MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

SORU SORMA KÜLTÜRÜ
Necati Daştan

SORU SORMA KÜLTÜRÜ


SORU SORMA KÜLTÜRÜ

Hz. Ömer (ra) demiþtir ki(güzel soru sormak ilmin yarýsýdýr)

Sözün tamamý þöyledir:

“Ýnsanlarla güzel dostluklar kurmak aklýn yarýsý, güzel ve yerinde soru sormak ilmin yarýsý, güzel tedbir almak da geçimin yarýsýdýr.”

Soru sorma kültürü zayýf olan toplumlar bilgide derinleþemezler ve cehaletin küllerinden kurtulamazlar.

Sokrates’in diyalog kültüründe soru ve cevap vardýr sözlerin devamýnda mantýksal bir ilerleme vardýr. Akýl bu tür sohbetlere hayran kalýr.

Soru sormak neden önemlidir?

Soru sormak öðrenme ihtiyacýnýn zirve noktasýdýr soru sormak insanýn zihnini, aklýný ve kalbini öðrenme enerjisine açmasýdýr.

Aramayan insan ne bulduðunu anlayamaz
Ýnsan bir þeye odaklanýp aradýðýnda onu bulabilir ve ondan maksimum derecede istifade eder.

Belki günlük hayatýn içinde onlarca ilim ehlinin ve irfan ehlinin yanýndan geçiyoruz ancak aramadýðýmýz için onlardan istifade edemiyoruz.

Çoðunlukla soru soran insan ýzdýrap içinde sýkýntý halinde olan insandýr Çünkü içinde çözülmemiþ bir düðüm vardýr ve o düðüm çözülmediði müddetçe rahata ulaþmayacaktýr.

Soru sormak insan için beyninde oturmayan bir yerin bir eksik parçanýn tamamlanma arzusudur. O yüzden güzel ve yerinde soru sormak üstelik doðru muhatabýna soru sormak gerçekten ilme ulaþmanýn en etkili, en kýsa , en bereketli ve en güzel yoludur.

Her gün camilerimizden hocalar vaazlar, hutbeler ve nasihatler etmektedir ancak bildiðimiz gibi bunlar insanlara tesir etmemektedir. Hiç düþündünüz mü Neden?

Siz hiç camideki bir vaazdan dolayý sigarayý býrakan, içkiyi býrakan , sahtekarlýðý býrakan bir adam duydunuz mu?

Bunun birkaç sebebi var:.
Birincisi insanlar gerçekten oraya bilgiye ihtiyaçlarý olduðu için gelmiyorlar.

Camiye gidenlerin çok büyük bir çoðunluðu gidelim de hocadan istifa edelim acaba ne anlatacak düþüncesiyle gitmiyorlar.

Ayrýca vaaz edenin söylediklerini hakkýyla yaþamamýþ olmalarýdýr. Zira kalpten çýkanlar kalbe sirayet eder. Dudaktan çýkanlar ise kulakta kalýrlar.

Ýmamý azama bir kadýn gelir çocuðu rahatsýzdýr buna bir çare söylemesini ister.

Ýmamý Azam olayý çözer ve kadýna kýrk gün sonra gelmesini ister.

Kadýn 40 gün sonra gelir çocuða der ki oðlum sen çok bal yediðin için rahatsýz oluyorsun balý kes bundan sonra bal yeme kadýn þaþýrýr der ki Neden bunu o zaman söylemedin bizi 40 gün beklettin.

Ýmamý Azam der ki ben o gün bal yemiþtim benim sözüm buna tesir etmezdi Ben sýrf bu sözü söylemek için 40 gündür bal yemiyorum. Ýmamý Azam gibi bir insan bile bal yediði için sözünün tesir etmeyeceðini biliyor bizim o hangi sözümüzün tesir edeceðini düþünüyorsunuz..

Buradan anlýyoruz ki insanlar yaþamadýklarýný dile döktüklerinde tesirinden uzak kalýrlar.

Güzel soru sormak ilme açýlan bir kapýdýr.

Ýbni Haldun diyor ki ilmi mütala kadar insaný kederlerinden uzak tutan baþka bir eylem yoktur.

Doðru insana soru sormak ilme ulaþmak ve ilimden zevk ve keyif almanýn yoludur güzel soruya güzel cevaplar verince ilmin lezzeti ortaya çýkar. O yüzden bugün çok sýnýrlý sayýda olan alimleri arayýp bulmak ve onlarla sohbet halinde olmak baþkalarýnýn sorduklarý sorularý da dinlemek keyif vericidir.

Çünkü onun enerjisi bize de sirayet eder onun olumlu enerjisinden Biz de istifade ederiz hatta o sorunun cevabý bizim aklýmýzda ikinci bir soru meydana getirebilir..

Hülasa çocuklarýmýza ve gençlerimize önce doðru soru sorma adabýný doðru soru sorma ihtiyacýný ve kültürünü öðretmemiz gerekir sonra bu sorularý kime ve hangi üslupla soracaklarýný öðretmemiz gerekir .
Aksi halde düþmüþ olduðumuz girdaptan kurtulamayacaðýz.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.