MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

GENÇ HAKİM SAVCILARA ALTIN TAVSİYELER
Necati Daştan

GENÇ HAKİM SAVCILARA ALTIN TAVSİYELER


GENÇ HAKÝM SAVCILARA ALTIN TAVSÝYELER:

1- Asla adliye içerisinde kin ve husumete fýrsat vermeyin. Bir taraf, husumete yol açýyorsa diðer meslektaþlarýn birlik halinde buna engel olmasýný talep edin veya büyüklerden yardým alýn. Çünkü adliye içinde bölünme varsa tüm kurumlar o çatlaktan içeri sýzmaya çalýþýr ve sizi kullanmak isterler.

2- Hakimlik ve savcýlýðý birbirine rakip iki boksör gibi görmeyin. Ýki mesleði bir insanýn beyni ve kalbi gibi görün. Ýkisinden biri olmazsa o insanýn yaþayamayacaðýný düþünün.

Mesleki heyecanlarýnýza dostluk ve kardeþliði kurban etmeyin. Unutmayýn ki bir müddet sonra o adliyede sizden hiç kimse olmayacak ve ilerde yine bir baþka adliyede çalýþma fýrsatý bulacaksýnýz. Bu nedenle birbirinizin yüzüne bakma imkaný vererek ayrýlýn.

3- Ne iddianamenin iadesinden rahatsýz olun, ne temyiz edilen kararlardan. Herkesin bir hukuki görüþe sahip olduðunu bilin ve kimseyi iknadan öteye gitmeye çalýþmayýn. Farklýlýðýnýzý bir zenginlik olarak görün, bunun bir kazaným olduðunu bilin. Hukuk, yaþayan bir sistemdir. Þayet herkes ayný düþüncede olsaydý hukuk bir mevta olurdu.

4- Kendinize bu meslekte üç vazife edinin. Bir, kendi dosyalarýnýzý adalet ve hakkaniyete en uygun ve en mükemmel þekilde sonuçlandýrmak. Ýkincisi, yargýnýn bir sistem olarak arýza ve eksikliklerinin giderilmesi için kafa yorup çaba sarf etmek. Son olarak vaktiniz varsa diðer meslektaþlara bilgi ve tecrübelerinizle yardýmcý olmak.

Bence hakim savcý için bunlar bir lüks deðil bir zaruret olarak görülmelidir. Unutmayýn ki adalet her yerde lazýmdýr. Unutmayýn ,Sizin yardýmcý olmadýðýnýz bir meslektaþýnýzýn hatasýný yine bu vatan evlatlarý çekmektedir.

5- Mesleðin ilk yýllarýnda duygu salýnýmlarý daha yoðundur. Mesleki tecrübe ile birlikte soðukkanlý ve objektif düþünme yeteneðinin arttýðýný göreceksiniz. Bu nedenle hoþgörü ve mütevaziliði elden býrakmayýn. Ýnanýn nezaket, hakim ve savcýda çok daha þýk durmaktadýr.

6- Kendinize bir alan seçin ve bu konuda en iyi olmaya gayret edinin. Yalnýzca mesleki kitaplarla iyi hakim olunmaz. Sosyoloji/ psikoloji/ tarih ve siyaset okuyun. Günlük en az iki gazete takip edin. Ben hayatýnda bir tane dahi köþe yazýsý okumayan bir hakime rastladýðýmda inanamamýþ ve kahrolmuþtum. 

7- Yapabilirseniz bir hobiniz mutlaka olsun. Resim/ müzik/ spor vs. Hobiler stres altýnda olan bizler için bir rehabilitasyon iþlevi görmektedir. Hayvan sevgisi ve Tabiatla iç içe olma fýrsatýnýz varsa bunu ihmal etmeyin.

8- Çözmekte zorlandýðýnýz kritik dosyalarý 3 gün ara ile tekrar okuyun, mümkünse özet çýkararak okuyun. Göreceksiniz ilk okuyuþta görmediðiniz ayrýntýlarý göreceksiniz.

9- Ýþinizi yaparken bugün þu kadar dosya bitirdim yerine, bugün kaç kiþinin hakkýna ulaþmasýna yardýmcý oldum. Kaç insanýn problemini çözdüm diye bakýn.

Zamanla vicdanlarýnýzýn nasýrlaþmasýna fýrsat vermeyin. Ara ara empati yapýn. Empati yapmanýn bir yolu da okumak ve düþünmektir. Sizi düþünmeye sevk eden yazýlar okuyun.

10- Kendinize güvenin, kendine güvenmeyen bir insan hakim ve savcý olamaz. Mesleðin her kademesinde istiþare etmekten çekinmeyin. Unutmayýn ki sivri düþünceleri yontmanýn en yumuþak yolu istiþarelerdir. Unutmayýn. Ýstiþare ederseniz kazanan olursunuz.

11- Personelinizi iyi tanýyýn onun meziyet ve zaaflarýn bilin: Hatalarýnda uyarmayý ihmal etmeyin. Ancak bir sýkýntýlarý olduðunda yardýmýnýzý esirgemeyin. Unutmayýn herkes komutan olabilir ancak herkes lider olamaz. Lider olmanýn bir yolu personelinizin sizden hem çekinmesi hem size güven duymasýdýr.

12- Hiçbir meslektaþýn arkasýndan konuþmayýn, arkasýndan konuþulmasýna fýrsat vermeyin. Mesleðin içindeki en büyük fitneler dedikodu ile aramýza girer. Bir haber duyduðunuzda bunu ya o meslektaþla paylaþýn, paylaþamýyorsanýz onu duymamýþ gibi davranýn ve unutun.. Bunun bir kul hakký olduðunu unutmayýn.

13- Bu mesleði sevin, þayet sevmiyorsanýz sevebileceðiniz bir alana geçmeye çalýþýn. Bunu da yapamýyorsanýz bence bu meslekten ayrýlýn. Ýnanýn bu mesleði sevmiyorsanýz ne kendinize ne ülkeye ne de yargýya bir katkýnýz olmayacaktýr.

2017
Necati Daþtan - GAZÝANTEP BAM üyesi


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.