Allah adýn zikretmeyen Kullar da azapta gerek Adýn dilden terk etmeyen Gönül de azapta gerek
Hazreti Muhammet eminim Yoluna veren yeminim Ana kul olan mümin Yüzü de mihrapta gerek
Gelmez geri kalýr göçen Ecel þerbetini içen Hak yolunda sefer açan Yiðitler de anda gerek
Baþta teberler yelense Beden nar ile belense Gönül vuslat ile yansa Lebleri de abda gerek
Derviþ Cemal der varýnda Kül olam hakkýn darýnda Yunus Engürü kýrýnda Cemal de Hozat’ta gerek ________________________________________ ……………………………… Derviþ Cemal ……………………………………………………………. 1250-1350.yýllarý arasýnda yaþadýðý tahmin edilen Derviþ Cemal’in hayatý ile ilgili ayrýntýlý bilgi bulunmamaktadýr.Eserlerine bakýldýðýn Yunus’un tesiri görüldüðünden Yunus Emre’nin yetiþtirdiði müritlerden olduðu varsayýlmaktadýr. Bazý araþtýrmacýlara göre ise Hacý Bektaþ Dergahýnda hizmet görmüþ bir tekke derviþidir.
Tunceli’nin Hozat Ýlçesine baðlý Seyit Cemaller (ya da Derviþ Cemal) adlý köyü kurduðu ve düþüncelerini buradan yaydýðý kabul edilmektedir. Ayný köyde kendine adýna bir ocak bulunmaktadýr. Derviþ Cemal adýna yörede birçok efsane anlatýlmaktadýr.
Bugüne ulaþan deyiþlerinin bazýlarý Yunus Emre dönemine iliþkin çaðrýþýmlarý yapmasýna karþýn bazý deyiþleri daha sonradan onun adýna yakýþtýrýlmýþ izlenim vermektedir.Bilindiði kadarý ile onunla ilgili yazýlý kaynak ve kapsamlý bir araþtýrma yoktur. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….