***************** Hüseyin Çýrakman *****************
1930 yýlýnda Sungurlu’nun Körkü köyünde doðdu. Okuma yazmayý köyündeki bazý kiþilerden öðrendi. Sonraki yýllarda ise dýþarýdan sýnavlara girerek diploma aldý.
Aþýklýk geleneðini ve ilk türküleri babasýndan öðrendi. Usta malý deyiþler okuyan babasý baðlama çalmayý bilmediðinden, Çýrakman yaklaþýk 15 yaþýnda köyündeki Nesimi Caferi ve Cevheri Baba’dan baðlama çalmayý öðrendi. Ayný yaþlarda bir kýza aþýk oldu ancak baþlýk parasý nedeniyle biraraya gelmeleri olanaklý olmadý.
20 yaþýna dek usta malý deyiþleri söyledi. Daha sonra ise kendi yazmaya baþladý. Askerlik dönüþünde çeþitli iþlerde çalýþtý. Bir miktar para biriktirince kendi destanlarýndan birini bastýrýp toplu yerlerde satmaya baþladý. Bir dönem bu biçimde yaþamýný sürdürmeye çalýþmasýna karþýn, geçim sýkýntýsý yüzünden Ankara’ya göçetti.
Þiirlerinde önceleri Hüseyin mahlasýný, daha sonra soyadýnda karar kýlarak Çýrakman mahlasýný kullanmaya baþladý.
1964 yýlýndaki Hacý Bektaþ-ý Veli’yi anma gecesinde okuduðu »Hoþgeldiniz Erenler« türküsüyle kýsa sürede geniþ bir çevrede tanýnan Çýrakman, 1975 yýlýnda kurulan Halk Ozanlarý Kültür Derneði oluþumunda yeraldý.
Türkiye’nin çeþitli yerlerinde ve Türkiye dýþýnda konserler verdi. Çýrakman, yaþamý, þiirleri ve araþtýrmalarýný, baþta »Aþýk Hüseyin Çýrakman, Hayatý ve Deyiþleri« (1956), »Hoþgeldiniz Erenler« (1969), »Halkýn Sesi, Halk Ozanlarý« (1978), »Çorumlu Halk Ozanlarý« (1992), »Deyiþleri ile Dünü ve Bugünün Halk Ozanlarý« (1996) olmak üzere bugüne dek 12 kitapta topladý.