HEMZEMİN GEÇİTLERDE DONAR UMUTLAR
Hayatýn ulanmayan yanýdýr tren vagonlarý
Birlikte yol alsalar da ayný hat boyunca
Birer adadýr her biri kendi çapýnda
Yüzerler raylarda yalnýzlýklarý kovalarcasýna.
Hemzemin geçit giyotin halidir trenin
Nedense durur araba geçitte
Makinistin bilindik çaresizliði sarar vagonlarý
Ölümün kader haline bürünme çabasý çýnlar havada.
Rutin olarak yer alýr haber bültenlerinde
Soyadlarýnýn çoðu aynýdýr daðlar yürekleri
Arabalarýn tabuta dönüþtüðü umut aralýðýnda
Çalýþtý çalýþacak ikilemi umudun ölüm halidir.
Tünel nasýl yalnýzlýk geçidiyse trenin
Ölümün mahþer provasýdýr hemzemin.
Þiirden baðýmsýz önemli not:
Zaman zaman medyada izleriz veya tanýk oluruz,filan ilde hemzemin geçitte tren arabaya çarptý,þu kadar ölü,þu kadar yaralý,maddi hasar da cabasý.Bu tür haberleri izleyenler,araba sürücüsünün aptallýðýna þaþýrýrlar,’koca treni görmedi mi?’ þeklinde de soru sorarlar ölü ve yaralýlar için üzülürken.Ve nedense hiçbir yetkili de çýkýp,bilimsel açýklama yapmaz nedense.Veya yapýlan açýklamalar çok basittir.25 Nisan 2006 Radikal Gazetesinin haberini örnek olarak veriyorum burada:
Hemzemin geçit faciasý: Beþ ölü
Tarlada çalýþan kadýn iþçileri taþýyan kamyonetin sürücüsü, hemzemin geçitte beklemeyip trenden önce geçmeye çalýþýnca faciaya neden oldu. Beþ kadýn öldü, 11 kiþi aðýr yaralý
ÝZMÝR/ANKARA - Kasasýnda kadýn iþçileri taþýyan kamyonetin sürücüsü demiryolunu hemzemin geçitte karþýlaþtýðý banliyö treninden önce geçebileceðini sanýnca facia yaþandý. Trenin çarptýðý kamyonetteki kadýnlardan beþi yaþamýný yitirdi, 11’i aðýr yaralandý. TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriþ, "Sürücüler, trenlerin durma hýzýný ayarlayamýyor" derken, Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým ise "Bu tip kazalar vatandaþlarýn sabýrsýzlýk gösterip, yola dalmasý sonucu gerçekleþiyor" diye konuþtu.
Ýzmir’de Menemen Ovasý’na gidecek kadýn tarým iþçilerini kamyonetinin kasasýnda taþýyan 50 yaþýndaki Salih Tozduman, saat 07.40 sýralarýnda Koyuldere beldesindeki hemzemin geçide geldi. Aliaða-Çiðli seferini yapan banliyö treni de bu sýrada geçide yaklaþtý. Trenden önce geçeceðini düþünen Tozduman gaza bastý. Ancak tren kamyonetin kasasýnýn sað arka bölümüne çarptý. Kamyonet olduðu yerde dönerken, kasadaki iþçiler çevreye savruldu. Baþ makinist Ýbrahim Karaer ve yardýmcýsý Mevlüt Ekþi, treni kaza yerine 100 metre uzaklýkta durdurabildi. Ýþçilerden 25 yaþýndaki Farika Karakaya, 45 yaþýndaki Melike Kubay, 18 yaþýndaki Güler Etik, 22 yaþýndaki Funda Urcu, 42 yaþýndaki Firdevs Yýldýz olay yerinde hayatýný kaybetti. Yaralanan 11 iþçi ise Menemen ve Ýzmir’deki hastanelerde tedavi altýna alýndý. Kazadan yara almadan kurtulan kamyonetin sürücüsü Salih Tozduman gözaltýna alýndý.
TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriþ, bölgede 2005 yýlýnda 250 hemzemin geçidi kapattýklarýný belirterek, "400 metrede bir geçit var. Yaptýðýmýz çalýþmalarla otomatik bariyer yerleþtiriyoruz. Bugüne kadar 60 geçitte bu çalýþmayý tamamladýk. Demiryollarýndaki durma mesafesi karayollarýndakinden dört-beþ kat fazla. Sürücüler, trenlerin durma hýzýný ayarlayamýyor. Bir de geçit üzerinde heyecandan aracý stop ettirenler oluyor" dedi.
