MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

BU ÜLKENİN EN TEMEL SORUNU
Necati Daştan

BU ÜLKENİN EN TEMEL SORUNU


BU ÜLKENÝN TEMEL SORUNU NEDÝR?
(Yarým Asýrlýk gözlemlerim)

Ýnsanlar bir ailede doðar.Sokakta büyür okulda eðitim alýr iþ hayatýnda ve sosyal çevresinde olgunlaþýrlar...

Yaþadýðýmýz ülkeye baktýðýmýzda bu geliþim süreçlerin hiçbirinde düþünmeyi, sorgulamayý ve aydýnlanmayý yeterince saðlayamadýðýmýzý görüyoruz..

Sürekli bizlere dayatýlan fikirler ve ön yargýlar var sürekli bir düþman algýsý var mutlaka bir fikrin karþýtlýðýnda olunmasý gerekiyor...

Ýnsanlar sürekli kutuplaþtýrýlýyor sürekli bir siyasi çekiþmezlik içinde. Karþý tarafý anlamak, karþý tarafý dinlemek karþý tarafla empati yapmak karþý tarafa yardýmcý olmak ya da karþý tarafý fikirle ikna etmek gibi bir düþüncemiz yok.

Biz her þeyin iyisini biliriz. Bir kitap okumamýþ insan bile karþý tarafýn fikirlerini toptan çöpe atabiliyor onu hain terörist ya da yobaz ilan edebiliyor.

Etyen Mahçupyanin güzel bir sözü var. Diyor ki laiklar sýrf alkol aldýklarý için kendilerini modern; dindarlar da sýrf dindar olduklarý için kendilerini ahlaklý zannediyorlar.

Düþünmeyi sorgulamayý öðretemediðimiz bir toplum mutlaka bir fikrin bir gücün veya bir akýmýn tahakkümüne girebiliyor.

Belki de toplum için tehlike sýralamasýný çok iyi yapamadýðýmýz için kimleri cezalandýracaðýmýzý bilmiyoruz.

Sýrf kendi menfaatini düþündüðü için ödüllendirilenlerin yanýnda ülkenin menfaatini düþündüðü için cezalandýrýlanlara tanýk oluyoruz..

Güzel bir þey ortaya çýkaran insanlar birilerini rahatsýz ettiði için mutlaka bir yerden zarar görebiliyorlar darbe alabiliyor..
O birileri kendini müesses nizamýn bekçisi gibi görebiliyor... Ancak bir zaman sonra yaptýðýnýn yanlýþ olduðunu anladýðýnda asla özür dilemiyorlar.. Bu topraklarda özür dileyememe gibi bir sorunumuz var.. bunun gizli bir kibirden kaynaklandýðýný düþünüyorum...

Bu ülke için bir deðer üreten insanlarý býrakýn korumayý onlara Zarar verilmesine seyirci kalabiliyoruz.. Bunun yanýnda kendi nefsininin ve egosunun peþinde giden ancak devlete dolaylý zarar veren insanlarý görmezden gelebiliyoruz.

Memleket için pek çok bedeller ödeyen insanlar biliyorum artýk kabuklarýna çekilip yeteneklerini ülke için kullanmaktan vazgeçtiklerini içim burkularak izledim..

Bu ülkede aradýðýný bulamayýp baþka ülkelere çýkmak zorunda olan yetenekli ve zeki insanlar için bir þey düþünmüyoruz..

Genç, diyor ki ben bu ülkenin ahlaklý dürüst bir ailesinde doðdum büyüdüm en iyi okullarýnda okudum. Bugüne kadar hiç kimseye zarar vermedim..

Ahlaklýyým Türkiye’de ilk 5 bine girerek en iyi üniversitesinde okudum bir iþ sahibi oldum ama hiçbir vasfý olmayan bir insan ekonomik olarak kýsa sürede beni çok geride býrakabiliyor..
Bu insanýn hangi vasfiyla o parayý kazandýðýný da bilmiyorum.. Bu olay beni son derece demoralize ediyor..
.
Ben böyle bir ülkede neden yaþamak zorunda kalayým ki adaletin olmadýðý liyakatýn olmadýðý bir ülkede neden yaþamak zorunda kalayým diye kendini sorguluyor ve içinde bastýrmadýðý bir isyana esir olabiliyor.

Ben artýk bu yeteneklerimin prim yaptýðý bir ülkede yaþamak istiyorum

Sürekli sarf ettiðimiz bir söz var insanlarýn yüreðini derinden yaralayan en önemli hadise adaletsizlik duygusudur. Adaletsizlik insanýn ciðerini parça parça eder O insaný yaþadýðý topluma düþman eder O insaný bastýramadýðý isyan ateþi ne maruz býrakýr.

Sürekli bir ekonomik çaresizlik içerisinde olmak insanlarýn geleceðe dair düþüncelerini allak bullak olmasýna neden oluyor insanlar neden yaptýklarý iþte derinleþmeyi býrakýp ikinci iþ aramak telaþýna düþüyorlar.Bir memur neden sürekli borsa ile uðraþýr mesai saati içinde kripto parayla uðraþýr ya da ikinci bir iþ kurma telaþýna düþer. Çünkü yaptýðý iþten tatmin olmamýþtýr. Ancak bu iþi de býrakamamaktadýr..

Bir insan için iki büyük çaresizlik var biri adaletsizlik bir umutsuzluk.

Ýnsanlar yarýn bir þeylerin deðiþeceðine dair umutlarýný gerçekten koruyamadikkari bir toplumdan uzaklaþmak istiyorlar.

Bir toplumu yücelten deðiþtiren ve geliþtiren üstün yetenekli insanlardýr..

Allah her insana ayný zekayý vermediðine göre içimizdeki Zeki insanlarýn ülke geneli için toplumun refahý için enerjilerini tüketmiyorsa bu ülke nasýl geliþecek burcu nasýl huzur verecek hele bir de bu insanlarý bu ülkede tutamýyorsa bu ülke için proje üretecek beyinleri nereden bulacaðýz.

Hanife Ömer Bin Abdülaziz e diyorlar ki ey halife millet yoldan çýktý bize izin ver bu milleti dayaktan geçirelim.

Halife ediyor ki hayýr yanlýþ düþünüyorsunuz siz adalette muamele edin onlar kendiliðinden düzelirler.

Adaletin nasýl bir cevher olduðunu ancak adaletli bir yönetimle anlayabiliyoruz.

Adaletin olmadýðý bir toplumda bereket yoktur Umut yoktur huzur yoktur.
Adaletin olmadýðý bir ülkede insanlar üstün bir gayretin içine girmezler.

Bir ülkenin geliþmesini saðlayan 3 temel faktör vardýr Adalet iktisat ve liyakat..

Bu 3 faktörde zafiyet yaþanýyorsa o ülke aradýðý huzuru asla bulamayacaktýr.

Fabrika ayarlarýna dönme vaktimiz hâlâ gelmedi mi acaba ?
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.