--------------------------------------------------------------------- *********** Bilir Bizi ***********
Cisminden yarattý ol ulu süphan Nuruna aþýðým yaz bilir bizi Ruhlardan evvela cemale bakan Terinden hak olan yüz bilir bizi
Adem’den Havva’ya nakloldu þita Yüz yirmi dört binde kýrk sekiz ata Ebedi aþýðým hak Muhammet’e Aþkýndan uyumaz göz bilir bizi
Evliya enbiya ol pervanesi Yüz elli üçüncü ayet manasý Haber verir o Bakara suresi O hesap gününde haz bilir bizi
Derviþan biliyor yaren dostunu Bildirmez yad ele raðbet kastýný Onun için giyer abdal postunu Ebedi lütfeden düz bilir bizi
**************** Aþýk Derviþan ****************
1930 yýlýnda Artvin’in Saltetri (þimdiki adý Sakalar) köyünde doðdu. Asýl adý Hasan Hüseyin Yazýcý’dýr. Ýlkokulu köyünde okudu.
Küçük yaþlardan itibaren þiirle ve aþýklýk geleneðiyle ilgilendi. 12 yaþýndan beri þiir yazmaktadýr. Ancak ilk yazdýðý þiirler kayboldu. Yaklaþýk 15 yaþlarýnda birkaç kez üstüste gördüðü rüyadan sonra daha yoðun olarak þiir yazmaya yöneldi. Mahlasýný da ayný pirden aldý.
17 yaþýnda baðlama çalmaya baþladý. Bu konuda Aþýk Efkari’nin yardýmýný gördü. Þiirde ise özellikle Yusufelili Azmi mahlasýyla þiir yazan araþtýrmacý Adil Özder’den etkilendi.
1957 yýlýnda Artvin’de yapýlan bir aþýklar þenliðinde gösterdiði baþarýndan sonra adý duyulmaya baþladý. Baðlý olarak da yöredeki birçok baþka þenliðe katýldý.
Þiirlerinde güzellemeden dine dek hemen her konuyu iþleyen Aþýk Derviþan’ýn birçok eseri çeþitli dergi ve araþtýrmada yeraldý.
Yörede anlatýlan birçok halk hikayesini de bilen Aþýk Derviþan, ayný zamanda birçok aþýkla karþýlaþýp dostluk kurdu.