MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

MERVAN OĞLU
Seyit Kazım

MERVAN OĞLU



MERVAN OÐLU

Her pýnarýn suyuna ermez hikmetin
Arý deðildi bal yapsýn Kimine uçarsýn
Sünmesin evin ýþýðý olmasýn karalarýn
Yaramýza sermaye aldýk mervanoðu

Baðlanýp Kendi özüme haydara varýn
Ýti ülkesine aðmaklar yaptýnýz Sultan
Seni boðalý dünek amerikan uþaðýsýn
Öteye git sarmasýn yaramý mervanoðlu

Dünyadan kokuþmuþ düzen kalmasýn
Kalýcý bir sevgi kalsýn býraktýðýn insan
Ulan hain Kardeþi kardeþe kýrdýran
Ocaðýmýza zehir ektirdin mervanoðlu

Bana kýrýlmýþ yarým softa eksik akýldan
Soysan derimi gene geçmem özümden
Emeksizi þerefi sevene sattýk çoktan
Beylik gibi asaletimiz yok mervanoðlu

Yedi sülalesi þan þöhret varlýk içinden
Sanki yokluk gürmüþ pis sömürgeci utan
Fakir fukara boynundaki kirden söz eden
Gazda Petrolden biþi görmez mervanoðlu

Kan döktürür boþa masum ülke böldüren
Hep beraber oyununa alet milletini etin
Bizi din ile sömürüp ülkeleri kime veren
Dürzü oðlu dürzüye kandýk mervanoðlu

Kandýk hep beraber olduk sana kurban
Uyaran kalemleri atýk zindana zevkten
Manþetler nutuk atý paristen viyandan
Nice Ali-ler Osman oldular mervanoðlu

Doðmasýn güneþin vezirlerin yolundan
Senin maþalarýn Pensilvanya-da þatodan
Acý kahve duþtu soyumuza nazardan
Süvenler çoðaldý soymayýn mervanoðlu

Korksaydým bu dünyadan olmasaydýn
Sözünden Haydara seyit kazim yolun
Cedi evladýyým Gerçeðin Hüseyninden
Topraðýma ekme-be nifak mervanoðlu
,
06.1.2011,

Seyit kazim

<<<<<ozan MERDAN
Ne bitti dün mervanlar nede yarýn bitecek
Zalimler zulm ettikçe çok kurbanlar yitecek
Kul hakkýyla gidenlercehennemde tütecek
Bu dünya bezirgandýr kaldýmý ki Mervana
Ne pislikler götürdü dönen bu çarklý vana
<<<<<<<<<<<<<<<OZAN MERDAN,


<<<<ozan KOMANÝ,

zulim ettin ehli beyite yaktýn
Ni ce canlarýn yuvasýný yýktýn
aklýma geldikce canýmý sýktýn
Yeter nifak ekme sen mervanoðlu.......AÞIK KOMANÝ ,


AHMET ACAR,,
Acýtma canlarý býrak nifahý,
Her gecenin vardýr elbet sabahý,
Bilirmisin nedir sen hiç günahý,
Ettiðin çekersin sen mervenoðlu........AHMET ACAR



<<<<<DOST_46
Sevgili þairim.
666 tarihinde Muaviyenin hileli yollarla Hz Ali þehit ettikten sonra Emevi devleti kurdu ve kendisinide halife olarak ilan etti.Hz Ali’nin neslini bitirmek için Hz Hasan’nýn karýsý kanalýyla Hz Hasana zehir vererek þehit etti.Muaviye’nin oðlu Yezit’te Hz Hüseyini Kerbela’da þehit etti.Yezidin oðlu Mervan’da Hz zeynel Abidini dar aðacýna astý.Ýntikamýnýda Horasanlý Eba Müslüm Tebara alarak Mervan’ýn kafasýna 12 büyük mýh çakarak öldürdü.Bu tarihi süreçte yapýlan haksýzlýklar ve iftiralarýn esas kaynaklarýný özet olarak yazmýþsýnýz.Kaynak olarak Halil Öztoprak’ýn eserinden okuyarak yazdým kýsacasýný...
Zaten orda o eserde kur’anýn ayetlerini ibadet ve ibadet þekilini detaylarý ile anlatmýþlardýr.Dini siyasý çýkarlarý için kullananlar ayeti kerime göre Allahýn en büyük gazabýna uðrayacaklarýný ifade etmiþtir hemde ayetlerle açýklamýþtýr.
Sevgi ve saygýlarýmla...
DOST 46 SAYGILAR BABA SULTAN,




