
çilenirsen aradýðýn yere
gile-gile,
hey...

Damarlarýna süzürüm kan, kan. Yumurtalýðýndaki sayýsýz döllerini balalýðýma düzürem can, can. Soðuk içimde, yandýrgan oldun yandýrgan. Tinimde tinin, ben doður, ben. Kadýnlýðýmý duydum sarýnmýþlýðýnda, buken. Esruk düþdüm böyle seviþ tadýndan. Birazca yavaþ. Get-gelin, sanki savaþ. Kýrma sümüklerimi. Köksümün üstünde terlemiþcesine. Býrak esnekliyime dilediyini. Den yurduna çevirsin, bozkýr içimi. Beþ-beþ doðacaðýmýn baþlangýcýdýr, bu seviþ. Ýndi yeyelim alma.


--Bilirsen mi, Esengülüm!

Uzakdüþlerim verdi gerçek. Yarýnlarýn soyuna güven. Ekdim ekirindedileyinide ben. Ulus anasýna çevrileceksen. Kaldý geride zorluklar. Boyumuzun yaþanacaklara serpildiyi anlar. Var olmak demekdir, bu alma ile bu anýlar.

--Ben erdemli soy, bitirlerimde bitireceyim. Bilimle savaþlara, bahadýr yetireceyim. Görüþüm, bilimle yarýþ savýdýr. Her bir sav, ben kadýnlýðýdýr. Aydýn bende, bende Aydýn`da gibi. Biz ulus olarak sevgi için, tutunduk. Yasý, mutsuzluðu unudduk. Bir kez daha sýcakca sarýn. Çilen içime, narýn-narýn. Bütün yasaklara son koydu gerçeklik diye, biz sarým sargýnca;

elleþirik
boy, boy.


Yurdlaþýrýk, uluslaþýrýk
oy, oy.


Kýrk kýzlar doðu verir
soy, soy.


Telli gotazla kýsraklara

huuuu.

Susgunluðukýrýr, ses.
Duyacak bunu herkes.


Dedekorkud yýðvasýdýr bu þölen. Ulus güç aldý nenemkurdla söyleyiþinden.Kurd düþüncesi daþýrgan. Yeni yalýngýgla bulacakdýr, yeni can. Buken alma törenidir, kedersiz. Diþiyle erek arasý, versiz. Bu ben, bu da aradýðýn, ses. Boylanarak her ikimizden;


Sarmýþ beni sevda odu, su yan gedir aþkým,
döndüm küle göz-göz baþa düþ, can gedir aþkým.


Dön gel beri oldum adak, artýk dözemir ben,
senden güç alým aþkýna hey, san gedir aþkým.


Her damla kanýmdan sene pay vermiþem indi,
sensiz gece-gün göz boyu su, kan gedir aþkým.


Can derdiyiderd, em bulamýr, dinle könülban,
yalnýz baþýna, baþ yolu ten, tan gedir aþkým.


Biz aþkýný kýskandýda, yersiz nece tanrý,
tun baðrýna hançer vuracak/dan, gedir aþkým.


Çoklar duyamýr Ərðəvan aþkýn diye, çünkü,
sessiz boyu men, bizgile hu ban gedir aþkým.

Bu səggi önü...

Bu da alma aðacý, dibinde kurdlar...

Son.



Yorumlar...


M.Ərðəvan
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.