MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

EĞİTİM NEDEN GEREKLİDİR
Necati Daştan

EĞİTİM NEDEN GEREKLİDİR


EÐÝTÝM BÝZE NE KAZANDIRIR?

“Bir ülkenin geleceði, o ülke insanlarýnýn göreceði eðitime baðlýdýr.”

Albert Einstein

Herkes eðitimden bahseder durur. Hiç kimseden eðitimsiz de olur diye bir söz duydunuz mu? Duyamazsýnýz. Kimi insanlar hayatý sadece para kazanmak olarak gördüklerinden onlar için eðitim anlamsýz olsa da yolun bir yerinde kazandýklarýný tamamen kaybettiklerinde düþtükleri yanlýþýn farkýna varacaklardýr emin olun.

Peki somutlaþtýrýrsak eðitim bize ne katýyor? Eðitim olmazsa ne kaybederiz, neyi yanlýþ yaparýz, neleri doðru yapabiliriz? Kýsaca eðitim sadece okula gitme seremonisi midir yoksa bir hayat sistemi deðiþikliði midir? Bu sorunun cevabýný bulmaya çalýþalým.

Eðitim, bize neyin doðru yanlýþ olduðunu anlamamýza yarayan bir disiplindir. Örneðin vatansever bir insansýnýz. Vataný çok seviyorsunuz ancak bunu nasýl yapacaðýnýzý bilmiyorsunuz. Vatanseverlik adýna yaptýklarýnýzýn vatanýn baþýný belaya koyduðunu on yýl sonra fark edersiniz ve iþ iþten geçmiþ olur.

Bunun yanýnda vataný niçin sevmek zorundayýz onu bilmiyoruz vataný sevmediðimiz takdirde ne olur onu bilmiyoruz?

Vataný sevmediðimiz takdirde esaret altýnda yaþamak zorunda kalacaðýmýzý bize öðreten eðitim yani rasyonel bilgidir. Esaret altýnda neler olacaðýný da..

Peki kimine göre vatan sevgisi sertlik ve kaba kuvvet, kimini göre þefkat ve yumuþaklýk ise doðruyu neye göre belirleyeceðiz? Akýl ve nefis insana sadece bireysel mutluluðu güdüler.

insan onu eðitim ve merhametle terbiye etmezse baþkalarýnýn mutluluðunu düþünmez olur ve en sonunda kendi mutluluðunun da katili olur ancak bunu anlamak yýllar alýr.

Bizim yanlýþ uygulamalarýmýzý, sonuçlarýný test ederek öðrenecek kadar vaktimiz yoktur. Zaten hiç bir insan ömrü, yanlýþlarý test edecek kadar uzun ve konforlu deðildir. O takdirde milletimizin ve devletimizin bekasýný riske atmaksýzýn en doðruyu bulup uygulamaya koymak gerekiyor.

Baþka bir örnek verelim: Ticaret yapýyorsunuz çok para kazanmak istiyorsunuz. Kýsa vadede çok para getirecek faaliyetler içine girmiþ olabilirsiniz, ancak eðitiminiz yoksa yolun bir yerinde tökezleyip iflas etmemeniz mümkün deðil. Zira siz müþteri memnuniyetinden ziyade paraya odaklanmýþsýnýz. Kýsa süreli bir zorunluluk nedeniyle müþterilerin size olan mahkumiyetlerini genel bir kuralmýþ gibi algýlar ve yanýlýrsýnýz. Kazandýklarýnýz sizi yanýltýr ve o zaruret hali kalkar ve rekabet ortamý doðduðunda artýk kýzgýn müþterileri geri çekemez kaçan fýrsatlarý geri döndürme þansýnýz kalmayacaktýr. Bu acý tecrübeyi size yaþatmadan öðreten eðitimdir.

Eðitim, bizi yönetenlerin söyledikleri ile ulaþmak istedikleri hedeflere varýlýp varýlmayacaðýný ve baþka sorunlar ortaya çýkýp çýkmayacaðýný dolayýsý ile yapýlanlarýn bize uzun vadede huzur ve saadet getirip getirmeyeceðini denetlememize yardýmcý olur.

Eðitim bizim yanýlmamiza engel olur. Eðitim, analitik düþünme yeteneðini kazandýrýr. Bizim hakikate ulaþma hýzýmýzý belirler.

Eðitim kritik görevlere seçilecek nitelikli ve liyakatli insanlarýn sayýsýný artýrýr ve içlerinden en liyakatlisini bulmamýza yardýmcý olur. Eðitim, elimizdeki kaynaklarý en verimli þekilde kullanmayý öðretir bize.. Eðitim, hantallýðý ve ataleti en kýsa sürede aþmamýza yardýmcý olur ve o ülkedeki gereksiz tekrarlarý en aza indirerek enerjinin boþa harcanmasýna mani olur. En kýsa yoldan sonucu ulaþmayý temin eder..

Eðitim, eðitim serüvenimizi de belirler. En iyi insan yetiþtirmenin hangi metodla olduðunu eðitimde zaman israfýný önlememize yardýmcý olur bize yol gösterir . Eðitim, sadece kendini düþünen bencil insanlardan ziyade insanlýða hizmet edecek kitleler yetiþtirmenin formüllerin verir ..

Eðitim, kurumlarda ve özel sektörde husumetleri ve anlaþmazlýklarý en aza indirir..Bundan kaynaklý sorunlarý yok eder ve insanlarý verimli çalýþmaya sevk eder. Ýnsanlar hoþ görü, sevgi ve mutluluk temin eder. Bir kiþinin veya bir grubun mutluluðunu deðil geniþ kitlelerin mutluluðunu hedefler.

Eðitim imhayý deðil, ihyayý önceller. Öldürmeyi deðil onarmayý ve diriltmeyi yüceltir.

Seni öldürmeye gelen dahi sende dirilsin düsturu ile hareket edecek bir kiþilik kazandýrýr. Adaletin önemini kavramamýza yardýmcý olur. Adalet olmayýnca nelerin yok olduðunu ve mutluluðun nasýl elimizden kademe kademe yok olacaðýný gösterir.

Eðitim iradeyi öðretir bize, ameliyat olmuþ bir insanýn su ihtiyacý vardýr ancak ona eðitim verilmemiþse su içerek hayatýný riske atacaktýr..

Dünyada ileri bir ülke gösterin ki eðitimde geri kalmýþ olsun. Dünyada bir geri ülke gösterin ki eðitimdi ileri gitmiþ olsun. Baþka söze hacet var mý?

Ýyi yazýyorsun da peki çare nedir, ,nereden baþlayacaðýz diye sorduðunuzu duyar gibiyim.

Bunun cevabý bir sonraki yazýya..

Sabýrla kalýn.

ND
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.