özüm ülkem sözüm birlik haydar gibi baþý dimdik dünyadan tek Milet
Kayýtsýz þartsýzý Milet hur tam baðýmsýz YUÇE TÜRK MÝLETÝN EGEMENLÝÐÝ
Ocaðým sah mir evliya meme eci::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ÖZÜ.. 685de Mervan Mýsýr’dan Suriye’ye döndü. Kendi halifeliðini daha meþru kýlmak için I. Yezid’in küçük oðlu olan ve II. Muaviye’nin feragatinde EDERKEN ÝHANETLER ZÝNCÝRÝ AYRILIKLAR ÝÇTEN BÜLÜNMELER,,



I. Mervan (d. 623 - ö. 685; Arapca: مروان بن الحكم; Mervan bin Hakam) Emeviler’in dördüncü halifesi. Emeviler halifeliðine 684de II. Muaviye’nin halifelik’ten feragat etmesinden sonra geçmiþtir. I. Mervan’in halife olmasýyla Emeviler hanedanýn iktidar gücü Ebu Süfyan kolundan "Hakam bin Vail" koluna geçmiþtir; Ebu Süfyan ve Hakam bin Vail Emevilerin ismini aldýðý Ümeyye’nýn torunlarýdýr. Hakam da Üçüncü HalifeOsman bin Affan’in birinci derece kuzenidir. Dokuz ay süren halifeliði, önce diðer Emevilere karþý iç savaþla geçmiþ ve bunda baþarý saðlamýþtýr. Sonra Hicaz’da isyan etmiþ ve kendi halifeliðini ilan etmiþ olanAbdullah bin Zübeyr’i halife kabul etmiþ olan güney Suriye ve Mýsýr’ý eline geçirmiþtir. Fakat Mervan 685’te öldüðünde Abdullah bin Zübeyr hala Irak ve Hicaz’da halife olarak kabul edilmekteydi.

Halife olmadan yaþamý

alpaslan ve babasý Hakam bin Ebu El-As Muhammed tarafýndan Mekke’den kovulmuþlar ve Mekke’nin güneyinde Taif þehrinde yaþamaya baþlamýþlardýr. Osman bin Affan, halifeliði sýrasinda kuzeni olan Hakam’ý oðlu ile Mekke’ye çaðýrdý. Bu konunun ayrýntýlarý hakkýnda Sünni ve Þii tarihçileri arasýnda anlaþmazlýk bulunmaktadýr. Bu anlaþmazlýk þu sorular üzerinde odaklanýr: Bu iki kiþi bir sürgün cezasýna mý çarptýrýlarak Mekke’den ayrýlmalarý gerekmiþti? Eðer bunlara sürgün cezasý verilmiþse, bu ceza geçici süreli midir, yoksa temelli miydi? Osman’in kuzenini ve oðlunu Mekke’ye geri çaðýrmasý, Peygamber’in iradesine aykýrý mý deðil miydi? Her ne olursa olsun bu Mekke’ye dönüþ, Mervan bin Hakam için çok faydalý olmuþtu. Önce, Halife Osman bin Affan’a bir vezir gibi görevle sekreter olmuþtur. Bu arada 648’de de Ifrakkiyye’de yapýlan birkaç sefere katýlmýþtýr.
Bu sýrada Mýsýr ve Irak’ta bulunan bir grup Halife Osman aleyhine bir komplo hazýrlamaktaydýlar. 656 yýlýnda Mýsýr, Basra ve Kufe’den komplocular kendi kabilelerinden olan bedeviler ile gelip Medine yakýnýnda "Zi-Huþub"da buluþtular ve birbirine yakýn, fakat her grup diðerinden ayrý üç kamp kurup bu mevkide yerleþtiler. Medine’ye girmeden önce þehirlilerle görüþtükleri zaman Ali onlarýn þehre giriþlerine karþý çýktý. Osman bu isyancý gruba Ali’yi göndererek onlarýn Mýsýr’a dönmeye karar vermelerini saðladý. Fakat Mýsýr yolunda bir ulaða rasladýlar ve bu ulaðýn üzerinde Misýr valisine Medine’den Mýsýr’a geri gelenlerin yakalanýp öldürülmesi için Osman’ýn mühürünü taþýyan bir emir buldular. Komplocular geri dönüp bu mektubu arabulucu Ali’ye geri getirdiler. Ali bu emir mektubu Osman’a gösterince bunun Osman’a hiç danýþmadan yakýn akrabasý ve sekreteri Mervan tarafýndan halife adýna yazýldýðý anlaþýldý. Ýsyancýlar halife Osman’ýn evine giderek ya halifelikten ayrýlmasýný ya da kendilerine komplo hazýrlayan Mervan’ýn kendilerine teslim edilmesini istediler. Halife’nin her iki teklifi de kabul etmemesi üzerine evini kuþattýlar. Ýçeri girdiklerinde Mervan ensesinden bir býçak darbesine uðradý. Ölmüþ taklidi yapýp daha fazla öldürücü darbeler almaktan kurtuldu. Fakat iyileþtikten sonra Mervan’in boynu devamlý olarak eðri kalmýþtýr.
656de Osman suikaste maruz kalýp öldürülünce yerine Ali halife seçildi. Ali,te Mervan’ý önemli halife sekreterliði görevinden attý. Peygamber’in dul karýsý Aiþe bu suikast haberini hacdan Medine’ye gelirken duydu ve Medine’ye gitmeyip Mekke’ya geri döndü. Osman’ýn Mekke valisi olan Abdullah Emir Hadrami’nin evinde Aiþe, yanýna gelen Talha ve Zübeyr ile birlikte, Banu Ümmeye kabilesi ile bir toplantý yaptý ve bu toplantýya Banu Ümmeye liderlerinden olan Mervan da katýldý. Aiþe ve diðerleri bir ordu toplayýp Osman’ýn ölümüne neden olduðunu iddia ettikleri ve o zaman Halife seçilmiþ olan Ali’den Osman’ýn öcünü almaya and içtiler.
Aiþe ve müteffikleri 656’da Ali’ye karþý Kufe civarýnda yaptýklarý Cemel Vakasý olarak bilinen muharebede Ali galip geldi. Bu muharebede Aiþe’nin komutanlarýndan biri olan Talha bin Ubeydullah bacaðýndan bir ok yarasý aldý ve bu ok yarasýndan öldü. Bu oku atanýn Mervan olduðu bilinmektedir. Mervan’ýn kendi taraftarýný öldürmesi, Osman’ýn öldürüldüðü zaman Mervan’ýn Talha’yý isyancýlara yardým ederken görmesine ve bunun öcünü Cemel Vakasýnda Talha’yý ok atarak yaralayarak öç almasýna baðlanmaktadýr.
661de I. Muaviye, Þam’da Emevi halifeliðini ilan ettikten bir yýl sonra, Mervan’ý Hicaz valisi olarak atamýþtýr. 682ye kadar Hicaz’da vali olan Mervan, o zaman Emevi Halifesi olan I. Yezid’e isyan eden Abdullah bin Zübeyr tarafýndan valilik merkezi olan Medine’den atýlmýþ ve Mervan Þam’a gitmiþtir. 683de I. Yezid öldükten sonra ve II. Muaviye isyancý Abdullah bin Zübeyr üzerine gitmeyip halifelikten feragat ettikten sonra Emeviler devletinin yüksek idarecileri ile görüþmüþ ve halife olarak gorev almayý kabul etmiþtir.

