Baþ ve caný terk edip canan yoluna, Konup can bülbülü, irfan gölüne, Mutluluðun sýrrý ile birlik iline Sýk sýk uçmayan âþýk deðildir.
Gönül kitabýný aþk ile okuyup, Görülen dünya hesabýný unutup, Cemal-i Bari’den, bereket örtüsünü Sýk sýk açmayan âþýk deðildir.
Gece gündüz feryat edip sýzlayan Gönülden kaldýrýp sabrý ve kararý Elinden aldýrýp bütün varýný Sýk sýk saçmayan âþýk daðîlidir.
Bu yolda sað mýdýr, yoksa hasta mýdýr? Alan veren bu mu, yoksa baþkasý mýdýr? Hak ile Gaybi bir mi, yoksa ayrý mýdýr? Sýk sýk bunu seçmeyen, âþýk deðildir. ……………………….. Gaybi Sunullah …………………….. SUNULLAH GAYBÝ (1615-1663) Þâir. Kütahya’da doðdu. Þeyh Ahmed EfendÝ’nýn oðludur, babasýndan Ýslâm ilimleri ve tasavvuf dersi aldý. Sunullah Gaybi, Ýstanbul’a gelip Aksaray’da Oðlanlar Þeyhi Ýbrahim Efendi’ye baðlandi. 1655′te þeyhi ölünce Kütahya’ya döndü. Burada bir zavi ye yaparak halka nasihatler verdi. Kütahya’da öldü.Divaný hariakadýr.98 ile 125.nci sahifeler arasýndaki 27 sayfalýk bölümde Arapça her harf için kaleme aldýðý bölümler ayrý bir güzelliktedir. Kafiyet-ül-Ayn
Kulûb-ý evliyadýr bil metali Me’ârifle hakâyýkdýr tavâli
Melâmî tarikatýna baðlýdýr. Hece ve aruz veznýyle, sâde Türkçe ile tasavvufî þiirler yazmýþtýr. Eserleri: 1. Dîvan [Elyazmasý halindedir. Yeni yazý ile de neþredildi (1963).], 2. Sohbet-nâme, 3. Bîat-nâme [Son iki eser þeyhinin sohbetlerinin yazýlmasý ile meydana gelmiþ tir.] 4 Tarîku’l-Hakk fi’t-teveccühi’l-mutlak 5. Ruhu’lhakîka [Son iki eserde tarikat âdabý, tasavvufun özellikleri, tasav¬vufta mestebeler anlatýlmýþtýr.]