Zahid u abid hacerdendir meðer Bu sebebden olmaz ol mihman-i aþk
Ayn u sin u kaf-ý hakk vechindedir Hüsnünü gören olur kurban-i aþk
Küntü kenzin hanesinden geldi us Zahir oldu aleme sultan-i aþk
Zülf ü kaþ u kirpiðinden dembedem Görünür aþýklara ihsan-ý aþk
Suret-i sabin katat fazl-i Ýlah Dünyevi ukbada ol canan-ý aþk
Padiþah-ý dehr olursa nagehan Bende eyler özüne rahman-ý aþk
Ey Yemini aþýk-ý vech ol bugün Geldi çün aþýklara devran-ý aþk
…………………. Yemini …………………………….. 1495-1565. Balkanlarda doðdu. Asýl adýnýn Ali ya da Mehmet olduðu verileri bulunmaktadýr. Ancak doðum ve ölüm tarihleri, nerede doðduðu, gerçek adýnýn ne olduðuna iliþkin verilerin tümü belli varsayýmlardan öte gitmemektedir. En genel boyutuyla Tuna boylarýnda yaþadýðý, 1400’lü yýllarýn sonunda doðduðu, 1500’lü yýllarýn 2. yarýsýnda ölmüþ olabileceði varsayýlmaktadýr.
Akyazýlý Ýbrahim Dede zaviyesinde hizmet ettiði Yemini mahlasýný burada kullanmaya baþladýðý bilinmektedir. Demir Baba Velayetnamesinde ise adý Hafýz Kelam Yemini olarak aktarýlmaktadýr. Buna göre Kuraný ezberlediði anlaþýlmaktadýr.
Yazdýklarýndan, iþlediði konulardan hareketle Yemini’nin iyi bir eðitim aldýðý belli olmaktadýr. Þiirlerinde genellikle divan aðýrlýklý yöntemleri kullandý. Ali ve ehlibeyt sevgisinin yoðunluðundan dolayý Alevi-Bektaþi düþüncesinde önemli bir yeri olan Yemini’nin, Ali’nin mitolojik yaþamýný iþleyen »Faziletname« adlý, 7300 beyitten oluþan bir kitabý bulunmaktadýr.
Þiirlerinde iþlediði konular itibariyle Fazlullah Hurufi’nin düþüncelerinden esinlendiði ve bu felsefeyi de iþlediði kabul edilmektedir.
Yemini, Alevi-Bektaþi inancýnda 7 ulu ozandan biri olarak kabul edilir. ………………………………………………………………………………….. )(-)(-)(-BUÐULU CAMLARA YAZDIM ADINI-)(((-210-)(-)(-)(
Aþk denen bu illet oh derman-ý aþk Gönlün geçilmezi þah ferman-ý aþk