Yýldýrým: Öncelik trenin
Ulaþtýrma Bakaný Binali Yýldýrým ise kazayý deðerlendirirken þöyle konuþtu: "Bu tip kazalar, kontrolsüz geçiþlerin usulsüz, habersiz açýlmasý ya da kontrollü geçiþ dahi olsa, vatandaþlarýn sabýrsýzlýk gösterip yola dalmasýyla oluyor. ’Tren, kamyona çarptý’ deniliyor. Halbuki, hemzemin geçitlerde ister kontrollü, ister kontrolsüz olsun öncelik trenindir. Vatandaþlar demiryollarýndaki uygun geçide gitmek yerine, kendilerine yakýn yerlerden geçmeye çalýþýyor. Tekeri takýlýyor, arabasý stop ediyor." (Radikal, dha)
Yapýlan açýklamalar görüldüðü gibi çok basit.Burada þunun altýný önemle çizmek istiyorum.Bu açýklamalarý sadece bu dönemdeki yetkililer deðil,neredeyse tren ve tren yolu tarihindeki tüm yetkililer yapmýþtýr. Oysa durum çok farklýdýr.Þöyle ki,trenler sonuçta demir ve çelik karýþýmýndan imal edildiklerinden,tekerleklerinin yine demir raylara sürtünmesinden dolayý yüksek dozda mýknatýslanma alaný oluþur. Bu magnetik alanýn etkisi yaklaþýk 2 km dir.Trenlerin kontrolsüz hemzemin geçitlere yaklaþýrken düdük çalmalarý boþa deðildir o yüzden.Treni çok uzakta gören veya duyan motorlu taþýt sürücüleri,tren gelinceye kadar çoktan geçeceðini sanarak kontrolsüz hemzemin geçitten geçmeye çalýþýr.Ancak oluþan magnetik alan, taþýtlarýn motorlarýný durdurur.Motorlu taþýt sürücüsü, ha çalýþtý,çalýþacak derken motorun asla çalýþamayacaðýný düþünemez,her seferinde umutla çevirir arabanýn kontaðýný.. Yani, motorlu taþýtýn motorunun stop etmesi heyecandan deðil,oluþan çok kuvvetli magnetik alandan kaynaklanmaktadýr . Aslýnda bu durumda uygulanacak yöntem çok kolaydýr: Hemzemin geçide girmeden önce durup,trenin gelip gelmediðinden iyice emin olmak ve ondan sonra geçmek. Diyelim ki hemzemin geçitte araç durdu.Burada da yapýlacak iki þey var:1)Araçta yeterli sayýda ve kuvvette insan varsa araçtan inip, aracý iterek geçitten uzaklaþtýrmak. 2) Az sayýda insan varsa araçtan hýzlýca inip, tren yolundan ayrýlýp,trenin araca nasýl çarptýðýný izlemek! Ancak bu felaket tamamen karayolu aracýnýn sürücüsünün suçudur,bunun için TCDD’yi suçlamak insafsýzlýktýr. Sonuçta meydana gelen kaza tren kazasý olmayýp,aslýnda trafik kazasýdýr. Asýl ölüm ve yaralanma olayý karayolu aracýnda olmasýna raðmen,ne hikmetse tren kazasý olarak görülür ve, meydana gelen ölüm ve yaralanmalar istatistiklerde demiryollarýna mal edilir. Medyada bu tarz kazalar, tren kazasý olarak verildiðinden,insanlarýn trenden soðutulmasý saðlanmaktadýr.Oysa trenle yolculuk yapmak,kara taþýtlarýyla yolculuk yapmaktan daha güvenlidir. Dahasý,trende yolculuk yapan insan her anlamda özgürdür,kara taþýtýyla yolculuk yapan insana göre.
Baþka bir gazete haberi de þöyle:
Türkiye’de birbiri ardýna yaþanan hemzemin geçit kazalarý yüzlerce can aldý.
Devlet Demiryollarý verilerine göre son on yýlda 300 kiþi hemzemin geçitlerde hayatýný kaybetti.
Yetkililere göre hemzemin geçitlerdeki kazalarýn sebebi sürücülerin dikkatsiz ve sabýrsýz davranmalarý. Çünkü sürücüler çoðu zaman yaklaþan treni görmelerine raðmen geçebileceklerini düþünerek hareket ediyor ve sonucunda maddi hasarlý kazalarýn yaný sýra ölümlü kazalar da meydana gelebiliyor.
Tren kazalarýnda her yýl onlarca kiþi ölüyor
5 Mayýs 2004’te Balýkesir’den Ýzmir yönüne giden Mavi Tren, Manisa’nýn Akhisar ilçesinde hemzemin geçitte servis aracýna çarptý; kazada 5 kiþi hayatýný kaybetti, 2 kiþi yaralandý.
25 Temmuz 2004’te Aydýn’da, Ýzmir-Denizli seferini yapan yolcu treninin hemzemin geçitte bir minibüse çarpmasý sonucu beþi çocuk 15 kiþi öldü, dört kiþi yaralandý.
15 Þubat 2006’da Karabük-Çankýrý seferi yapan 23857 sefer sayýlý yük treni, Çankýrý’nýn Kurþunlu ilçesi Çavundur beldesi hemzemin geçidinde otomobile çarptý; kazada 3 kiþi hayatýný kaybetti.
23 Kasým 2005’te Mersin’in Tarsus ilçesinde, yolcu treninin hemzemin geçitte, narenciye hasadý yapmak için bahçeye götürülen tarým iþçilerinin bulunduðu kamyonete çarpmasý sonucu 10 kiþi öldü, 17 kiþi yaralandý.
16 Nisan 2004’te Ankara’nýn Polatlý ilçesine baðlý Temelli beldesinde trenin hemzemin geçitte öðrenci servisine çarpmasý sonucu meydana gelen kazada 7 kiþi öldü, 8 kiþi yaralandý. (Zaman/25.04.2006)
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.