1932-2006. Hasankale’nin Alvar köyünde doðdu. Asýl adý Yaþar Yýlmaz’dýr. Ýran’dan göçen babasý önce Kars’a daha sonra Erzurum’a yerleþti. Aþýk Reyhani’nin çocukluðu köyünde geçti. Zaman zaman komþu köylere gitme olanaðý bulduysa da daha baþka yerlere gidemedi. Okuma yazmayý okula gitmeden öðrendi. Sonraki yýllarda ise dýþarýdan sýnava girerek diploma aldý.
Küçük yaþlarda köyüne gelen aþýklardan etkilendi. Hem aþýklardan dinleyerek hem de eline geçen kitaplarý okuyarak birçok halk hikayesini öðrendi. Kendi aþýklýðý ve þiir yazmaya baþlamasý 18 yaþýndan sonradýr.
Reyhani, rüyasýnda gördüðü bir kýza aþýk oldu. Kýsa bir süre sonra da kýzý kaçýrdý. Birkaç ay geçmeden evliliði geçimsizliðe ve huzursuzluða dönüþtü. Bunun üzerine karýsýnýn ailesi kýzlarýný alarak baþka biriyle evlendirdiler. Aþýk Reyhani, bu dönemden sonra Dertli mahlasýyla þiirler yazmaya, türkü söylemeye baþladý. Ancak bu mahlasý uzun süre kullanmadan, Bayburtlu Hicrani tarafýndan Reyhani mahlasý verildi.
Aþýk Reyhani Konya Aþýklar Bayramýna aralýksýz katýlan 7 aþýktan biridir. Eski aþýklarýn dýþýnda, yetiþtiði Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoðlu’nun babasý Gülistan Çobanoðlu gibi aþýklardan gelenek ve usul öðrendi.
Ýran’dan Avrupa’ya birçok ülkede türkü söyleyen Aþýk Reyhani, katýldýðý yarýþmalarda da birçoðu birincilik olmak üzere çeþitli ödüller aldý. 1980’li yýllarýn baþýnda Erzurum’da bulunan Doðu Ozanlarý Derneðinin baþkanlýðýna getirildi.
Aþýk Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katýlmak üzere çaðrýldý. Ayrýca ABD’nin Michigan Üniversitesinde katýldýðý bir konferanstan sonra kendisine fahri öðretmenlik unvaný verildi.
Aþýk Reyhani Bursa’da öldü ve orada topraða verildi.
Þiirleri birçok gazete, dergi ve araþtýrmada yaralan, çeþitli radyo ve televizyon programlarýna katýlan Aþýk Reyhani’nin, þiirlerinin bir bölümünü topladýðý »Alvarlý Reyhani« (1962), »Böyle Baðlar« (1966), »Kervan« (1988) ve bazý düþünce ve þiirlerinden oluþan »Þu Tepenin Arkasýnda« adlý kitaplarý, Dilaver Düzgün tarafýndan hazýrlanan »Aþýk Yaþar Reyhani«, (1997), Ozan Yusuf Polatoðlu tarafýndan hazýrlanan »Mýzrabýn Istýrabý, Aþýk Reyhani-Hayatý ve Þiirleri«, (2003) ve Muhsin Koç tarafýndan hazýrlanan »Ölümünden Sonra Aþýk Yaþar Reyhani« (2007) adlý kitaplar bulunmaktadýr