MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ŞEKER BABA
Sadık KARADEMİR

ŞEKER BABA



Yöre halký Yitilmiþ Hafýz bilir
Þöhreti Þiþli Camiinden gelir
Dürüst takva sahibi güvenilir
Allah dostlarýndan Ýsmail Benli

Kendisi tatarlardan uzun boylu
Sarýðý cübbesi oldukça soylu
Çok bakýmlý birisi iyi huylu
Ak sakalý çok güzel beyaz tenli

Çocuklar onun yolunu gözlermiþ
Þeker Baba deyip hepsi özlermiþ
O ise kerametini gizlermiþ
Tükenmez þekeri tatlýdýr hali

Davet edilir bir düðüne gider
Þeker daðýtýr bitmez hem seyreder
Ýtikadý zayýf biri oyun der
Keramet gösterir çok boldur eli

Kalýrlar birlikte sabah olmamýþ
Elbisesinde hiç þeker bulmamýþ
Ýnanmýþ içinde þüphe kalmamýþ
Kýramaz kimseyi naiftir dili

Hakký Hoca giderken yolda görmüþ
Gidersen götürüyüm diye sormuþ
Hacýköy’e ondan çok önce varmýþ
Hikmeti derindir oldukça Ali

Merzifon mezarlýðýnda bir eren
Huzur bulur onun yanýna giren
Kimsenin görmediði sýrrý gören
Mana aleminde bir garip Veli

