……………………………………………………………………………………………………………………………………… Fayda Ne
Maþrýktan doðunce ol þems-i enver Vilayet maðripte ele fayda ne Bülbülki kafeste feryat eylese Bað içinde gonca güle fayda ne
Hakký talep kýlan bulur hidayet Ona burhan olur gonca-ý hikmet Açýlýr haznesi ilm-i hakikat Yoldan taþra kalan kula fayda ne
Kelamým söylerim ehl-i irfana Sýðýnmýþým her dem gani süphana Firaki gark olup dalsa ummana Dalgasý olmayan göle fayda ne ……………………………. AÞIK FÝRAKÝ ……………………………… 1854-1939. Þavþat’ýn Karavat (þimdiki adý Saylýca) köyünde doðdu. Asýl adý Abdullah’týr. Ahaldaba’da (þimdiki adý Tepeköy) medrese eðitimi gördü.
Ýlk gençliðinde Didar adlý bir çayýrda uyurken gördüðü rüyadan sonra þiir yazmaya baþladý. Didar çayýrýndan dolayý da Didari mahlasýný kullandý. Yörede Cennetoðlu Abdi ya da Abdullah Hoca olarak da bilinir.
Artvinli halk þairlerine iliþkin yapýlan araþtýrmalarda doðum yeri (yerleri) ve tarihleri hakkýnda farklý veriler aktarýlmaktadýr. Ancak bugüne dek yapýlan araþtýrmalarýn bir toparlamasý ve en ayrýntýlýsý olan Seyfettin Ermiþoðlu’nun bu konudaki çalýþmasý daha somut bilgiler sunmaktadýr. Buna göre, þimdiye kadarki araþtýrmalarýn tümünde Þavþatlý 2 ayrý aþýk olarak aktarýlan Didari ve Firaki, aslýnda bu mahlaslarý kullanmýþ ayný kiþidir. Bunlardan Firaki olarak aktarýlan aþýðýn yaþamýna iliþkin bilgiler gerçeðe daha yakýn görünmektedir.
Firaki, 1. Dünya Savaþý (1914-1918) sýrasýnda Alaca’nýn Beþiktepe köyüne göçtü. Uzun yýllar orada yaþadýktan sonra 1927 yýlýnda ziyaret için Þavþat’a gitti. Aralarýnda Sümmani (1860-1915), Þenlik (1850-1913) gibi dönemin bilinen aþýklarý da olmak üzere birçok aþýkla deyiþmelerde bulundu.