Önce gözlerinle baþladý sürgünüm ýrmaðýn öte tarafýna Avar Nahara... kavmim kadar kadim ve yalnýz gözlerin kadar ürkektim bu yolculukta ordularým daðýlmýþ erkeklerim esir kadýnlarým pazarda çocuklarým lanetlenmiþti... sonra gözlerinde bitti sürgünüm esmer bir günün sabahý suyun öte tarafýnda mayasýz ekmeklerimizi yeyip adaklarýmýzý adadýk tapýnaklara þimdi erkeklerim özgür kadýnlarým hasatta çocuklarým umutlu... her þey orada baþladý ýrmaðýn öte tarafýnda Avar Nahara...
Özgür Kapcý
.................................................................... Bu þiirin hikayesi:
Üzeyir (Ýbranice: ע ֶ ז ְ ר ָ א , Ezra) , M.Ö. 4 - 5. yüzyýllarda yaþamýþ Yahudi din adamý. Ýslami kaynaklarda ismi Üzeyir (Arapça: ع ز ي ر ;) olarak geçer. Üzeyir ile Ezra’nýn ayný kiþi olduðu tartýþmalýdýr. Temple Üniversitesi hocalarýndan ve Encyclopaedia of the Qurʾ ā n yazarý Ýbrahim M. Ebu Rabi, Üzeyir ile Ezra’nýn ayný kiþi olduðu kanýsýný sorgulayan din profesörlerindendir.
Musevi ve Hristiyan kaynaklarýna göre Ezra, Ýsrailoðullarý’ndan 5,000 kiþiyi Babil’deki esaretten kurtarýp Kudüs’e getirmiþtir (M.Ö. 459) .
Tanah’ta kendi ismiyle anýlan bölümün yazarý olan Ezra din adamlýlýðýnýn yaný sýra dini belgeleri kopyalamak ve kayýtlarýný tutmakla da meþgul olmuþtur. M.Ö. 4. veya 5. yüzyýlda Museviliðin geçirdiði reform sürecinde çok önemli bir yere sahiptir.
Nehemya’nýn gözetiminde yeniden inþa edilen Kudüs’ün surlarýný tamamlatmýþ, Nehemya’nýn baþlattýðý reformlara devam etmiþtir. Yahudi toplumunun diðer ýrklarla evlenmesini yasaklamýþtýr
Sosyal Medyada Paylaşın:
ulyyses Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.