………………………………………………………………………………………………………………………. Gerek
Var ise açýk bir kapýlý hanen Tabi buna konar göçer el gerek Misafirde türlü türlü naz olur Hane sahibinin gönlü bol gerek
Baþýna konmuþtur bir devlet kuþu Fýrsat elde iken sen kurtar baþý Kör nefsine uyar ise bir kiþi Cevabý vermeye sana hal gerek
Aþýk Haydar söyler bir doðru sözü Þimdi dilberlerin çekilmez nazý Günde üç yemekte yedirsen kuzu Gönlü hoþ etmeye tatlý dil gerek
********************* Aþýk Haydar Aslan *********************
1926 yýlýnda Aksaray’da doðdu. Aslen Sivaslýdýr. Ýlkokulu köyünde okudu.
Atalarýnýn bir bölümü ise Kürecik’ten gelip Aksaray’a yerleþmiþtir. Küçük yaþlarda aþýklýk geleneðine ilgi duydu. Yöredeki ve büyüklerinden öðrendiði türküleri söyleyerek kendisini geliþtirdi. Ýlk türkü eðitimini, kemane çalan amcasý Aþýk Veli’den aldý. Yaklaþýk 12 yaþýnda baðlama çalmaya baþladý.
Sonraki yýllarda Aþýk Veysel, Ali Ýzzet, Zaralý Halil, Antepli Hasan Hüseyin gibi insanlarla tanýþtý ve görüþlerini aldý. Ýlk yýllarda daha çok Refik Baþaran’ý örnek almasýna karþýn daha sonra Veysel Geleneði aðýr bastý.
1940’lardan sonra akrabalarý çalýþmak üzere Adana’ya giden akrabalarýndan sonra Haydar Aslan da Adana’ya gidip gelmeye baþladý. Zamanla kendi ailesi de toprak edinerek 1948 yýlýnda Adana’ya yerleþti.
Çukurova Radyosu mahalli sanatçýsý olarak da görev yapan Aslan, Konya Aþýklar Bayramýnda birçok kez birincilik ve Türkiye’nin çeþitli yerlerindeki yarýþmalarda birçoðu birincilik olmak üzere deðiþik ödüller kazandý.
Sevgiden toplumsal sorunlara dek hemen her konuda türkü söyleyen Haydar Aslan’ýn þiirlerini topladýðý »Ýnsan Hayranýyým« (1992) adlý bir kitabý bulunmaktadýr.