1900-1975. Sarýkamýþ’ýn Oluklu köyünde doðdu. Asýl adý Dursun Kýlýç’týr. Ýlk medrese eðitimini köyünde aldý.
Küçük yaþlarda Aþýk Yusuf’tan gelenekleri ve baðlama çalmayý öðrendi. Daha sonra Aþýk Ýkram’ýn yanýnda uzun süre çýraklýk yaptý. Aþýk Ýkram ölünce, çýraklýðýný Aþýk Bektaþ’ýn yanýnda sürdürdü. Cevlani mahlasýný ise aile dostu olan Aþýk Sümmani verdi.
1. Dünya Savaþý döneminde askere alýndý ve savaþta yaralanýp esir düþtü. Bir süre sonra köyüne geri döndü ve Kaðýzman’ýn Yýldýzaðaç köyünde aþýk olduðu kýzla evlendi. 15 yýl sonra eþi ölen Cevlani, baþka biriyle evlendi ve sonraki yýllarda Ankara’ya yerleþti.
1966’da baþlayan Konya Aþýklar Bayramýný Aþýk Müdami ve Aþýk Efkari ile birlikte açtý. Yine ayný yýl türkü dalýnda Aþýk Müdami ve Aþýk Murat Çobanoðlu ile birlikte birinci oldu.
Bir süre Ankara Radyosu Yurttan Sesler bölümünde de çalýþan Aþýk Dursun Cevlani yaþamýnýn son dönemlerine dek baðlamasýný elinden, sözünü dilinden býrakmadý.
Köroðlu Destanýnýn 12 kolunu bilen tek aþýk olarak kabul edilen Aþýk Dursun Cevlani’nin þiirleri/türkülerine iliþkin bir araþtýrma Fikret Cevlani ve Halil Kaya tarafýndan »Karslý Halk Ozaný Aþýk Dursun Cevlani« (1999) adýyla yayýmlandý.
Yine ayný yörede yaþamýþ Kaðýzmanlý bir Aþýk Cevlani (1860- 1922) daha bulunmaktadýr.