Halifeliði

Mervan’ýn sadece dokuz ay süren halifeliði Ümeyye kabilesi içinde iç harp ve Mekke ve Medine’de halifeliðini ilan etmiþ olan ve Hicaz, Irak, Mýsýr ve Suriye’nin bir kýsmýný elinde bulunduran Abdullah bin Zübeyr’e karþý çarpýþmalarla geçti.
Önce Þam valisi Ad-Dahkak kendi kabilesi ile Þam yakýnlarýnda bir meraya çýkarak Bin Zübeyir’i halife kabul ettiðini ilan etti. Mervan kendi kabilesinden olan ordusuyla yakýnýnda yerde kamp kurdu. Yýlýn sonuna doðru "Merj Rahit" denilen bu mevkide haftalarca süren çarpýþmalar baþladý ve Ad-Dahkak bunlardan birinde öldürüldü ve bundan sonra Suriye tümüyle Mervan’a baðlandý.
Bin Zübeyr’in bir kardeþi komutasýnda Mýsýr’dan Suriye’ye gelmekte olan bir ordu da tümüyle püskürtüldü ve Mervan Mýsýr’a giderek bu eyaleti de kendine baðladý.
685de Mervan Mýsýr’dan Suriye’ye döndü. Kendi halifeliðini daha meþru kýlmak için I. Yezid’in küçük oðlu olan ve II. Muaviye’nin feragatinde halifeliðe diðer bir aday olan Halid’in annesi ile evlendi. Fakat Mervan kendine varis olarak Halid’i seçeceðine, bir diðer karýsýndan olan büyük oðlu Abdülmelik’i kendine varis seçti. Bazý tarihlerde bunun yeni evlendiði Halid’in annesini çok fena sarstýðýný ve bu kadýnýn, halifelik tahtýndan edilen oðlunun öcünü almak icin Mervan’ý uykusunda yüzüne bir yastýk koyarak boðup öldürdüðünü bildirirler. Diðer tarihçiler ise Mervan’ýn Þam’da çýkan veba salgýnýnda öldüðünü yazarlar.
Böylece Mervan 9 ay süren bir halifelikten sonra 7 Mayýs 685de ölmüþtür. Yerine kendi büyük oðlu olan Abdulmelik Þam’daki Emeviler halifeliðine geçmiþtir

ÖZÜNÜ ÝNSANA VEREN CANA SEVGÝLER

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.