MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

NEDEN ÖNEMLİDİR HELALLEŞMEK?
Necati Daştan

NEDEN ÖNEMLİDİR HELALLEŞMEK?


HELALLEÞMEK
NEDEN ÖNEMLÝDÝR?

Helal ve harama dair düþünceleriyle beynimizin pasýný silen Alev Alatlý’yý dün kaybettik.(Allah rahmet eylesin)

Peki helalleþmek neden bu kadar önemlidir.?

25 yýllýk hakimlik yaptým. Bunun en az 20 yýlý ceza hakimliði olarak geçti. Bu süre içerisinde gördüðüm husus þudur:

Eðer helalleþme olmazsa mutlaka davadan bir tarafýn boynu bükük olarak ayrýldýðýný gördüm zira Türk hukuk sistemi dengeli Bir zemin üzerine oturtulmamýþtýr.

Ceza kanunlarýmýz aðýrlýklý olarak sanýktan yanadýr maðdur daima ikinci plana atýlmaktadýr.

Bir örnek vereyim:

Alt sýnýrý 5 yýldan fazla olan suçlarda sanýða devlet tarafýndan resen Avukat atanmaktadýr. Örneðin geceleyin birinin evinden hýrsýzlýk yapan saniga istemese bile devlet Avukat atamaktadýr ancak gece evine girip evi soyulan maðdura devlet resen avukat atamamaktadýr. Bunu aklýnýz ve vicdanýnýz kabul ediyor mu?

Buradan dengesizliði net olarak anlayabiliyorsunuz Oysa ki magdura Avukat atamak daha adil ve daha doðal bir hak olsa gerek.

Bütün haklar bütün fýrsatlar bütün imkanlar bütün hafifletmeler sanýktan yanadýr adeta sanýk iþlemiþ olduðu suçtan dolayý ödüllendirilmekte maðdur mahkemede ikinci kez maðdur edilmektedir.

Oysa ki sulh ihtimali helalleþme ihtimali olduðunda maðdurun yýkýlan hasar gören kalbi tamir edilmekte ve maðdur adaletin önünde incinmiþ gururu onarýlarak evine gönderilmektedir. Maðdur bu nedenle mahkemeye gelir. Sebebi budur yýkýlmýþ tarumar edilmiþ kalbinin onarýlmasýdýr. Bu bu nedenledir ki pek çok insan kendine karþý iþlenen pek çok suçu adalete taþýmamaktadýr Çünkü adalete güvenmemektedir..

Toplumdaki huzursuzluðun temel kaynaðýnýn bu olduðunu düþünüyorum. helalleþememek ve mahkemelerin helalleþme fýrsatýný saðlayamamýþ olmasýdýr.
Düþünün sokak ortasýnda bir býçak darbesi yiyorsunuz verilen para cezasý devletin kesesine gidiyor Oysa ki hasar gören sizsiniz zarar gören sizsiniz ve sizin iradenizi kanun önemsemiyor Oysa ki aslolan olan maðdurun iradesi maðdurun düþüncesidir.

Maðdur sanýðý affetmediði sürece en aðýr ceza ile cezalandýrýlmalýdýr devletin maðdura yönelmiþ bir suçu affetmek gibi bir Hakký olmamalýdýr devlet sadece kendine yönelik suçlarý affedebilir.

Affetmenin ve helalleþmenin ben pozitif bir enerji yaydýðýný ve insanlarý mutlu ve huzurlu yaptýðýna inanýyorum Bu görünmez bir etkidir.

Size yanlýþ yapan biri özür dilediðinde huzur bulmuyor musunuz kalbiniz rahatlamýyor mu anlaþýldýðýnýzý düþünmüyor musunuz ve hasar göre kalbiniz tamir edilmiyor mu?

Belki o insana karþý sempati bile duymaya baþlýyorsunuz aslýnda helalleþmeye gelen kendi affýný isteyen suçlu da huzur buluyor yaptýðýndan dolayý piþmanlýk duyuyor ve hatasýný affettirerek karþý tarafýn kalbini alarak pozitif bir enerjiyle karþý karþýya kalýyor.

Son günlerde sokakta yürüyorum yüzü gülen insana çok az rastlýyorum Bu çok üzücü bir tablo.

Toplum huzursuzluða doðru gidiyor depresyon sayýsý inanýlmaz derecede artmýþ hastaneler habire antidepresan ilaçlarý yazýyorlar bu korkunç bir tablo.

Acilen millet olarak devlet olarak bu duruma el koymalýyýz toplumu birbiriyle helalleþme ortamýna götürecek argümanlar geliþtirmeliyiz.

Þimdi size mahkemede yaþadýðým ve taraflarý barýþtýrdýðým bir olaydan bahsedeceðim.

MAHKEMEM DE YAÞADIÐIM BÝR OLAY

Kayseri’de bir markette alýþveriþ yapýlýrken kasiyer altýlý gazozun etiketini okutmak için kaldýrýyor içinden bir þiþe yere düþüyor kýrýlan cam parçalarýndan biri arkadaki kadýnýn gözünü kör ediyor.

Bilirkiþi raporu gazoz fabrikasý sahibinin kusurlu olduðu þeklinde rapor verdi.

Yargýlamaya bu þekilde yani kanunun tavsiye ettiði þekilde devam etmemiz halinde asla maðdurun zarari giderilmeyecek ve maðdurun hasar gören kalbi tamir edilmeyecekti.

Mevcut kanunlara göre saniða ne kadar ceza verirsek verelim asla maðdur tatmin olmayacaktý.

Zira denge bir taraf aleyhine olacaktý aklýma bir fikir geldi ve gazoz fabrikasýnýn sahibini çaðýrdým durumu anlattým. Hiç unutmuyorum fabrika sahibinin ismi Selçuktu.

Selçuk bey bilirkiþi sizi kusurlu göstermiþ.
Belki kusurunuz hiç olmayabilir Ancak ortada bir sýkýntý var bu kadýn gözünü kaybetmiþ sizden ricam bu kadýn varlýklý olmayan yoksul bir kadýn. Kadýnýn evi yok.

Buna bir daire hediye edin En azýndan týp geliþtiðinde Belki bu gözünü tedavi ettirebilir En azýndan kadýnýn uðramýþ olduðu bu hasarý nispeten gidermiþ olalým. Yoksa giden bir göz için 100 tane daire versek o kadýnýn zararýný gideremeyiz.

Sað olsun fabrika sahibi hay hay dedi kadýna bir daire aldýlar ve kadýn þikayetten vazgeçti davayý sulh ile bitirdik.

Her iki tarafda huzurla mahkemeden ayrýldý. O günlerde inanýlmaz bir huzur kaplamýþtý içimi yani sadece taraflarý deðil taraflarý sulh edenin de huzur bulduðu bir ortamdýr helalleþmek
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.