MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

KIRMIZI OLMASIN - bayram kutlaması
uzungemici

KIRMIZI OLMASIN - bayram kutlaması


Japon balina avcýlarýnýn, Japon denizini balina kaný rengine dönüþtürmesine, biz dahil bütün dünya isyan ediyor. Ama onlar buna aldýrmadan, takvimlerinin bu vahþete ayarlanmýþ saati çalmaya baþlayýnca kendi dillerinde “vira bismillah” çekerek açýlýyorlar denize.

Kanadalý fok avcýlarýnýn bembeyaz buzullar üstüne, kafalarýna vura-vura öldürdükleri dünya sevimlisi fok kanlarýndan örtü sermesini de ayný isyan çýðlýklarý ve bildiðimiz küfürleri sýralayarak izliyoruz. Ama sadece izliyoruz. Kanadalý avcýlarýn da kendilerine göre ayarlý vahþet saatinin sesi, bu isyan seslerini duymalarýna engel oluyor.

Ýspanyol ya da Latin arenalarýnda boðalara yapýlan vahþet, onlarýn sýrtlarýna saplanan matador mýzraðýnýn fýþkýrttýðý canhýraþ kan, ayný gözler ve ayný tepkilerle izleniyor ama ayný umursamazlýkla da sözde güreþ adýyla yüzyýllardýr vahþet ayarý hiç deðiþmeden devam ediyor.

Bütün bu görüntüler, TV ekranlarýnda ýsrarla “haber” baþlýðý altýnda gösterilirken, yaný baþýmýzda oturan ve çekirdek çitleyerek ekrana bakmakta olan çocuklarýmýzýn meraklý bakýþlarýný “aman bu kan-revan sahneleri görüp etkilenmesinler” diyerek ellerimizle kapatýyoruz.

Ve yarýnlar oluyor.
Kurban bayramýnýn ilk günü ile beraber Ýstanbul’un havadan çekilen görüntüleri, dere aðýzlarýndan baþlayarak Boðaziçi renginin, Japon denizinden, Kanada buzullarýndan ve Latin arenalarýndan pek farklý olmadýðýný gözler önüne seriveriyor. Hem de ellerindeki plastik leðenlerle, bacaðýndan aðaca baðlanmýþ “kurbanlýk” sakatatlarýný taþýyan çocuklarýmýzýn canlý tanýklýklarýnýn eþliðinde. Diðerleri gibi yýllardýr yapýlan tüm uyarýlara hiç aldýrmadan.

Ne diyebiliriz. Hiç öyle olduðunu sanmamakla birlikte kutsal kitap “eðer” ortalýðý böylesi kan gölüne çevirmekte bir sakýnca yok, aynen devam edin diye buyurmuþsa, “emir-demiri keser” diyerek izlemeye devam edeceðiz. Günün birinde kurban bayramýnýn anlamýna ve amacýna uygun daha sevimli bir yöntem bulununcaya kadar, hiçbir uyarýya aldýrmadan.

Ama, eðer çocuklarýmýzý ellerinde plastik leðenlerle sakatat ya da parçalar ayrýlmýþ, dumaný tüten sýcak et taþýmalarý için kesilen kurbanýn baþýnda nakliye filosu gibi sýraya sokacaksak, TV deki diðer haberleri izlemesinler diye onlarýn gözlerini kapatmaya hiç gerek yok. Boþuna zahmet etmeyelim, onlarda izlesinler Japonlarý, Kanadalýlarý, Latinleri ve diðer iç haber detaylarýný ve diðerlerini… Antrenman olur. Dizilerde öpüþme sahnelerini izleyen çocuklar çok-çok öpüþmeyi öðrenirler.. Ya bir hayvanýn canlý-canlý boðazlanmasýný, parçalara ayrýlmasýný izleyenler… Onlarýn da neleri öðrendikleri çöp konteynýrlarýnda bulunan bir çift kesik bacak ya da kolla çýkýyor ortaya.

Bayramýnýzýn rengi pembe-mavi-yeþil olsun ama kýrmýzý olmasýn…

Daha nicelerine, tüm sevdiklerinizle, gülümseyerek ve saðlýkla eriþmeniz dileði ile….

Yarýnlarýnýz aydýnlýk, yolunuz açýk denizlere doðru olsun…



Cevat Çeþtepe

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.