Sadýk KARADEMÝR

ÞEKER GÝBÝ BÝR DEÐERÝMÝZ ’’ YÝTÝLMÝÞ HAFIZ’’
Son zamanlarda memleketimizde yetiþen evliyanýn meþhurlarýndan. Asýl adý Ýsmail Benli olup Þiþli Camiinin imamlýðýnda bulunmuþ.
Kendisi tatarlardanmýþ. Uzun boylu ve beyaz tenliymiþ. Beyaz Cüppesi, beyaz þalvarý ve sarýðýyla bakýmlý bir þekilde gezermiþ. Ara sýra siyah cübbe de giyermiþ. Nevzat Köksüz Abi’nin kaynaklarýnda böyle geçmekte.
Mahallenin çocuklarý onun mahalleye giriþ zamanýný beklerlermiþ. O zamanlar (Kýrklý yýllar) Türkiye’de þekerin çok kýt olduðu zamanlarmýþ. O zat elini cebine sokarak onu karþýlamaya gelen her çocuða yetecek kadar yumuþak beyaz þekeri cebinden çýkarttýðýndan "Þekerci Baba" olarak adlandýrýlýrmýþ.
Sabah namazýndan sonra uzunca bir duadan sonra cemaat sýraya girermiþ. Cemaatin sayýsý kadar þekeri cebinden çýkarýr, teker teker cemaata verirmiþ.
Gümüþlü Hakký Hoca Gümüþhacýköy’e araba ile giderken yolda görmüþ. Arabaya almak isterse de mübarek binmek istemez. Gümüþhacýköy’e varan Hakký Hoca bir de bakar ki Yitilmiþ Hafýz Gümüþhacýköy’dedir.
Bizim bölgede "Yitilmiþ" kelimesi ermiþ, evliya olmuþ anlamýnda da kullanýldýðýndan ve hafýz olmasý dolayýsýyla "Yitilmiþ Hafýz" olarak da anýlmaktadýr.
Bir gün mübareði bir köy düðününe davet ederler. O zaman ki köy düðünleri üç gün sürer ve düðünlere pehlivan çaðýrýlýrmýþ. Böyle eðlenceler her zaman olmadýðýndan bu eðlencelere raðbet büyükmüþ. O düðüne giden mübarek düðün meydanýna pehlivan seyretmek için toplanan o kalabalýða sýrayla dolaþarak birer þeker hediye etmiþ. Bu olayý pek inandýrýcý bulmayan itikadý zayýf birisi düðün sahibine beni bu adamýn yanýna verin ben bunun numarasýný ortaya çýkaracaðým demiþ.
O gece misafir olduklarý odada o adam Yitilmiþ Hafýz’ýn uyumasýný beklemiþ. Mübarek önce uzun bir namaz kýlmýþ. O namaz kýlarken beklemekten yorulan adam uyuklamaya baþlamýþ. Bir uyanmýþ ki hala namaz kýlýyor. Tekrar dalmýþ, tekrar uyanmýþ. Bu seferde onu Kur’an okurken bulmuþ. Tekrar beklerken uyumuþ. Neyse sabaha kadar uyumuþ, uyanmýþ. Her seferinde Hafýz’ý baþka bir ibadette bulmuþ. Sabah ezaný okunduðunda Yitilmiþ Hafýz abdest almak için dýþarý çýktýðýnda adam hemen yataðýndan fýrlayarak hafýzýn elbiselerini yataðýný arasa da da bir tek þeker dahi bulamamýþ.
Sabah namazýndan sonra halk gene güreþleri seyretmek için meydana toplandýðýnda Yitilmiþ Hafýz meydana gelerek tekrar oradakilere sýrayla þeker daðýtmýþ. Sýra elbiselerini arayan adama geldiðinde kulaðýna eðilerek:
"Yeðen, aslýnda sen þekeri hak etmedin ama bu seferlik affettik gayri" diyerek onu da mahcup etmiþ. Her Cuma günü Fevzi Baba’nýn kabrinden baþlayarak kabirleri dolaþýr, onlarýn ruhuna okurmuþ. O zamanlar memleketimizde üç tane hafýz arkadaþlarmýþ mübarekler. Fenerli Caminin Ýmamý Küçük Hafýz, Þiþli Caminin Ýmamý Yitilmiþ Hafýz ve Þükrü Hafýz. Dere mahallesinde tek katlý bir evde yaþayan Þükrü Hafýz camýn önünde bulunan bir somyada son anlarýný yaþamaktadýr. Yer yataðýnda yatan kýzý Meliha Haným gece yarýsý kapýnýn açýlmasýyla uyanýr. Bir de bakar ki kapýdan içeriye nurdan yapýlmýþ ýþýðý bir gelinlik gibi arkasýndan uzayarak giden erkek güzeli bir varlýk içeriye girer. Onun giriþini Meliha Haným ve Þükrü Hafýz’dan baþkasý duyamaz. Þükrü Hafýz’a dönen Azrail aleyhisselam:
"Hafýz, senle iþimiz sabah namazýna kadar sürecek. der" Bunu duyan Meliha Haným korku ve heyecanýndan bayýlýr.
Sabah namazýndan sonra evin kapýsý çalýnýr. Evin hanýmý Gülbeyaz Hatun uykulu gözlerle kapýyý açtýðýnda karþýsýnda Yitilmiþ Hafýz’ý bulur. Hafýz aðlamaktan kýzarmýþ yaþlý gözlerle:
"Hadi verin mevtayý da defnedelim. "der. Daha uykunun mahmurluðunu üzerinden atamamýþ olan ve kocasýnýn ölümünden habersiz olan Gülbeyaz Hatun:
“Ne ölüsü, sen ne diyorsun sabah sabah" diyerek Yitilmiþ Hafýz’a çýkýþýr. Hafýz: "Bildiðiniz gibi deðil, Þükrü Hafýz’ý bu gece kaybettik. Allah rahmet eylesin. Öyle güzel bir makama erdi ki Allah inþaallah bize de öyle bir makamý nasip eder" der.
70-80 yaþlarýnda vefat eden bu mübarek insan Merzifon Mezarlýðýnda giriþte solda yatmaktadýr. Bizler þeker gibi bu deðerlerimizi nesilden nesile anlatalým ve onlarý hatýrlarýmýzdan çýkarmayalým.


Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.