************************************************************************* Eskiden
Sevgi vardý saygý vardý dost vardý Eskiden eskiden çok çok eskiden Gayrý bu meziyet sonuna erdi Eskiden eskiden çok çok eskiden
Bir lokma bir hýrka ona yeterdi Babam saman telisine yatardý Evlat babasýnýn sözün tutardý Eskiden eskiden çok çok eskiden
Anam tezgahýný tel tel yayardý Þal dokuyup çengo ile boyardý Ýnsanlar insaný sevip sayardý Eskiden eskiden çok çok eskiden
Özeri seninki kuru lakýrdý Nenem tezgahlarda çarþaf dokurdu Ninniler söylerdi türkü okurdu Eskiden eskiden çok çok eskiden
**************** Aþýk Özeri ****************
1938-2011.Artvin ili’nin,Yusufeli Ýlçesi’nin, Zor (þimdiki adý Esenyaka) köyünde doðdu. Asýl adý Ahmet Özer’dir. Ýlkokulu köyünde okudu. Ýlkokula devam ederken, bir yandan da Kuran ve Arapça okuyup yazmayý öðrendi.
Aþýklýk geleneðinin yaygýn olduðu bir çevrede, Huzuri, Zuhuri, Fahri, Ýzhari gibi birçok aþýk çýkaran köyde yetiþti. Ancak özellikle Aþýk Huzuri’den etkilendi. Huzuri öldüðü zaman Aþýk Özeri henüz 13 yaþýnda olmasýna karþýn hem o zamana dek hem de sonraki yýllarda Huzuri’nin þiiri ve tavrýndan çok þey öðrendi.
Þiir yazmaya 19 yaþýnda baþladý. Askerden döndükten sonra o döneme dek yazdýðý þiirleri basýlmasý için verdiði matbaadan bir daha geri alamadý. Ancak bu þiirler hiçbir zaman basýlmadý ve akýlda kalanlarýn dýþýndakiler yitip gitti.
Yaþamý, küçük yaþlardan itibaren gurbette geçti. 1973 yýlýnda Almanya’ya gitti. 3 yýl sonra döndü. 1981 yýlýnda gittiði Libya’da ise 2 yýl kaldý.
Yaþamýnda Efkari, Ýzhari, Pervani gibi birçok aþýkla dostluk kurdu. Bazýlarýyla karþýlaþmalar da yapan Aþýk Özeri, Aþýk Huzuri’de si mgeleþen geleneðin yaþayan son önemli temsilcilerinden biridir.
Baþta sevgi ve toplumsal taþlamalar olmak üzere, gezdiði gördüðü ve ilginç bulduðu her konuyu iþleyen Aþýk Özeri, halk þiirinin tüm türlerinde örnekler vermektedir.
Aþýk Özeri köyünde öldü ve orada topraða verildi.
Aþýk Özeri’nin yaþamýna iliþkin Cemil Aytekin tarafýndan yapýlan bir araþtýrma, »Yusufelili Özeri« (1997) ve þiirlerinin bir bölümü ise »Durma Gel« (2008) adlý kitaplarda yayýnlandý.