Bir adamda olsa aþkýn dikeni Sancýlýp sineye bata göresiz Damlasa damaða bir katre nemi Coþkun dalgalara kata göresiz
Vasfetsem tükenmez dilimde haller Bazý kara giydim bazý da allar Canan bahçesinde çifte bülbüller Ah u figan ede öte göresiz
Deli gönül düþüp nara uðrasa Hançer alýp sinesini doðrasa Erenler katýnda bade ýðrasa Düþüp o gaflete yata göresiz
Ben bilirim hakka niyaz edeni Mahir birdir bilmelisin hüdaný Bir adamda olsa aþkýn madeni Dilde gevherini sata göresiz ……………………………… Aþýk Mahiri …………………………………………………………….. 1850-1914.Artvin’in, Yusufeli ilçesi’nin Ýphan (þimdiki adý Ýnanlý) köyün de doðdu. Asýl adý Osman’dýr. 16 yaþýna dek medrese eðitimi gördü.Birçok aþýðýn tersine çocukluk yýllarýnda þiir ve türküye oldukça yabancý biriydi. Özellikle bir eðlence sýrasýnda hiçbir türkü söyleyemediðinden dolayý iki kez arkadaþlarýna ziyafet vermek zorunda kaldýðý anlatýlarý bulunmaktadýr.
Sözkonusu böylesi bir olaydan sonra üzüntüyle köyodasýnda uyuyakaldý. Ertesi gün bir türlü uyanmayan Mahiri’nin öldüðüne karar verildi ve kefen bezi almak için komþu köy olan Erkinis’e (þimdiki adý Demirkent) biri yollandý. Burada Aþýk Muhibbi’yle karþýlaþan iþi, olayý ve isteðini anlattý. Bunun üzerine Muhibbi, Ýphan’a gelerek Mahiri’nin baþucunda bir deyiþ söyledi. Bu deyiþten sonra uyanan Mahiri ise buna karþýlýk olarak ve rüyasýnda gördüðü Þirvanlý Mirza Hanýn kýzý Mahitaban’dan sözetti.
Daha sonra yaklaþýk 2 yýl Muhibbi’ye çýraklýk yapan Mahiri, daha sonra Ýran’a giderek sevdiðini aramaya koyuldu. Bu süre içinde Erzurum’da Erbabi, Kars’ta Kemali, Tebriz’de Filvari gibi dönemin birçok ünlü aþýðýyla karþýlaþtý.6 yýl süren bu arayýþ sonunda sevdiðini bulan ve onunla geri dönen Mahiri ve Mahitaban’ý yolda yakalayan Mirza Hanýn askerleri, Mahitaban’ý alarak geri götürdüler. Dönüþte Oltu’nun Othak (þimdiki adý Cevizli) köyünde sevgilisine benzettiði Münevver adlý kýzla evlendi.