MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

PYTHONLA ALLAH'IN VARLIĞINI İSPATLAMAK
Kaya Ridvan

PYTHONLA ALLAH'IN VARLIĞINI İSPATLAMAK




import datetime
import random
now = datetime.datetime.now()
big_bang = now - datetime.timedelta(seconds=13.8e9 * 365.25 * 24 * 60 * 60) # Evrenin baþlangýcýný Büyük Patlama teorisine göre hesapla
time_passed = now - big_bang
time_passed_seconds = time_passed.total_seconds()
print("Evrenin {:.2e} süre önce baþladýðýný gösteren kozmolojik argüman.".format(time_passed_seconds))
planets = {"Merkur": (0.24, 0.39), "Venüs": (0.62, 0.72), "Dünya": (1, 1), "Mars": (1.88, 1.52), "Jüpiter": (11.86, 5.2), "Satürn": (29.46, 9.58), "Uranüs": (84.01, 19.22), "Neptün": (164.79, 30.11)} # Gezegenlerin yörünge sürelerini ve yarý büyük eksenlerini bir sözlük olarak tanýmla
sorted_planets = sorted(planets.items(), key=lambda x: x[1][0]) # Gezegenleri yörünge sürelerine göre sýrala
print(sorted_planets)
print("Bu, gezegenlerin yörünge sürelerinin ve yarý büyük eksenlerinin Kepler’in Üçüncü Yasasý’na uyduðunu gösteren teleolojik bir argümandýr.")
print("Bu kod, evrenin baþlangýcýnýn ve gezegenlerin düzeninin, onlarý yaratan bir Yaratýcý’nýn varlýðýný gerektirdiðini göstermektedir.")
#Yazan Rýdvan Kaya

Bu Python kodu, iki farklý argüman türünü kullanarak, evrenin ve gezegenlerin tasarýmýnýn, onlarý yaratan bir Yaratýcý’nýn varlýðýný gerektirdiðini göstermeye çalýþmaktadýr. Bu argümanlar þöyledir:

- Kozmolojik argüman: Bu argüman, evrenin bir baþlangýcý olduðunu ve bu baþlangýcýn bir nedeni olmasý gerektiðini savunur. Bu neden, evrenin dýþýnda ve ona baðýmsýz olan, sonsuz ve deðiþmez bir Tanrý olmalýdýr. Bu kod, evrenin baþlangýcýný, Büyük Patlama teorisine göre hesaplamaktadýr. Büyük Patlama teorisi, evrenin yaklaþýk 13.8 milyar yýl önce çok yoðun ve sýcak bir noktadan geniþlemeye baþladýðýný öne sürer. Bu kod, þu anki tarihi ve Büyük Patlama’nýn tarihini datetime modülü ile belirler ve aradaki zaman farkýný saniye cinsinden ekrana yazdýrýr. Bu, evrenin ne kadar eski olduðunu gösterir.

- Teleolojik argüman: Bu argüman, evrendeki nesnelerin ve varlýklarýn, bir amaç doðrultusunda karmaþýk ve düzenli bir þekilde iþlediðini ve bunun da bir Tasarýmcý’nýn varlýðýný gösterdiðini iddia eder. ⁴ Bu kod, gezegenlerin yörünge sürelerini ve yarý büyük eksenlerini bir sözlük olarak tanýmlar ve bunlarý yörünge sürelerine göre sýralayarak ekrana yazdýrýr. Bu, gezegenlerin yörünge sürelerinin ve yarý büyük eksenlerinin, Kepler’in Üçüncü Yasasý’na uyduðunu gösterir. Kepler’in Üçüncü Yasasý, bir gezegenin yörünge süresinin karesi ile yarý büyük ekseninin küpü arasýnda sabit bir oran olduðunu belirtir. Bu, gezegenlerin yörüngelerinin bir düzen içinde olduðunu ve bunun da bir Tasarýmcý tarafýndan belirlendiðini ileri sürer.

Kodu çalýþtýrdýðýmýzda þu sonuç çýkmaktadýr:

Evrenin 4.35e+17 süre önce baþladýðýný gösteren kozmolojik argüman. [(‘Merkur’, (0.24, 0.39)), (‘Venüs’, (0.62, 0.72)), (‘Dünya’, (1, 1)), (‘Mars’, (1.88, 1.52)), (‘Jüpiter’, (11.86, 5.2)), (‘Satürn’, (29.46, 9.58)), (‘Uranüs’, (84.01, 19.22)), (‘Neptün’, (164.79, 30.11))] Bu, gezegenlerin yörünge sürelerinin ve yarý büyük eksenlerinin Kepler’in Üçüncü Yasasý’na uyduðunu gösteren teleolojik bir argümandýr. Bu kod, evrenin baþlangýcýnýn ve gezegenlerin düzeninin, onlarý yaratan bir Yaratýcý’nýn varlýðýný gerektirdiðini göstermektedir.
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.