ayýn þavký vurur sazým üstüne söz söyleyen yoktur sözüm üstüne gel ey hilal kaþlým dizim üstüne ay bir yandan sen bir yandan sar beni
yedi yýldýr uðramadým yurduma dert ortaðý aramadým derdime geleceksen bir gün düþüp ardýma kula deðil yüreðine sor beni ............... Sabahattin Ali ..............
1907-1948. Gümülcine’nin (Yunanistan) Eðridere köyünde doðdu. 1927 yýlýnda Ýstanbul Muallim Mektebini (Öðretmen Okulu) bitirdikten sonra 1 yýl kadar Yozgat’ta öðretmenlik yaptý. Daha sonra Maarif Vekaletinin (Eðitim Bakanlýðý) açtýðý sýnavý kazanarak Almanya’ya gitti. Postdam’da 2 yýl kadar eðitim gördükten sonra yeniden Türkiye’ye döndü.
Ýlk þiirleri, 1925 yýlýnda Balýkesir’deki Çaðlayan dergisinde çýktý. Sonra yýllarda ise Yedi Meþale, Resimli Ay, Varlýk gibi dönemin ünlü dergilerinde þiir ve öyküleri yayýnlandý. Özellikle toplumsal gerçekçi öyküleriyle tanýnan Sabahattin Ali, deðiþik tarzlarda þiir örnekleri verdi.
Roman ve öykülerindeki Türkiye insanýna yaklaþýmý edebiyata yeni bir boyut getirdi.
1932 yýlýnda yeniden tutuklanýp Konya’da, sonra da Sinop Cezaevinde yattý. Özellikle »Hapishane Þarkýlarý« olarak bilinen þiirler de bu dönemin ürünlerindir. Cumhuriyetin 10. yýlý nedeniyle çýkarýlan aftan yararlanarak cezasýnýn bitimine birkaç ay kala tahliye edildi.
Sonraki yýllarda yine Maarif Vekaleti bünyesinde deðiþik birimlerde görev yaptý. Almanca öðretmenliði ve Devlet Konservatuarýnda çevirmen, öðretmen ve dramaturg olarak çalýþtý.
1948 yýlýnda, sürekli izlendiði nedeniyle tüm iþlerini býrakarak kamyonculuk yapmaya baþladý. Birkaç ay sonra da Kýrklareli üzerinden Bulgaristan’a geçmek isterken öldürüldü. Ölümüne iliþkin çeþitli görüþler bulunmaktadýr. Bazý araþtýrmacýlara göre kendisine kýlavuzluk eden Ali Ertekin tarafýndan öldürüldü. Mezarýnýn nerede olduðu ise bilinmemektedir.