Kiþiyi denemek istersen eðer Ýçki aleminde elini gözet Ýçinde ne varsa meydana döker Bellidir sözünden dilini gözet
Kapýlýp aldanma sakýn sözüne Pek uygun deðildir sözü özüne Herkesi dost bilip bakma yüzüne Eloðlu yamandýr halini gözet
Sersem arlayýcý dünyada çoktur Eðrilir aç kalýr doðrulur toktur Kimseden kimseye faide yoktur Hakký üç buçuðun yolunu gözet …………………………………………… YORGANSIZ HAKKI-3- ………………………………………….. 1895 - 17 Þubat 1964. Kastamonu’da doðdu. Asýl adý Hakký Halil Bayraktar’dýr. Hakký Çavuþ ya da Yorgansýz Hakký Çavuþ olarak da bilinir. Anne tarafýndan þair bir aileden gelmektedir.
Eðitimine Ýstanbul’da baþladý. Bir süre sonra da Kastamonu’da sürdürdü. 1. Dünya Savaþý (1914-18) sýrasýnda askere alýndýðý için eðitimi yarýda býrakmak zorunda kaldý. 8 yýl sonra, 1923’te yeniden Kastamonu’ya döndü.
Bir süre memurluk yaptýktan sonra görevinden ayrýlarak baðlama elinde dolaþmaya baþladý. Çankýrý’nýn Ilgaz ilçesinde 8 yýl boyunca, Aþýk Dertli’nin ve Geredeli Figani’nin yetiþtirmiþ olduðu Aþýk Naili’ye çýraklýk yaptý.
Bugüne dek yöresinin birçok türküsünün arþivlere aktarýlmasýna kaynak olan Yorgansýz Hakký’nýn yaklaþýk 130 þiiri bulunmaktadýr.
Þiirin deðiþik biçimlerinde örnekler veren Yorgansýz Hakký, aþýklýk geleneðinin Kastamonu’daki önemli temsilcilerinden sayýlmaktadýr.