KOCA İBRAHİM HOCA
Alucra Zýhar Tekkesinde ermiþ
Memleket Amasya Taþova dermiþ
Burada ilmini halkýna sermiþ
Hasreti gözünde Ýbrahim Hoca
Ailesinde büyük çocuk olmuþ
Koca lakabýný alýp da dolmuþ
Durucasu köyünde huzur bulmuþ
Hikmeti sözünde Ýbrahim Hoca
Allah’ýn sevdiði garip bir kulu
Türbesine giden yoktur ki yolu
Olmamýþ parasý ne de bir pulu
Serveti özünde Ýbrahim Hoca
Böyle güzel eren unutulmasýn
Ziyaret edilsin yalnýz kalmasýn
Örnek alýnsýn gönüller solmasýn
Asalet yüzünde Ýbrahim Hoca
Sadýk KARADEMÝR
KOCA ÝBRAHÝM HOCA
Anadolu topraklarýnda seyahat ederken bir türbeye denk gelmemek neredeyse imkânsýzdýr. Kendilerine ilim ve irfan verenlere her zaman saygý duymuþ bu millet, onlarýn vefatýndan sonra da o maneviyatý diri tutmak için kabirlerini özenle imar etmiþ ve etraflarýnda toplanmýþlardýr. Bu türbelerin en nihai amacý o zâtlarýn varlýðýnýn hissedilmesi ve maneviyatýn diri tutulmasýdýr.
Tokat üzerinden yola çýkýp Erbaa, ardýndan Taþova ve oradan da Amasya’ya doðru yolculuk yapanlarýn belki gözüne çarpmýþtýr, yol kenarýnda yeþil bir tabela bulunuyor. Þehirler arasý yol olduðu için tabela bir çoðumuzun dikkatini çekmiþtir ama ne olduðunu bilip de ziyaret eden azdýr diye düþünüyorum. Bir zaman bu tabela benim de alâkamý çekti ve kendi kendime söz vermiþtim burayý ziyaret edeceðim diye. Elhamdülillah 2020 senesinin eylül ayýnda tabelayý görünce arabayý kenara çektim. Yeþil tabelada “Alucralý Koca Ýbrahim Hoca Hazretleri Türbesi” yazýyordu. Öðrendim ki bu mübarek zâtýn göç eylediði Alucra, Giresun’un bir kasabasý imiþ. Þu anki adý ile Zýhar köyünde bir tekke varmýþ ve orada hocalýk yapýyormuþ. 1878 yýlýnda Ruslarýn Anadolu topraklarýný iþgali sýrasýnda Ýbrahim Hoca bil-mecburiye tekkesinden çýkýp Amasya’ya göç eylemiþ.
Tabelanýn iþaret ettiði yönde daðlýk bir tarla ve araziler vardý köylülerin yardýmý ile türbeyi eski mezarlýklarýn arasýnda aðaçlýk bir sahada buldum. Türbe bakýmsýz ve küçük bir þekilde yapýlmýþ, insanlarýn abdest alabilmeleri için önüne küçük bir hayrat çeþmesi yapýlmýþ. Hayýr sahibi köylüler türbenin temizliðini sýra ile yapýyorlar. Önünden küçük bir köy yolu geçiyor demek ki insanlar gelip geçtikçe türbe ile ilgileniyorlar. Biz de bir fatiha-i þerife okuyup mübareðin huzurundan ayrýldýk. Eðer sizin de yolunuz o tarafa düþerse uðramayý ihmal etmeyin.
Sosyal Medyada Paylaşın:
Sadık KARADEMİR Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.