------------------------------------------------------------------------------- ********************************************************************** ***************** Ne Yana *****************
Yine ab u danem çekti gurbete Yollar ile gidiyorum ne yana Sevdanýn rüzgarý kattý önüne Yeller ile gidiyorum ne yana
Hasret dolu gözden akýyor yaþým Neden gurbet ile bitmez savaþým Ne yanýmda anam ne de kardaþým Eller ile gidiyorum ne yana
Senelerdir ben bu yolda yarýþtým Kavga ettim gönül ile barýþtým Daðdan ince aktým çaya karýþtým Seller ile gidiyorum ne yana
Nedir ara yerde bu kuru dava Yanaþtý kapýya ta geldi eve Binmiþim üstüne dört baþlý deve Sallar ile gidiyorum ne yana
Kimisi ey dedi kimisi kötü Çýraðý sýrtýmda hayatýn yükü Yapraðý dökülmüþ habersiz kökü Dallar ile gidiyorum ne yana
1948 yýlýnda sonradan Erzurum’a baðlanan Þenkaya’nýn Çermik (þimdiki adý Kaynak) köyünde doðdu. Asýl adý Nuri Cihan Karataþ’týr. Ýlkokulu köyünde okudu. Selim Öðretmen Okulunu kazanmasýna karþýn annesinin istememesi üzerine öðrenimine devam etmedi.
Aþýklýk geleneðine ve þiire küçük yaþlarda ilgi duymaya baþladý. Köylerine gelip giden aþýklar aracýlýðýyla da yaklaþýk 13 yaþlarýnda þiir yazmaya baþladý. Ayný köylü Aþýk Mevlüt Ýhsani’nin yanýnda uzun süre çýraklýk yaparak bilgisini pekiþtirdi ve baðlama çalmayý öðrendi. Sonraki yýllarda uzun süre Aþýk Reyhani ile de dolaþarak geleneðe, þiire iliþkin bilgisini yoðunlaþtýrdý. Ancak asýl ustasý olarak Mevlüt Ýhsani’yi kabul etti.
Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerinde Nihani, Müdami, Deryami, Efkari, Gülistan, Ruhani gibi yörenin bilinen birçok aþýðýnýn meclislerinde bulundu.
1967 yýlýndan itibaren Konya Aþýklar Bayramýna katýldý. Mahlasý da bu dönemlerde Orhan Þaik Gökyay, Fevzi Halýcý, Ahmet Kabaklý ve Behçet Kemal Çaðlar tarafýndan ortaklaþa bir kararla verildi.
1976 yýlýnda Kars’taki »Aþýklar Kahvesi« düþüncesinden etkilenerek Erzurum’da benzer bir yer açarak aþýklara iliþkin bir merkez oluþturmaya yöneldi. Daha sonra benzer bir merkezi 1993 yýlýndan itibaren Gebze’de, ertesi yýl ise Ýstanbul’da »Gülhane Parký Aþýklar Kahvesi« bir yer oluþturdu. Bu dönemde birçok aþýðýn Ýstanbul’a yönelmesini saðladý. Ayrýca Doðu Anadolu’da ilk kez aþýklara yönelik turne düzenleyerek bu konuda geleneðe önemli bir katký saðladý.
Nuri Çýraðý’nýn yaþamý ve sanatýna iliþkin Ömer Özbayrak tarafýndan hazýrlanan bir lisans tezi bulunmaktadýr.
Türkiye ve Türkiye dýþýnda birçok ülkede çeþitli þenlik, yarýþma ve kültürel etkinliðe katýldý. Birçok etkinlik ve yarýþmadan aldýðý 100 kadar ödülü bulunan Nuri Çýraðý, bir televizyon kanalýnda program hazýrlamakta ve sunmaktadýr.